Badem

Badem

29 Ocak 2019

Badem, teknik olarak badem ağacı ( Prunus dulcis; Prunus amygdalus ) tarafından üretilen sert çekirdekli bir meyve olmasına rağmen, genellikle bir fındık olarak düşünülür . Kuzey Afrika, Batı Asya ve Akdeniz’e özgüdür.

Bademler nasıl saklanmalıdır;

Reklamlar

Bademleri hava geçirmez bir kapta serin ve kuru bir yerde saklayın. Birkaç ay buzdolabında ve 2 yıla kadar dondurucuda kalabilmektedir. Ayrıca badem kokuları emmeyi sever, bu sebeple onları sarımsak ve soğan gibi kokulu gıdalardan uzak tutmaya çalışınız.

Bademin Faydaları

Badem, Kardiyovasküler Hastalıkları ve Kalp Krizlerini Önler

Bademler, kalbinizi ve tüm kardiyovasküler sistemi korumak için bademde yüksek miktarda bulunan antioksidanlarla eşleştirilen, tekli doymamış asitler veya MUFA adı verilen sağlıklı yağ asitleriyle doludur. Bademde bulunan faydalı maddeler, özellikle de badem kabuğunda bulunan bir bitki bileşeni olan antioksidan flavonoidler, kalp damar hastalıkları geliştirme ve kalp krizi geçirme riskini engeller.

E vitamini ile birlikte flavoniyodlar vücuttaki iltihaplanmayı azaltır. Bademler ayrıca magnesiun, kalsiyum, potasyum, bakır, manganez ve arginin gibi kalbiniz için önemli olan birçok mineral içerir: bu maddeler kardiyovasküler işlevi destekler. Araştırmalar, bademlerin sağlığınız için kötü olan LDL kolesterol miktarını azaltabildiğini göstermiştir. Bu, hem yüksek kolesterol seviyelerine sahip kişilerde hem de şeker hastası olanlarda önemli bir sağlık iyileşmesine yol açar.

Düzenli badem tüketimi, arterleri tıkayabilen ve kanın akmasını engelleyebilen plak oluşumunu önlediği için sağlıklı arter duvarlarını destekler. Bu nedenle bademler, yüksek tansiyon hastaları için de harika bir destektir.

Bademler Beyine Faydalıdır

Bademler, yüksek riboflavin ve L-karnitin içeriği nedeniyle en çok beğenilen beyin besinlerinden biridir. Bu iki madde, bilişsel gerilemeyi önler ve sağlıklı nörolojik aktiviteyi destekleyerek beyindeki iltihaplanma süreçlerini azaltır. Demans ve Alzheimer hastalığı gibi bilişsel hastalıklar geliştirme riski yüksek olan yaşlılar ve yetişkinler, günlük olarak veya haftada en az birkaç kez badem yemeyi alışkanlık haline getirmesi gerekmektedir.

Bademler Şeker Hastalığını Önlemekte Etkilidirler

Gördüğümüz gibi bademler, kanınızdaki glikoz miktarını dengelediği ve vücut tarafından emilme ve kullanılma şeklini kontrol ettiği için vücutta çok önemli bir işlevi olan tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Bu, bademlerin kan şekeri seviyenizi ve diyabetinizi kontrol etmenize yardımcı olabileceği anlamına gelir. Bademi yemeyi alışkanlık haline getirmek, vücut insüline tepki vermeyi bıraktığında ortaya çıkabilen ve glikoz seviyesinin çok fazla yükselmesine neden olan insülin direncini önleyebilir.

Bademler Sindirim Sistemini Düzenler

Badem kabuğu, sindirim sistemi sağlığını destekleyen probiyotik bileşikler içerir. Sindirim sisteminiz, yiyecekleri sindirmesine ve onu besin öğelerine dönüştürmesine yardımcı olan bir dizi iyi bakteriye sahiptir. Bakteriler olmadan, sindirim sistemi birtakım problemlerle karşılaşabilir ve çok çeşitli rahatsızlıklar geliştirebilirsiniz. Badem, sisteminizdeki iyi bakteri sayısını artırdığı, hastalıkları ve beslenme eksikliklerini önlediği için bunu önler.

Badem İltihabı Önler ve Kanserle Mücadele Edebilir

Bademler, kansere bağlı serbest radikallerle savaşabilen güçlü bir antioksidan olan bir tür E vitamini içerir. Badem ve diğer fındık tüketimi ile kolon, prostat ve göğüslerde kanser gelişme riskinin azalması arasında bir bağlantı bulan birçok çalışmalar mevcuttur.

Makale Kategorileri:
Gıdalar · Sağlık · Yaşam

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir