Atom Kütlesi ve Atomik Kütle Numarası
Atom kütlesi ve atomik kütle numarası kimyadaki iki önemli kavramdır. Atom kütlesi ve atomik kütle numarasıyla neyin anlam taşıdığı ve atomik sayı ile gerçek parçacık kütlesi arasındaki ilişki hakkında hızlı bir incelemedir.
- Z bir atomun atom numarasını belirtmek için kullanılır.
- Z = Bir atomun proton sayısı
- A, bir atomun atomik kütle sayısını ( atomik kütle veya atom ağırlığı olarak da bilinir) belirtmek için kullanılır.
- A = # protonlar + # nötronlar
- A ve Z, tam sayı değerleridir.
- Bir atomun gerçek kütlesi ( atomik kütle birimleri ) veya g / mol cinsinden ifade edildiğinde , değer A’ya yakın olur.
Atom Nedir
Atomlar, maddenin temel birimleri ve elementlerin tanımlayıcı yapısıdır. “Atom” terimi, Yunanca bölünmez kelimesinden gelir, çünkü bir zamanlar atomların evrendeki en küçük şeyler olduğu ve bölünemeyeceği düşünülüyordu.
Artık atomların kuarklar gibi daha da küçük parçacıklardan oluşan üç parçacıktan oluştuğunu biliyoruz. Bunlar; protonlar, nötronlar ve elektronlardır.
Atomlar, 13,7 milyar yıl önce Büyük Patlama’dan sonra varoldu. Sıcak, yoğun yeni evren soğudukça, koşullar kuarkların ve elektronların oluşması için uygun hale geldi.
Kuarklar, proton ve nötron oluşturmak için bir araya geldi ve bu parçacıklar çekirdeklerde birleşti. CERN’e göre, bunların hepsi evrenin varlığının ilk birkaç dakikasında gerçekleşti.
Evrenin elektronları yavaşlatmaya yetecek kadar soğuması 380.000 yıl sürdü, böylece çekirdekler onları ilk atomları oluşturmak için yakalayabildi. Jefferson Lab’a göre, en eski atomlar öncelikle evrendeki en bol elementler olan hidrojen ve helyumdu.
Yerçekimi sonunda gaz bulutlarının birleşmesine ve yıldız oluşturmasına neden oldu ve yıldızların içinde daha ağır atomlar yaratıldı (ve hala var) ve yıldız patladığında (süpernova) evrenin her tarafına yayıldı.
Atom Kütlesi ve Atom Kütle Sayıları Aynı mıdır?
Evet ve hayır. Bir elementin tek bir izotopundan bir örnek hakkında konuşuyorsanız, atomik kütle numarası ve atom kütlesi ya çok yakın ya da aynıdır. Giriş kimyasında, aynı şeyi ifade etmeleri muhtemelen iyidir. Bununla birlikte, protonların ve nötronların toplamının (atomik kütle numarası) atom kütlesi ile tamamen aynı olmadığı iki durum vardır.
Periyodik tabloda, bir element için listelenen atomun kütlesi elemanın doğal bolluğunu yansıtır. Protium adı verilen hidrojenin izotopunun atomik kütle numarası 1’dir, döteryum denilen izotopun atomik kütlesi 2’dir, ancak atomun kütlesi 1.008 olarak listelenir. Çünkü doğal elementler izotopların bir karışımıdır.
Protonların toplamı ile nötronlar arasındaki diğer fark ve atomik kütle kütle defektinden kaynaklanmaktadır . Kütle defektinde, atom çekirdeği oluşturmak üzere bir araya geldiğinde, protonların ve nötronların kütlenin bir kısmı kaybolur. Bir kütle defekti atomik kütlesi atomik kütle sayısından daha düşüktür.
Değerli okurlarımız; Atom Kütlesi ve Kütle Numarası hakkında sizleri bilgilendirdiğimize inanıyoruz. Bunlar dışında; kütle ve ağırlık, kütle çekim kuvveti, oksijen kütle numarası, elementlerin kütle numarası, hidrojen kütle numarası, azot kütle numarası, karbon kütle numarası, periyodik tablo kütle numarası, elektron sayısı başlıkları hakkında bilgi almak için Google’da arama yapabilirsiniz.