Alkol

Alkol

7 Mayıs 2019

İçebileceğiniz alkol, etil alkol veya etanoldür. Şekerler veya nişasta gibi karbonhidratların fermantasyonu ile üretilir. Fermantasyon şekerleri enerjiye dönüştürmek için maya tarafından kullanılan anorobik bir işlemdir. 

Etanol ve karbondioksit, reaksiyonun atık ürünleridir. Glikozun etanol ve karbon dioksit üretmek için fermentasyonu için reaksiyon şu şekildedir:

Reklamlar

Cı 6 H 12 O 6 → 2C 2 H 5 OH + 2CO 2

Fermente edilmiş ürün (örneğin şarap) kullanılabilir veya damıtılması alkolü konsantre hale getirmek ve arıtmak için kullanılabilir (örn. Votka, tekila).

Alkolün Tarihi

Alkol üretmek için herhangi bir bitki maddesi kullanılabilir. İşte birkaç popüler alkollü içki için kaynak malzemelerin bir listesi.

Ale:  Malttan şerbetçiotu ile fermente edildi

Bira:  Mayalanmış tahıl tanelerinden (arpa olarak) fermente edilmiş, şerbetçiotlarla tatlandırılmış

Bourbon:  Viski en az yüzde 51 mısırdan ve en az iki yıl boyunca yeni kömürleşmiş meşe fıçılarda yaşlandırılmış bir püre haline getirilir.

Brandi:  Şarap veya fermente meyve suyu ile damıtılmış

Konyak:  Fransa’nın belirli bir bölgesinden beyaz şaraptan damıtılmış bir kondisyon

Gin:  Çeşitli kaynaklardan damıtılmış veya yeniden damıtılmış nötr tahıl ruhları, ardıç meyveleri ve diğer aromatiklerle tatlandırılmış

Rum:  Pekmez veya şeker kamışı suyu gibi şeker kamışı ürününden damıtıldı.

Sake:  Pirinç kullanılarak bir demleme işlemi ile üretilir

Tekila:  Mavi agave’den damıtılmış bir Meksikalı likör

Votka:  Patates, çavdar ya da buğday gibi püre kaynatılır

Viski:  Çavdar, mısır veya arpa gibi tahıl tohumlarından arıtılmış

Scotch:  İskoçya’da tipik olarak malt arpasından alınan viski

Şarap:  Taze üzüm ve / veya meyve fermente meyve suyu (örneğin, böğürtlen şarabı)

Doğrudan indiğinizde, şeker veya nişasta içeren herhangi bir malzeme alkol üretmek için fermantasyon için bir başlangıç ​​noktası olarak kullanılabilir.

Damıtılmış ve Fermente İçecekler Arasındaki Fark

Tüm alkol fermantasyondan üretilmesine rağmen, bazı içecekler damıtmayla daha da saflaştırılır. Fermente içecekler, tortuları temizlemek için süzüldükten sonra olduğu gibi tüketilir. 

Tahıl (bira) ve üzümlerin (şarap) fermantasyonu toksik metanol de dahil olmak üzere diğer yan ürünler üretebilir ancak bu yan ürünler yeterince düşük miktarda bulunurlar ve tipik olarak sağlık problemlerine neden olmazlar. 

“Şaraplar” olarak adlandırılan damıtılmış içecekler fermente edilmiş içecekler olarak başlar, ancak daha sonra damıtma oluşur. Sıvı, kaynama noktalarına bağlı olarak karışımın bileşenlerini ayırmak için dikkatli bir şekilde kontrol edilen bir sıcaklıkta ısıtılır. 

Etanoldan daha düşük bir sıcaklıkta kaynayan bölüm “baş” olarak adlandırılır. Metanol, “kafalar” ile çıkarılan bileşenlerden biridir. Etanol daha sonra kaynar, kurutulur ve şişelenir. Daha yüksek bir sıcaklıkta “kuyruk” kaynar. 

Nihai üründe “kuyruk” un bazıları bulunabilir, çünkü bu kimyasallar benzersiz bir lezzet katar. Nihai ürünü yapmak için damıtılmış alkollü içkiler bazen ek bileşenler (renklendirme ve tatlandırıcı) eklenir.

Fermente içeceklerin genelde alkollü içeceklerden daha düşük bir alkol içeriği vardır.

Damıtıcı, alkolün saflığını arttırmak ve konsantre hale getirmek için bir yöntem olarak düşünülmüş olabilir. Bununla birlikte, su ve etanol bir azeotrop oluşturduğundan, basit damıtma ile yüzde 100 saf alkol elde edilemez. Damıtmayla elde edilebilen etanolün en yüksek saflığı, mutlak alkol olarak adlandırılır.

Makale Kategorileri:
Bilim · Genel Kültür · Gıdalar · Sağlık · Yaşam

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir