Cinsel Üreme

Cinsel Üreme

14 Kasım 2019

Hayvanlarda üreme, cinsel üreme ve aseksüel üreme yoluyla iki ana yoldan meydana gelir. Çoğu hayvan organizması cinsel yolla çoğalırken, bazıları aseksüel olarak çoğalabilirler.

Avantajlar ve Dezavantajlar

Cinsel üremede, iki birey her iki ebeveynden de genetik özelliklere sahip olan yavrular üretir. Cinsel üreme, genetik rekombinasyon yoluyla bir popülasyonda yeni gen kombinasyonları sunar. 

Reklamlar

Yeni gen kombinasyonlarının akışı, bir türün üyelerinin olumsuz ya da ölümcül çevresel değişimler ve koşullar altında hayatta kalmalarını sağlar. 

Bu, cinsel olarak üreyen organizmaların, aseksüel olarak üreyenlere göre önemli bir avantajdır. Cinsel üreme, rekombinasyon yoluyla bir popülasyondan zararlı gen mutasyonlarını çıkarmanın bir yolu olduğu için de avantajlıdır.

Cinsel üremenin bazı dezavantajları vardır. Aynı türden bir dişinin ve erkeğin cinsel olarak üremesi gerektiğinden, doğru eşi bulmak için önemli miktarda zaman ve enerji harcanır. Bu, özellikle uygun eşin yavrular için hayatta kalma şansını artıracağı için çok genç olmayan hayvanlar için önemlidir. 

Diğer bir dezavantaj, yavruların cinsel olarak üreyen organizmalarda büyümesi ve gelişmesi daha uzun sürmesidir. Örneğin memelilerde, yavruların doğması birkaç ay, bağımsız hale gelmeden önce aylar veya yıllar sürebilir.

Gametler

Hayvanlarda, cinsel üreme, bir zigot oluşturmak için iki farklı gametin (cinsiyet hücreleri) füzyonunu kapsar. İnsanlarda, gamet erkek ve dişi gonadlarda üretilir. Gametler döllenmede birleştiğinde, yeni bir birey oluşur.

Gametlerin olan haploit kromozomların yalnızca bir set içeren, örneğin, insan gametleri 23 kromozom içerir. Döllenmeden sonra, bir yumurta ve sperm birliğinden bir zigot üretilir. Zigot, toplam 46 kromozom için iki 23 kromozom seti içeren diploiddir.

Hayvanlar ve daha yüksek bitki türleri için, erkek cinsiyet hücresi nispeten hareketlidir ve genellikle bir flagelluma sahiptir. Dişi gamet, hareketsiz ve erkek gamete kıyasla nispeten büyüktür.

Döllenme Çeşitleri

Döllenmenin gerçekleşebileceği iki mekanizma vardır. Birincisi dıştır (yumurtalar vücudun dışına döllenir) ve ikincisi içseldir (yumurtalar dişi üreme sistemi içinde döllenir). 

Her iki durumda da, her bir yumurta, doğru kromozom numaralarının korunmasını sağlamak için tek bir sperm tarafından döllenir. 

Dış döllenmede, gametler çevreye salınır (tipik olarak su) ve rastgele birleşirler. Bu tür döllenme aynı zamanda yumurtlama olarak da adlandırılır. 

İç gübrelemede, gamet dişiler içinde birleşir. Kuşlarda ve sürüngenlerde embriyo vücudun dışında olgunlaşır ve bir kabuk tarafından korunur. Çoğu memelilerde, embriyo annenin içinde olgunlaşır.

Desenler ve Çevrimler

Üreme sürekli bir faaliyet değildir ve belirli modellere ve döngülere tabidir. Çoğu zaman bu modeller ve çevrimler, organizmaların etkili bir şekilde üremelerine izin veren çevresel koşullarla bağlantılı olabilir.

Örneğin, birçok hayvan, yılın belli kısımlarında meydana gelen öfkeli döngülere sahiptir, böylece yavrular tipik olarak uygun koşullar altında doğabilir. Bununla birlikte insanlar, öfkeli döngülere değil, adet döngülerine maruz kalırlar.

Aynı şekilde, bu döngüleri ve kalıpları hormonal ipuçları tarafından kontrol edilir. Öfkeli, yağış gibi diğer mevsimsel ipuçlarıyla da kontrol edilebilir.

Bu döngülerin ve kalıpların tümü organizmaların üreme için nispi enerji harcamasını yönetmelerine ve ortaya çıkan yavrular için hayatta kalma şanslarını en üst düzeye çıkarmasına izin verir.

Makale Kategorileri:
Bilim · Sağlık

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir