Değişim Mühendisliği

Değişim Mühendisliği

30 Ocak 2019

Değişim mühendisliği, yeni yönetim yaklaşımı olmaktan çok, teknik bir yaklaşımdır. Değişim mühendisliği, süreçlerin yeniden yapılandırılması ve tüm sistemlerin yenilenmesi anlamına gelir. Özellikle onarımı mümkün olmayan sistemlerde süreçlerin tamamı yenilenerek sistem yeniden kurulur. Buna kısaca değişim mühendisliği denir.

Değişim Mühendisliği değişim süreçlerinde ve organizasyonlarda kullanılan terimdir. Bazen İş Süreci Yeniden Yapılandırması kavramı kullanılır. 

Reklamlar

Bu konseptin yazarları ve babaları, 1993 yılında yeniden yapılanma ile ilgili en ünlü çalışmayı yayınlayan Amerikalı Danışmanlar Mike Hammer ve James Champy’dir. Bu çalışma “kalite gibi temel performans göstergelerinde çarpıcı iyileştirmeler elde etmek için iş süreçlerinin yeniden tasarlanması, hizmet ve hız. ” Yeniden yapılandırma, üç C’nin değişim ihtiyacını ortaya çıkarır:

Bu yaklaşım kapsamındaki organizasyon, yüksek katma değerli kilit süreçlere odaklanmalı ve asgari katma değer ile alakasız yan süreçleri “kesmelidir”. Sorunsuz ilerleyebilmeleri ve darboğazları ortadan kaldırabilmeleri için temel süreçler yeniden düzenlenir.

Süreçlerin radikal değişimi, büyük ölçüde, o zamanlar kuruluşlarda büyük ölçekte kullanılmaya başlanan yeni bilgi ve iletişim teknolojileri üzerine inşa edildi. Birinci nesil yeniden yapılandırmanın dezavantajı, diğerlerinin yanı sıra, örneğin insan kaynaklarına daha az vurgu yapmaktı.

Süreç yaklaşımı: Tipik olarak dikey yönelimli resmi organizasyon yapılarının oluşturulmasının aksine, devam eden Organizasyonel süreçler boyunca yatay olarak ilerlemeye odaklanır.

İlgili terimler ve yöntemler:

  • Süreç Odaklı Organizasyonun Geliştirme Döngüsü
  • Kamu Özel Ortaklığı
  • İşlem
  • Süreç analizi
  • Süreç Denetimi

İlgili yönetim alanı:

  • Değişim Yönetimi
  • Organizasyon yönetimi
  • Süreç yönetimi

İş süreci Değişim Mühendisliği Nedir?

İş süreci yeniden mühendisliği, kalite, çıktı, maliyet, hizmet ve hız gibi kritik konularda önemli iyileştirmeler elde etmek için iş süreçlerinin radikal olarak yeniden tasarlanmasıdır. İş süreci yeniden yapılandırması (BPR), çok büyük bir ölçekte kurumsal maliyetleri ve süreç fazlalıklarını azaltmayı amaçlamaktadır.

İş Süreci Yeniden Yapılandırmasının Beş Adımı (BPR)

İş sürecini yeniden yapılandırmayı adil, şeffaf ve verimli tutmak için, paydaşların bu süreçte yer alan temel adımları daha iyi anlamaları gerekir. Süreç bir kuruluştan diğerine farklılık gösterse de aşağıda listelenen bu adımlar süreci kısaca özetler:

1. İş Süreçlerinizin Mevcut Durumunu Haritalayın

Hem yazılım araçları hem de paydaşlar olmak üzere tüm kaynaklardan veri toplayın. İşlemin şu anda nasıl işlediğini anlayın.  

2. Bunları Analiz Edin ve Süreç Boşluklarını veya Bağlantı Kopukluklarını Bulun

İşlemin serbest akışını sağlayan tüm hataları ve gecikmeleri belirleyin. Paydaşların hızlı kararlar alabilmesi için ilgili adımlarda tüm ayrıntıların mevcut olduğundan emin olun.

3. İyileştirme Fırsatlarını Araştırın ve Onaylayın

Tüm adımların kesinlikle gerekli olup olmadığını kontrol edin. Kişiyi yalnızca bilgilendirmek için bir adım varsa, adımı kaldırın ve otomatik bir e-posta tetikleyicisi ekleyin.

4. Son Teknoloji Bir Gelecek Durumu Süreç Haritası Tasarlayın

Tanımladığınız tüm sorunları çözen yeni bir süreç oluşturun. İyi çalışacağı kesin olan tamamen yeni bir süreç tasarlamaktan korkmayın. 

5. Gelecekteki Durum Değişikliklerini Uygulayın

Her paydaşa yeni süreç hakkında bilgi verin. Ancak herkes gemiye bindikten ve yeni sürecin nasıl işlediği konusunda eğitildikten sonra devam edin. 

Makale Kategorileri:
Ekonomi ve Finans · Ticaret

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir