Beslenme ve Besin
0-1 Yaş Bebeklerde Beslenme; biz insanların sağlığını etkileyen en önemli etmendir. Yenebilecek bitki ve hayvan dokusuna besin denir. Beslenme büyüme, gelişme ve sağlığı etkileyen etmenlerin başında gelir. Sosyal hayatımızı da ilerletebilmek için doğru beslenmeye ihtiyacımız vardır. Bu durum çocuklarda daha önemlidir. Çocukların büyüyebilmeleri için beslenmeye ihtiyaçları vardır. Sağlıklı bir birey olabilmek için bütün besinlerden tüketmemiz gerekir.
Besin Öğeleri
Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besin grupları altı gruba ayrılmaktadır. Bunlar;
- Karbonhidratlar
- Proteinler
- Yağlar
- Vitaminler
- Maden ve mineral besinler
- Su
Çocuklarda Beslenme
Büyüme dönemlerine göre almamız gereken besin öğeleri değişiklik göstermektedir. Yani hamilelik döneminde, doğumdan sonra başkadır. Çocukların sağlıklı olabilmeleri için dengeli ve sağlıklı beslenmeleri gerekir. Yetersiz ve dengesiz beslenme bilişsel ve fiziki olarak olumsuzluklara yol açacak, direnci zayıflayarak hasta olmalarını kolaylaştıracaktır.
Büyüme çağındaki çocukların iyi beslenmemesi sonucunda, büyüme ve gelişme geriliği, dayanıksız bir bünye ve ileride olabilecek fiziksel gerilik vb. sonuçlara sebep olabilir. Sağlıklı olmanın tek şartı sağlıklı ve dengeli beslenmedir. İyi beslenen bir çocuk canlı, haraketli, neşeli, sağlıklı düşünen, bir şeyler yapmaya da istekli olur. Hastalıklara karşı dirençli olur.
Çocukların beslenmelerindeki amaç;
- Çocukların gelişimine uygun enerji, vitamin ve mineral almasını sağlamak,
- Diş çıkma durumuna göre zorlanmayacağı besinler verme,
- Olumlu ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak.
Çocuklar 1 yaşına geldiklerinde kendiliğinden yemek isteyeceklerdir. Kontrollü bir şekilde diş yapısına uygun olarak çocuğa besin vererek yemesini sağlayabilirsiniz. Genelde bu yaşta çocuklar önüne ne koyarsanız koyun elleriyle yemeğe çalışırlar ve bu çok doğaldır. 1 yaşındaki çocuk kaşık kullanmakta zorlanacaktır. 2 yaşına gelen bir çocuk kaşığı biraz daha kullanabilir. 3 yaşındaki bir çocuk sandalyesine oturup önüne koyulan yemeği kaşığıyla rahatlıkla yiyebilir.
Çocuklar az ve sık beslenmelidir. Ara öğünlerde hafif yiyecekler tercih edilerek ana öğünde iştahı kapatılamamalıdır. Taze meyve suları, kuruyemiş, meyve vb. tercih edilebilir.
Çocuklarda zayıflık veya şişman olma durumu tamamen beslenme alışkanlıklarından kaynaklanmaktadır. Yetersiz ve dengesiz beslenme vücudun büyüme kilo alma ve normal çalışmasında sorunlar çıkartır. Çocuklarda dengesiz ve sağlıksız beslenme, kilo alma, zayıf olma, boy uzamama, diş çıkmaması ve kemik gelişiminde ciddi sorunlara yol açar.
0-1 Yaş Bebeklerde Beslenme
Beslenmenin temel amacı, yaşamın devam etmesi içindir. Yaşamın normal ilerleyebilmesi için dengeli ve sağlıklı beslenmek gerekir. Yeni doğan bebeklerin beslenme ihtiyacını anneleri karşılamaktadır. Bebeğin sağlıklı büyüyüp gelişmesi anneye bağlıdır.
Süt çocuğu diye adlandırdığımız bu evre yaşamın ilk yılıdır. Bu yılda hızlı büyüme ve gelişme görülmektedir. Sağlıklı bir bebek ortalama 2,5-3,5 kg olmalıdır. 48-52 cm uzunluktadır. Sağlıklı bir bebekte dişler, 5-9 aylar arasında çıkmaktadır. Bir yaşına geldiklerinde 6-8 dişleri olacaktır.
Süt çocuğunun beslenmesinde göz önüne alınacaklar şunlardır;
- En önemlisi doğduktan hemen sonra annede oluşan sarı renkli (kolostrum) süt mutlaka çocuğa verilmelidir.
- Annenin sütünde herhangi bir azalma yoksa ya da çocuk emmeye devam ediyorsa altı aya kadar anne sütü verilir.
- Bebeklerin beslenmesinde anne sütü çok önemlidir. İhtiyaç olmadıkça ek gıda verilmemelidir.
- Sağlıklı ve düzenli beslenmelidir.
- Dengeli olarak besin alımı yapılmalıdır.
- Yaşına uygun besin seçilmelidir.
- İlk iki ay boyunca ağlayan bebeğe süt verilmelidir.
- Bebeklerinizi oldukça biberona alıştırmayın çünkü biberona alışan çocuk emmeyi bırakabilir. Bu sebeple ek yemek verileceği zaman kaşık tercih edilmelidir.
- Ek yiyecekler azar azar verilerek her gün miktarı arttırılabilir.
- Anneler bebeklerine bu süreçte şefkatli yaklaşmalıdırlar.
- 6-12 aya gelen bebeklerimiz meyve suyu, püre, sebze çorbası vb. ile ek besinlere başlanabilir.
0-1 Yaşlarda Çocukların Enerji ve Besin İhtiyacı
Çocukların besinlerden alması gereken enerji miktarı farklıdır. Büyüme sürecinde önemli miktarda enerji gerekir.
Süt çocuklarının enerji miktarı;
- 1-3 ay kilograma 120 kalori
- 4-9 ay arası kilograma 110 kalori
- 10-12 ay da ise kilogram başına 105 kalori olmalıdır.