Böğürtlen

Böğürtlen

29 Ocak 2019

Böğürtlen, diğer meyveler gibi genellikle elden tüketilir. Bu çok yönlü meyveleri unlu mamullerde de kullanabilir, meyve veya sebze salatalarına ekleyebilir veya reçel veya sos haline getirebilirsiniz. Böğürtlen, iyi bir lif ve temel vitamin ve mineral kaynağıdır ve bir dizi potansiyel sağlık yararına sahiptir.

Makrobesinler

1 fincan böğürtlen porsiyonunda 62 kalori, 1 gram yağ, 2 gram protein ve 8 gram diyet lifi dahil 14 gram karbonhidrat bulunur. Bu, günlük lif ihtiyacının yüzde 32’si olup, kendinizi daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur ve divertikülit, kabızlık ve kalp hastalığı riskinizi sınırlar.

Reklamlar

Mikrobesinler

Bir bardak böğürtlen yemek size 30 miligram C vitamini veya günlük ihtiyacın yüzde 50’sini sağlar; 29 mikrogram K vitamini veya günlük ihtiyacın yüzde 36’sı; ve 36 mikrogram folat veya günlük ihtiyacın yüzde 9’unu karşılar. Müthiş bir meyvedir!

C vitamini, hücreleri onarmak, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önlemek ve yaraları iyileştirmek için gereklidir; uygun kan pıhtılaşması için K vitamini gereklidir ve folat, nöral tüp doğum kusurlarını önlemek ve DNA ve kırmızı kan hücreleri oluşturmak için önemlidir. Bu böğürtlen porsiyonu ayrıca günlük magnezyum ve potasyum ihtiyacının yüzde 7’sini içerir. Günlük A ve E vitamin ihtiyacının yüzde 6’sı; ve günlük demir, çinko ve niasin ihtiyacının yüzde 5’ini karşılar.

Kanser

Öğününüzde daha fazla böğürtlen ve diğer meyveler eklemek kanser riskinizi azaltabilir. Böğürtlen özü ve diğer meyve özleri, laboratuar testlerinde kanser hücrelerinin büyümesini engelledi ve artan miktarda meyve özü, inhibisyon derecesini daha da artırdı.

Kalp hastalığı

Böğürtlendeki vitaminler, mineraller, fitokimyasallar ve lif, kalp hastalığı riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Bu azalmış riskin potansiyel mekanizmaları, antioksidanlarda artış yoluyla inflamasyonu ve oksidatif stresi sınırlandırmayı içerir. Kanda bulunur ve meyvelerin antosiyanin içeriği nedeniyle arterlerde kolesterol birikimini sınırlar. Antosiyaninler, böğürtlenlere koyu rengini veren fitokimyasal maddelerdir.

Makale Kategorileri:
Gıdalar · Yaşam

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir