Site icon Kültür Denizi

Dereotu

Dereotu

Dereotu Dereotunun faydaları Dereotu besin değerleri Dereotu kalori değerleri Dereotu kalorisi kaçtır

Dereotu bitkisi yemeklerin yanında ve özellikle çorba yaparken vazgeçilmez bir bitkidir. Yapılan herhangi bir çorba dereotuyla daha lezzetli olur. Aynı zamanda yaptığınız omletin içine bir tutam dereotu atmanız yumurtanıza lezzet katacaktır. Bu kadar tarif varken salatanın içerisinde olmazsa olmazlardan biridir.

Dereotu genellikle Akdeniz bölgelerinde özellikle de güney Rusya ve Batı Afrika da yetişmektedir. Ülkemizde de genel olarak yetiştirilip taze taze mutfaklarımızda yer edinmektedir.

Dereotunu evde yetiştirmek balkonlarında sulamak ve sonrasında tüketmek isteyenler için kolay bir bitkidir. Tohumu hızlı bir şekilde filizlenir ve doğrudan bir işlem gerekmeksizin ekilebilir. Evinizin güneş alan tarafında fideyi ektikten sonra en az altı ile sekiz saat güneş ışığına ihtiyaç duyar. Çünkü fidenin sapları şiddetli bir rüzgarda kırılabilir veya devrilebilir.

Filizlenmiş olan dereotu tohumu az da olsa koku vermeye başlar. Bu koku dereotunu daha çok sevmenizi sağlayacaktır.

Dereotunun Sağlığa Faydaları

Dereotu, kutsal kitaplarda geçen nadir bitkilerden birisidir. Faydaları çok olup birçok derde şifa olmaktadır. Bir bardak kaynar suya eklenmiş dereotunu içmek; sinirleri yatıştırmaya, hasta bebeklerin rahatlamasına, mide rahatsızlığına ve rahat bir uyku uyumaya yardımcı olur. Dereotunun tohumlarını çiğnemek ise; nefes almakta kolaylık sağlarken, adet ağrısına iyi gelir ve yeni annelerin süt verimi arttırıp bollaştırır.

Dereotu kalsiyum açısından çok zengin bir bitkidir. Bir çorba kaşığı dereotu tohumu süte yakın kalsiyum içerir. Dereotu, lif, fosfor, bakır, B6 vitamini, magnezyum ve potasyum gibi diğer besin maddelerini içerir ancak daha konsantre bileşikler sağlık yararları da sunar. 

Dereotunun besin değerlerine baktığımızda günlük bir porsiyon tüketimi sonucunda A vitamini ihtiyacımızın %43’ünü karşılarken, C vitamini ihtiyacımızın ise %40’ını karşılamaktadır. Dereotları aynı zamanda kansere karşı vücudumuzun direncini yükseltir ve korur. Moleküllere gelecek zararı önleyerek antioksidan oluşumuna yardımcı olur.

Dereotu Besin (Kalori) Değeri

Dereotu Kalori Değeri: Dereotunun 100 gramında 17 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 40 gramlık miktarında 7 kalori bulunmaktadır.

Besin Değeri100 gramda1 Porsiyon (40 g)100 gram için günlük % değer
Kalori17 kcal6.8 kcal% 0.8
Karbonhidrat2.8 g0.1 g% 0.9
Lif5.3 g2.1 g% 21.2
Protein1.4 g0.6 g% 2.8
Yağ0.4 g0.2 g% 0.6
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini1017.0 IU406.8 IU% 20.3
C Vitamini70.0 mg28.0 mg% 116.7
Potasyum647.0 mg258.8 mg% 18.5
Kalsiyum230.0 mg92.0 mg% 23.0
Demir5.5 mg2.2 mg% 30.6
Exit mobile version