Site icon Kültür Denizi

Akciğer ve Solunum

Akciğer ve Solunum

Akciğer ve Solunum Akciğer nedir Akciğer nasıl çalışır

Akciğerler, solunum sisteminin organlarını içeri almamızı ve dışarı atmamızı sağlayan organlardır. Solunum sürecinde, ciğerler solunum yoluyla havadaki oksijeni alır. 

Hücresel solunum ile üretilen karbondioksit sırayla ekshalasyon yoluyla serbest bırakılır. Akciğerler ayrıca kardiyovasküler sistem ile yakından ilişkilidir, çünkü bunlar hava ve kan arasında gaz alışverişi için yerlerdir. 

Akciğer Anatomisi

İnsan vücudu, biri göğüs boşluğunun sol tarafında, diğeri sağ tarafta konumlandırılmış iki akciğer içerir. Sağ akciğer üç lob veya lob şeklinde ayrılırken, sol akciğer iki lob içerir. 

Her akciğer, akciğerleri göğüs boşluğuna bağlayan iki katmanlı bir zar astarı (plevra) ile çevrilidir. Plevranın zar katmanları, sıvıyla dolu bir boşlukla ayrılır.

Akciğere Giden Hava Yolları

Akciğerler kapalı ve göğüs boşluğu içinde bulunduğundan, dış ortama bağlanmak için özel geçitler veya havayolları kullanmaları gerekir. Aşağıdakiler, havanın akciğerlere taşınmasına yardımcı olan yapılardır.

Akciğerler ve Dolaşım

Akciğerler, vücuda oksijen dolaştırmak için kalp ve dolaşım sistemi ile birlikte çalışır. Kalp, kardiyak döngü boyunca kan dolaştırırken, kalbe dönen oksijenden çıkan kan, akciğerlere pompalanır. 

Pulmoner arter akciğerlere kanı kalpten ulaştırmaktadır. Bu arter, kalbin sağ ventrikülünden uzanır ve sol ve sağ pulmoner arterlere dallanır. Sol pulmoner arter sol akciğere, sağ pulmoner arter sağ akciğere uzanır. 

Pulmoner arterler, akciğer alveollerini çevreleyen kılcal damarlara kan akışını yönlendiren arteriyol adı verilen daha küçük kan damarları oluşturur.

Gaz Takası

Gaz değişimi işlemi (oksijen için karbon dioksit) akciğer alveollerinde meydana gelir. Alveoli, ciğerlerinde havayı çözen nemli bir film ile kaplanır. 

Oksijen dağılır ince genelinde epiteli çevreleyen içinde kana alveol keselerinin kılcal. Karbondioksit ayrıca kılcal damarlardaki kandan alveol hava keselerine yayılır. 

Şimdi oksijen bakımından zengin kan, pulmoner venler yoluyla kalbe geri döndürülür. Karbondioksit akciğerlerden ekshalasyon yoluyla atılır.

Akciğerler ve Solunum

Solunum yoluyla akciğerlere hava verilir. Diyafram nefes almada önemli bir rol oynar. Diyafram, göğüs boşluğunu karın boşluğundan ayıran kaslı bir bölümdür. 

Gevşetildiğinde diyafram kubbe şeklindedir. Bu şekil göğüs boşluğundaki alanı sınırlar. Diyafram kasıldığında, göğüs boşluğunun genişlemesine neden olacak şekilde karın bölgesine doğru aşağı doğru hareket eder. 

Bu, ciğerlerdeki hava basıncını düşürür ve ortamdaki havanın ciğerlere hava geçişleri yoluyla çekilmesine neden olur. Bu sürece soluma denir. Diyafram gevşerken, göğüs boşluğundaki boşluk, ciğerlerden dışarı çıkan havayı zorlayarak azaltılır. 

Buna ekshalasyon denir. Solunumun düzenlenmesi, otonom sinir sisteminin bir fonksiyonudur. Solunum beynin bir bölgesi tarafından kontrol edilir medulla oblongata denir.  

Bu beyin bölgesindeki nöronlar, solunum işlemini başlatan kasılmaları düzenlemek için diyaframa ve kaburgalar arasındaki kaslara sinyaller gönderir.

Akciğer Sağlığı

 Zamanla kas, kemik, akciğer dokusu ve sinir sistemi işlevindeki doğal değişiklikler, kişilerin akciğer kapasitesinin yaşla birlikte düşmesine neden olur. Sağlıklı akciğerleri korumak için sigara içmekten ve ikinci el duman ve diğer kirleticilere maruz kalmaktan kaçınınız.

Exit mobile version