Akıl Hastalığı

Akıl Hastalığı Nedir?

6 Mayıs 2021

Akıl Hastalığı Nedir?

Akıl hastalığı; duygu, düşünce veya davranışta (veya bunların bir kombinasyonunda) değişiklikler içeren sağlık koşullarıdır. Akıl hastalıkları, sıkıntı ve / veya sosyal, iş veya aile faaliyetlerinde işlev gören sorunlarla ilişkilidir.

Çoğu insanın zaman zaman ruh sağlığı sorunları vardır. Ancak, devam eden belirtiler ve semptomlar sık ​​sık strese neden olduğunda ve işlev görme yeteneğinizi etkilediğinde bir akıl sağlığı endişesi bir akıl hastalığına dönüşür.

Reklamlar

Akıl hastalığı sizi mutsuz edebilir ve okulda, işte veya ilişkilerde olduğu gibi günlük yaşamınızda sorunlara neden olabilir. Çoğu durumda semptomlar, ilaçlar ve konuşma terapisi (psikoterapi) kombinasyonu ile yönetilebilir.

Akıl Hastalığı Türleri

Akıl hastalıkları farklı tür ve derecelerdedir. Başlıca türlerden bazıları depresyon, anksiyete, şizofreni, bipolar bozukluğu, kişilik bozuklukları ve yeme bozukluklarıdır.

En yaygın akıl hastalıkları anksiyete ve depresif bozukluklardır. Herkes zaman zaman güçlü gerginlik, korku veya üzüntü duyguları yaşarken, bu duygular o kadar rahatsız edici ve bunaltıcı hale gelebilir. Bu durumda insanların işleri veya boş zamanların tadını çıkarmak gibi günlük aktivitelerle başa çıkmakta büyük zorluk yaşadığı görülmektedir.

En aşırı durumda, depresif bozukluğu olan kişiler yataktan kalkamayabilir veya fiziksel olarak kendilerine bakamayabilir. Belirli türden anksiyete bozukluğu olan kişiler evden çıkamayabilir veya korkularını hafifletmelerine yardımcı olacak kompülsif ritüellere sahip olabilir.

Daha az yaygın olanı, psikoz içerebilen akıl hastalıklarıdır. Bunlar şizofreni ve bipolar bozukluğunu içerir. Akut bir psikoz atağı yaşayan insanlar gerçeklerle bağlarını kaybeder ve dünyalarını normalden farklı algılarlar. Düşünceleri, duyguları ve çevrelerindeki dünyayı anlamlandırma yetenekleri ciddi şekilde etkilenir.

Psikotik bir olay, zulüm, suçluluk veya ihtişam gibi yanlış inançlar gibi sanrılar içerebilir. Kişinin orada olmayan şeyleri gördüğü, duyduğu, kokladığı veya tattığı halüsinasyonları içerebilir.

Psikotik dönemler, başkaları için tehdit edici ve kafa karıştırıcı olabilir. Bu tür davranışları, ona aşina olmayan insanlar için anlamak zordur.

Akıl Hastalığı Belirti ve Semptomları

Akıl hastalığının belirti ve semptomları bozukluğa, koşullara ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Hastalığın belirtileri; duyguları, düşünceleri ve davranışları etkileyebilir.

Belirti ve semptom örnekleri şunları içerir:

  • Üzgün ​​veya üzgün hissetmek
  • Kafası karışmış düşünme veya konsantre olma becerisinde azalma
  • Aşırı korku veya endişe ya da aşırı suçluluk duyguları
  • Yüksek ve alçakların aşırı ruh hali değişiklikleri
  • Arkadaşlardan ve aktivitelerden çekilme
  • Ciddi yorgunluk, düşük enerji veya uyku sorunları
  • Gerçeklikten kopma (sanrılar), paranoya veya halüsinasyonlar
  • Günlük sorunlarla veya stresle baş edememe
  • Durumları ve insanları anlamakta ve onlarla ilişki kurmakta güçlük çekmek
  • Alkol veya uyuşturucu kullanımıyla ilgili sorunlar
  • Yeme alışkanlıklarında büyük değişiklikler
  • Cinsel dürtü değişiklikleri
  • Aşırı öfke, düşmanlık veya şiddet
  • İntihar düşüncesi

Akıl Hastalığının Nedenleri

Genel olarak ruhsal hastalıkların çeşitli genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklandığı düşünülmektedir:

  • Kalıtsal Özellikler: Akıl hastalığı, kan bağı olan akrabalarda akıl hastalığı belirtileri varsa kan bağı olan kişide bu belirtileri gösterebilir. Bu tür kişilerde akıl hastalığı daha yaygındır. Bazı genler, akıl hastalığına yakalanma riskinizi artırabilir ve yaşam durumunuz onu tetikleyebilir.
  • Doğumdan Önce Çevresel Sebepler: Anne karnındayken çevresel stres faktörlerine, iltihaplı durumlara, toksinlere, alkole veya uyuşturuculara maruz kalma bazen akıl hastalığına bağlanabilir.
  • Beyin Kimyası: Nörotransmiterler, beyninizin ve vücudunuzun diğer bölümlerine sinyalleri taşıyan doğal olarak oluşan beyin kimyasallarıdır. Bu kimyasalları içeren sinir ağları bozulduğunda, sinir reseptörlerinin ve sinir sistemlerinin işlevi değişerek depresyona ve diğer duygusal bozukluklara yol açar.

Akıl Hastalığının Tedavisi

Çoğu akıl hastalığı etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Akıl hastalığının erken belirti ve semptomlarının farkına varmak ve etkili tedaviye erken erişmek önemlidir. Tedavi ne kadar erken başlarsa sonuç o kadar iyi olur. Akıl hastalığı epizotları insanların hayatlarının farklı dönemlerinde gelip gidebilir. Bazı insanlar yalnızca bir hastalık dönemi yaşar ve tamamen iyileşir. Diğerleri için yaşamları boyunca yinelenir.

Etkili tedaviler arasında ilaç tedavisi, bilişsel ve davranışsal psikolojik terapiler, psiko-sosyal destek, psikiyatrik engellilik rehabilitasyonu, zararlı alkol ve diğer uyuşturucu kullanımı gibi risk faktörlerinden kaçınma ve kendi kendine yönetim becerilerinin öğrenilmesi yer alabilir. Akıl hastalığı olan birinin semptomları sadece irade gücüyle ortadan kaldırması nadiren mümkündür. Bunu önermek hiçbir şekilde yardımcı olmaz.

Akıl hastalığı olan kişiler, fiziksel hastalığı olan kişilere verilen aynı anlayış ve desteğe ihtiyaç duyar. Akıl hastalığı farklı değildir. Kimsenin suçlanması gereken bir hastalık değildir. Akıl hastalığına sahip olan kişiler, zararlı alkol ve diğer uyuşturucu kullanımı riski altında olabilir. Bu, tedaviyi daha karmaşık hale getirir, dolayısıyla alkol ve diğer uyuşturucu kullanımının etkili bir şekilde yönetilmesi önemlidir. Bazı akıl hastalıkları olan kişilerde, özellikle tanı konulduktan veya hastaneden taburcu edildikten hemen sonra intihar riski artmaktadır.

Makale Kategorileri:
Genel Kültür · Sağlık · Yaşam

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir