Site icon Kültür Denizi

Armut

Armut

Armut Nedir Armutun Faydaları Nelerdir

Armut, tüm dünyaya kabullenilen ve zevkle tüketilen bir meyvedir. Bu meyveyi hem pişirilerek hem de taze olarak tüketebiliriz. Yıl boyunca mevcuttur. Yetiştirilen, şekil, boyut ve renk bakımından değişen çok sayıda çeşidi vardır. Avrupa’daki armut türlerinin yanı sıra, çok az bilinen bir tür vardır. Bu tür Asya kıtasında yaygın olarak bulunan Asya armudu veya naşi gibi yakın bir tür vardır.

Armuttan güzel bir meyve salatası, reçel, likör veya meyve suyu gibi çeşitli gıdalar elde edilmektedir. Armut, güneyde olduğu kadar Kuzey yarımkürede de yaygın olarak dünyada yayılmıştır. Esas olarak, üretimi dünya üretiminin%60’ından fazlasını oluşturan Asya’da yetiştirilmektedir. İspanya’da 1988’de kişi ve yıl başına tüketim 7,9 kg idi.

XVI. Yüzyıla kadar armutlar sadece yemek pişirmek, haşlamak veya kavurmak için kullanılıyordu. Taze tüketime yönelik ilk armutlar bu yüzyılın sonlarına doğru Fransa ve İtalya’da elde edildi.

Armutun özelliklerinden biri, armutun etindeki odunsu hücrelerin varlığından kaynaklanan, bazı çeşitlerin gösterdiği tipik pütürlü dokudur. Bu hücreler, diğerlerinde muhafaza edilmesine rağmen, dokularını iyileştirmek için en modern çeşitlerde çıkarılmıştır.

Dünyadaki farklı armut çeşitleri arasında, taze tüketime veya pişirmeye uygun, şekillerini yuvarlaktan ince ve uzatmaya değiştiren, bazı durumlarda kıvrımlı şekillerde ve çok çeşitli boyutlarda yumuşak ve sert armutlar bulunmaktadır. Ayrıca grimsi yeşil renkten koyu sarıya kadar değişen bir renk yelpazesine sahiptir. Olgun armutların taze tüketim için eti yumuşak, sulu ve tatlı iken, pişirmek için kullanılan armutlar genellikle sert ve kumludur. 

Bazı durumlarda cilt yenilebilirken bazılarında yenilebilir değildir. Avrupa armut türü ile birlikte, esas olarak Çin, Japonya, Güney Kore, Amerika Birleşik Devletleri, Yeni Zelanda ve Avustralya’da yetiştirilen nashi veya Asya armudu gibi diğer yakın türler de vardır. Nashi, bazen hafifçe düzleştirilmiş, az çok küresel bir meyvedir. Oldukça büyük olabilirler. Sert meyveler için rengi altın-kahverengi olabilir.

Taze armut Avrupa’da yaygın olarak tüketilir, bazıları konserve edilir ve diğerleri bir tür elma şarabı yapmak için kullanılır. Armutlar genellikle tatlı, bozulmamış (soyulmuş veya soyulmamış) veya meyve salatası için doğranmış olarak tüketilir. Ayrıca reçel, şurup, meyve suyu ve likörde kek, dondurma vb. yapımında da kullanılabilirler.

Armut Ağacı Tarihi

Armut ağacı Rosaceae familyasına aittir; bilimsel adı Pyrus communis’tir. Kültür ve hasadın işlerini kolaylaştırmak için modern çeşitleri küçük boyutlu ağaçlar olmasına rağmen, gençliğinde yuvarlak, 20 metre yüksekliğe kadar ulaşabilen piramidal bir ağaçtır. Ortalama 65 yıl yaşar. Gövde yüksek, kalın ve grimsi renktedir, çatlak bir kabuğu ve derin kökleri vardır. Armut ağacı elma ağacından önce filizlenir ve Mart ayı ortasında çiçeklenme başlar. Kış aylarında -20ºC sıcaklıklara çıkmasına rağmen ilkbahar donlarına karşı çok hassastır. Siltli, sağlıklı, havalandırılmış ve derin toprakları tercih eder.

Yapraklar ovaldir, bütün veya bazı durumlarda ince girintilidir. Çiçekler beyaz ve bazen pembe renktedir ve 9 ila 11 çiçekten oluşan corymbs oluşturacak şekilde gruplandırılmıştır. Hermafrodittir, yani her çiçeğin iki cinsiyeti vardır.

Armutun Besin Değeri 

Armut, vücudumuz için gerekli olan temel besinleri ve mineralleri içerir. Besin değerine bir göz atalım. 100 gramlık armut porsiyonu şunları içerir:

Armutun Sağlığa Faydaları 

Armutlar eski çağlardan beri sevilmektedir. Bu çan şeklindeki meyveler tatlıdır ve yumuşak veya gevrek olarak yenebilen biraz ekşi bir tada sahiptir. Bilim ve tıp tarafından desteklenen çok sayıda sağlık yararı sunarlar.

Cilde ve saça iyi gelir 

A vitamini en çok yönlü besindir. Cildi, saçı ve tırnakları sağlıklı ve güzel tutmak için faydalıdır. Armut, bünyesinde barındırdığı A vitamini ile cildinizi ve saçınızı sağlıklı tutmayı sağlar. Aynı zamanda zeaksantin ve lutein gibi çeşitli organ fonksiyonlarında ve enzimatik reaksiyonlarda yer alan besinler ile zenginleştirilmiştir. Bu aynı zamanda yaşlılık lekelerini ve kırışıklıkları azalttığı için cildin genç kalmasına yardımcı olur. Sağlıklı bir cilt ve saç istiyorsanız, A vitamini alımınızı artırmalısınız. Armut, önerilen günlük alım miktarınıza ayak uydurmanızı sağlayan bu minerali bol miktarda içeren bir meyvedir.    

Kemiklere iyi gelir

Armut, kemik sağlığında çok önemli bir rol oynayan önemli miktarlarda bakır, kalsiyum, fosfor, manganez ve magnezyum içerir. Armutun bünyesinde mineraller az olabilir. Fakat kemiklerin güçlü kalmasında çok önemli bir rol oynar. Kemiklerinizin büyümesi ve iltihaplanma ve diğer koşullara karşı korunması için yeterli mineral almasını sağlar.  

Kan dolaşımına iyi gelir

Armut, diğerler meyvelere göre demir ve bakır içeriği yüksektir. Bu sebeple, mineral eksikliğinden şikayetçi hastalar armudu tüketmelidir. Vücuttaki artan demir seviyeleri, kırmızı kan hücrelerinin sentezini artırır. Öte yandan vücuttaki artan bakır seviyeleri, temel minerallerin sentezini ve demirin sisteme emilimini kolaylaştırır. Vücudunuz organları desteklemek için yeterli minerallere sahip olduğunda, kas güçsüzlüğünü, bilişsel bozuklukları, yorgunluğu ve organ sistemi arızasını önleyebilirsiniz.

Kalp Sağlığına iyi gelir

Armut, felç riski ile minimuma düşüren meyvelerden biridir. Armut meyvesinin potasyum içeriği yüksek olduğu için, meyvenin kalp sağlığı üzerinde önemli bir etkisi olduğu anlamına gelir. Potasyum, kan basıncını düşürmeye yardımcı olan bir vazodilatasyon görevi görür. Bu, vücudun her yerinde organlara oksijen sağlamaya yardımcı olan kan akışının artmasıyla sonuçlanır. Organların bu oksijenlenmesi, etkili işlevlerini destekler.

Armut Türleri

Exit mobile version