Çemen otu, yaklaşık iki metre boyunda bir yıllık bitki, bu bitki de bir baklagil olarak kabul edilir. Yonca, küçük beyaz çiçekler ve her biri 10 ila 20 küçük, sert, altın-kahverengi tohumu içeren uzun baklalara benzer açık yeşil yapraklar üretir. Tohumlar, yanmış kerevizlere benzer şekilde tarif edilen keskin bir aromayı ve oldukça acı bir tadı vardır. Satın aldıktan sonra, çemen altı aya kadar serin ve kuru bir yerde saklanabilir.
Çemen otu, soya ile aynı ailede bulunan bir bitkidir. İnsanlar taze ve kurutulmuş tohumlarını, yapraklarını, dallarını ve köklerini baharat, tatlandırıcı madde ve takviye olarak kullanırlar. Daha fazla araştırma gerekli olsa da bazı araştırmalar çemen otunun çeşitli sağlık yararları olabileceğini göstermektedir.
Çemen otları, aşağıdaki riskleri azaltmaya yardımcı olabilir:
- Kanser
- Şeker hastalığı
- obezite
- Yüksek kolesterol
- Yüksek tansiyon
- Kalp İşlevi
- Bakteriyel, fungal ve viral enfeksiyonlar
- İltihap
Bununla birlikte, çemen otunda bileşikler kullanmak veya tüketmek, hamilelik sırasında uterus kasılmalarına neden olabilir ve hormona duyarlı kanser türlerini kötüleştirebilir. Çemen otu ayrıca ishal ve şişkinlik gibi hafif gastrointestinal semptomlara neden olabilir.
Çemen Otunun Kullanımı
Çemen otu hem geleneksel Hint hem de Çin tıbbı sistemlerinde kökleri olan, tıbbi olarak kullanılan en eski bitkilerden biridir. Çemen otu özleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok yaygın üründe bulunur:
- Sabunlar
- Makyaj malzemeleri
- Çaylar
- Çeşniler
- Taklit akçaağaç şurubu ürünleri
Çemen Otunun Besin Değerleri
Çemen otu birçok temel besin maddesi içerir ve bunlar onu güçlü bir antioksidan yapmasına yardımcı olur.
Bu besinlerden bazıları şunları içerir:
- Kolin
- inositol
- biotin
- A vitamini
- B vitaminleri
- D vitamini
- Çözünür ve çözünmez lif
- Demir
Çemen Otunun Sağlığa Faydaları
Günümüzde çemen otunun tıbbi amaçlar için kullanıldığı kesin olarak söylenememektedir. İnsanlar geleneksel olarak geçmişten günümüze kadar çeşitli hastalıkları tedavi etmek amacıyla çeşitli şekillerde çemen otlarını kullanmaktadırlar. Bu hastalıklar şunlardır;
- Kabızlık, iştahsızlık ve gastrit dahil sindirim sorunları
- Anne sütü üretimi ve akışı
- Şeker hastalığı
- Düşük testosteron veya libido
- Ağrılı âdet kanaması
- Menopoz
- Yüksek tansiyon
- Obezite
- Solunum Problemleri
- Ülserler
- Açık yaralar
- Kas ağrısı
- Migren ve baş ağrıları
- Doğum sancıları
Çemen otu üzerinde yapılan çalışmalar
Yapılan çalışmada, bilim adamları çemen otu tohumu özünün (FE) bazı kanserler için in vitro sitotoksik olduğunu, ancak normal hücreler olmadığını göstermiştir. 72 saat boyunca 10-15 ug / mL FE ile tedavi, en azından kısmen hücre ölümünün indüksiyonuna bağlı olarak, göğüs, pankreatik ve prostat kanseri hücre dizilerinin büyümesini önledi. Araştırmacılar çemen otunun, terapötik potansiyeli olan pek çok “diyet bileşeninden” biri olduğunu belirtti.