Endokrin sistem büyüme, metabolizma ve cinsel gelişmenin de vücuttaki yaşamsal süreçlerini düzenler. Bu endokrin sistem birkaç büyük endokrin sistem bezden oluşur. Bu içine salgılar hormonları bezleri kandadır. Kanda bir kez, hormonlar kardiyovasküler sistemde hedef hücrelerine ulaşana kadar dolaşır. Sadece belirli bir hormon için spesifik reseptörleri olan hücreler bu hormondan etkilenir.
Hormonlar, büyüme dahil olmak üzere çeşitli hücresel aktiviteleri kontrol eder; gelişme, üreme; enerji kullanımı ve depolanması ve su ve elektrolit dengesi. Hem endokrin sistem hem de sinir sistemi vücuttaki homeostazın korunmasından sorumludur. Bu sistemler çevresel değişikliklere cevap olarak sabit bir iç ortamın korunmasına yardımcı olur.
Büyük bezler Endokrin sisteminin epifiz bezi, hipofiz bezini, tiroid ve paratiroid bezleri, böbrek üstü bezleri, pankreas, timus, yumurtalık ve testis vardır. Vücutta ikincil endokrin fonksiyonları olan başka organlar da vardır. Bu organlar kalp, karaciğer ve böbrekleri içerir.
Pineal Bez
Epifiz bezi endokrin sisteminin isimli bir çam kozalağı şeklindeki bezi. Beyin hemisferleri arasında yer alan, beynin derinliklerinde bulunur. Bu bez melatonin de dahil olmak üzere birçok önemli hormon üretir. Melatonin cinsel gelişimi ve uyku-uyanıklık döngüsünü etkiler.
Pineal bez, endokrin sistemi sinir sistemi ile bağlar, çünkü sinir sinyallerini periferik sinir sisteminin sempatik sisteminden hormon sinyallerine dönüştürür. Pineal bez işlev bozukluğu, uykusuzluk, depresif bozukluk ve anksiyete gibi bir dizi rahatsızlığa yol açabilir.
Hipofiz bezi
Hipofiz bezi beyin tabanında ortasında yer alan küçük bir endokrin organdır. Vücuttaki birçok önemli işlevi kontrol eder. Hipofiz bezi ” Ana Bez ” olarak adlandırılır, çünkü hormon üretimini baskılamak veya uyarmak için diğer organları ve endokrin bezlerini yönlendirir. Hipofizin ön lobu ve arka lobu vardır. Ön lob birkaç hormon üretirken, arka lob hipotalamusun hormonlarını depolar.
Ön hipofiz bezi tarafından salgılanan hormonlar arasında adrenokortikotropin hormonu (ACTH), büyüme hormonu, luteinize edici hormon (LH) ve folikül uyarıcı hormon (FSH), prolaktin ve tiroid uyarıcı hormon (TSH) bulunur. Arka hipofizin hormonları oksitosin ve antidiüretik hormonu (ADH) içerir.
Tiroid ve Paratiroid Bezleri
Tiroid bezi boyun bölgesinde bulunan bir çift loblu olduğunu. Metabolizmayı, büyümeyi, kalp atış hızını, vücut ısısını kontrol eden ve kalsiyum seviyelerini düzenleyen hormonları salgılar. Tiroid bezi tarafından salgılanan hormonlar arasında tiroksin, triiyodotironin ve kalsitonin bulunur.
Paratiroid bezleri, tiroidin arka bölgesinde yer alan tiroid dokusu içinde bulunur. Bu küçük kütleler, tipik olarak iki veya daha fazla paratiroid bezine sahip bireyler ile birlikte sayıca değişkenlik gösterir. Bu bezler kandaki kalsiyum seviyelerini düzenleyen paratiroid hormonunu sentezler ve salgılarlar.
Timüs
Timus bezi akciğerler arasında göğüs arkasında göğüs boşluğunun merkezinde yer almaktadır. Endokrin bezi olarak kabul edilmekle birlikte, timus bezi lenfatik sistemin ana organıdır. Birincil işlevi, T lenfositler adı verilen spesifik beyaz kan hücrelerinin gelişimini teşvik etmektir.
Timus, antikorların üretimini teşvik ederek immün tepkileri artıran, tirozini içeren çeşitli hormonlar üretir. Bağışıklık fonksiyonuna ek olarak, timus ayrıca büyümeyi ve cinsel olgunlaşmayı destekleyen bazı hipofiz bezi hormonlarının üretimini de uyarır.
Adrenal Bezler
Vücutta iki adet adrenal bez vardır. Her böbreğin üstünde bir tane bulunur. Adrenal bez hem iç medulla bölgesinde hem de bezin dış korteks bölgesinde hormon üretir. Adrenal korteks bölgesinde üretilen hormonların tümü steroid hormonlarıdır.
Adrenal korteks hormonları aldosteron, kortizol ve cinsel hormonlarını içerir. Aldosteron böbreklerin potasyum salgılamasına ve su ve sodyum tutmasına neden olur. Bu, kan basıncının yükselmesine neden olur. Kortizol, antienflamatuar olarak görev yapar ve kan şekeri seviyelerinin ve kan basıncının korunmasına yardımcı olur.
Adrenal medulla hormonları arasında epinefrin ve norepinefrin bulunur. Bunlar sempatik sinirlerden stimülasyona cevap olarak, tipik olarak strese cevap olarak salgılanır.
Pankreas
Pankreas mide ve ince bağırsak yakınında bulunan yumuşak bir organdır. Hem bir ekzokrin bezi hem de bir endokrin bezidir. Pankreasın ekzokrin kısmı, bir kanal tarafından ince bağırsaklara taşınan sindirim enzimlerini salgılar.
Pankreasın endokrin segmenti, Langerhans adacıkları adı verilen küçük hücre kümelerinden oluşur. Bu hücreler, glukagon ve insülin hormonlarını üretir. Glukagon kan şekeri seviyesini yükseltirken, insülin kan şekeri seviyesini düşürür ve glikoz, protein ve yağ metabolizmasını uyarır. Pankreasın bozuklukları arasında diyabet ve pankreatit bulunur.
Gonadlar (Yumurtalıklar ve Testisler)
Endokrin sistem, üreme sisteminin belirli organlarını içerir. Erkek ve dişi gonad adı verilen birincil üreme organları endokrin organlardır. Gonadlar seks hücreleri üretir ve üreme hormonları salgılarlar.
Erkek gonadları veya testisleri androjen denilen hormonları üretir. Testosteron testislerin salgıladığı ana androjendir. Kadın yumurtalıkları, östrojen ve progesteron hormonlarını salgılar. Gonadal hormonları, kadın ve erkek üreme organlarının gelişmesinden ve cinsel özelliklerden sorumludur.
Hormon Düzenlemesi
Endokrin sistem hormonları çeşitli şekillerde düzenlenir. Diğer hormonlar, bezler ve organlar, periferik sinir sistemi nöronları ve negatif geri besleme mekanizmalarıyla düzenlenebilirler. Negatif geri beslemede, ilk uyarıcı uyarıcıyı azaltmak için çalışan bir yanıtı kışkırtır. Tepki ilk uyarıcıyı elimine ettiğinde, yol durdurulur.
Olumsuz geri bildirim kan kalsiyumunun düzenlenmesinde gösterilmiştir. Paratiroid bezi, düşük kan kalsiyum seviyelerine yanıt olarak paratiroid hormonunu salgılar. Paratiroid hormonu kan kalsiyum seviyesini yükselttiği için kalsiyum seviyeleri normale döner. Bu olduğunda, paratiroid bezi değişikliği algılar ve paratiroid hormonunun salgılanmasını durdurur.