E-Ticaret Türleri Nedir?

E-Ticaret Türleri Nedir?

28 Ocak 2019

E-Ticaret Türleri konusuna değinmeden önce hepimizin bilmemiz gereken asıl konu şudur; ”E-Ticaret Nedir?”. Bu makalemde buna değinerek konunun sonunda E-Ticaret türlerinden bahsedeceğim.

E-Ticaret, Küreselleşme süreci içerisinde tüm dünyada yoğun bir şekilde kültürel ve ekonomik ilişkiler ağı oluşmuştur. Bu ağın oluşması bilişim alt yapısına ve teknolojiye bağlıdır. Yenidünya ekonomisinde elektronik ticaret yerini almıştır.

Reklamlar

Küreselleşme sürecinde sınırlar ortadan kalkmış ve teknoloji, ulaşım gibi faktörlerinde yardımlarıyla dış ticaret işlemleri belirgin bir şekilde değişikliğe uğramıştır.

İnternet ilk olarak 1980’li yıllarda Amerika Birleşik Devletlerinde ortaya çıkmıştır. Bu süreçte internet gelişim hızını katlamış ve internet destekli uygulamalar kendini göstermiştir. Buna örnek olarak Amazon com gibi siteler e-ticaretin ilk başaralı uygulamaları olarak da kabul edilebilir.

İnternet bu düzeyde gelişim hızını koruyarak ilerler ise yakın bir gelecekte alışverişlerimizin hepsini internet üzerinden yapabileceğimiz ön görülmektedir.

İnternet üzerinden geleneksel yöntemler ile yaptıkları ticareti, yenilikçi bir yaklaşımla e-ticaret boyutuna taşıyan küçük ölçekli işletmeler, mağaza açma ihtiyacını e-mağazadan karşılayabilmektedir. Büyük ölçekli mağazalar ise e-ticareti kullanarak satışlarını ikiye katlama gibi fırsatlardan yararlanabilmektedir.

E-Ticaret Türleri

E-Ticaret Türleri kendi içerisinde B2B, B2C, C2C, B2G ve B2E modelleri olarak ayrılmaktadır. İşletmelerin hangi modelleri kullanacağı kendi pazar ve tüketici sınıfına bağlıdır.

E-Ticaret mantığı aslında firmaların halka yapmak istediği ürün tedariki ve tüketicinin almak istemesi sonucu doğan bir olaydır. Bunun ekonomik tabiri B2C yani doğrudan işletmeden tüketiciye olarak uygulanmaktadır. Bir diğer yöntem ise B2B yani işletmeden işletmeye olan ticaret yöntemidir. Bu yöntemlerin her birini e-ticaret platformlarında uygulayabilirsiniz. Bahsettiğim e-ticaret türlerini detaylıca aşağıda değineceğim.

B2B (Business to Business): Bu yöntem özellikle çok kullanılan yöntemler arasındadır. Çünkü İşletmeden işletmeye ticaret yapılan bir e-ticaret modelidir. Bu modeli kullanan işletmeler ki bir bakıma kullanmak zorundadır doğrudan tüketiciyle e ticaret yapamamaktadırlar. Tek yapabilecekleri model B2C modelidir. Bu modeli kullanan işletmeler genellikle toptan satış veya satın alma işlemleri yapmaktadırlar.

B2C (Business to Consumer): Bu yöntem ile İşletme ile tüketici arasında yapılan bir e-ticaret modelidir. trendyol.com, n11.com vb. gibi siteler buna örnek olarak gösterilebilir. Bu model en yaygın e-ticaret modellerinden biridir.

C2C (Consumer to Consumer): Bu modelimizde ticaret, elden veya e-ticaret üzerinden yapılmaktadır. Tüketiciden tüketiciye işlem yapılan bir E-ticaret modelidir. Tüketicilerin kendi aralarında işlem yaptığı modeldir. Örnek olarak Letgo gösterilebilir.

B2G (Business to Government): Bu yöntem işletmenin doğrudan devletle yaptığı ticaret modelidir. Bu model ile işletme devletin açmış olduğu ihaleleri alarak devletle ticaret yapmış bulunacaktır. Örnek olarak devletin kamu kurumların ihtiyaçlarını e-ihale ile açması olarak verilebilir.

B2E (Business to Employee): Bu yöntem işletmelerin kendi bünyesindeki çalışanlarına sağlamış oldukları kampanyalar sonrasında çevrimiçi bir şekilde kampanyalı ürünleri kendi çalışanlarına satması şeklinde olmaktadır. Örneğin bir tekstil firmasının ellerinde fazladan kalan ürünleri internet üzerinden çalışanlarına satması şeklidir.

Makale Kategorileri:
Ekonomi ve Finans · Ticaret

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir