Eşitlik Nedir
Eşitlik, her bireyin hayatlarının ve yeteneklerinin keyfini çıkarmak için eşit fırsatta olmasını sağlamak ve nerede, ne ya da kim oldukları, neye inandıklarından ya da sahip olduklarından dolayı hiç kimsenin daha kötü yaşam şansına sahip olmamasına inanmaktır.
Eşitlik, tarihsel olarak, ırk, engellilik, cinsiyet ve cinsellik gibi belirli özelliklere sahip belli grupların ayrımcılık deneyimlediğini kabul eder.
Eşitlik Nereden Geldi
Britanya’nın ayrımcılıkla mücadele yasalarının geliştirilmesi, eğitim, istihdam ve hizmet sunumundaki bazı gruplara yönelik adaletsiz ayrımcılıkla mücadele etmeyi amaçlayan 1970’lerin etrafında gerçekleşti.
Örneğin, Cinsiyet Ayrımcılığı Yasası, kişinin cinsiyetinden kaynaklı ayrımcılığa son vermek amacıyla 1975 yılında kurulmuştur. Cinsiyet ayrımcılığı, geçmişte, özellikle işyerinde ve özellikle kadınlara yönelik olarak ortaya çıkmıştır.
Bu, belirli özellikleri olan insanları korumak için getirilen ayrımcılıkla mücadele yasalarından biridir, örneğin:
- 1970 Eşit Ücret Yasası
- 1975 Cinsiyet Ayrımcılığı Yasası
- 1976 Irk İlişkileri Yasası
- 1995 Özürlülüğe Dayalı Ayrımcılık Yasası
- İstihdam Eşitliği (Din ve İnanç) Yönetmelikleri 2003
- İstihdam Eşitliği (Cinsel Yönelim) Yönetmelikleri 2003
- İstihdam Eşitliği (Yaş) Yönetmeliği 2006
- 2007 Eşitlik Yasası (Cinsel Yönelim) Yönetmelikleri
Eşitlik Yasası 2010, koruma altındaki karakteristiklerle ilgili önceki tüm eylemleri konsolide etmek ve uyumlaştırmak için getirildi. Yukarıda belirtilen tüm fiiller, 2010 Eşitlik Yasası ile yürürlükten kaldırılmıştır.
Günümüzde Eşitlik
Daha eşit bir topluma doğru büyük ilerleme kaydettik. Bugün büyük çoğunluğumuz diğer etnik kökenlerden insanlarla çalışmak, çalışmak ve arkadaş olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bazı güncel önyargılar kadınlar hakkında solmaya başladı.
Eğitim performansında çok geride kalmış olan azınlık etnik grupları yetişmeye başladı. Ve lezbiyen, gey ve biseksüel insanlara yönelik tutumlarda büyük değişiklikler oldu.
YouGov tarafından yapılan 2007 yılındaki bir araştırma, İngiliz toplumunun% 90’ının cinsel yönelim nedeniyle ayrımcılığın yasaklanmasını desteklediğini belirtti.
Özürlü insanlara da eskisinden daha fazla haklara sahipler ve sosyal modeli kullanmanın kabulü arttıkça tutumlar giderek değişiyor. Bu model, sistemik engeller,
Bununla birlikte, İngiliz yaşamının birçok yönü hala adil değildir. Örneğin:
- Kadınlar halen çalıştıkları her saat için erkeklerden önemli ölçüde daha az kazanmaktadır.
- 2007’de, kuaför çıraklarının% 97’si kadınlardı, haftada ortalama 109 sterlin ve mühendislik çıraklarının% 98’i erkekti; haftalık ortalama 189 sterlin.
- Engelli yetişkinlerin niteliklerinin üç katı daha yüksektir.
- Lezbiyen, gey ve biseksüel öğrencilerin üçte ikisi zorbalığa maruz kaldığını bildirdi.
- Bangladeşli çocukların neredeyse dörtte üçü ve Siyah Afrikalı çocukların yarısı fakirlik içinde büyüyor.
- Bazı etnik azınlıklar ve engelliler dahil olmak üzere bazı grupların, sivil nüfuz pozisyonlarını yerine getirme olasılığı daha düşüktür.
- 2010 seçimlerinden bu yana, Parlamentodaki etnik azınlık milletvekil sayısı 650’den 27’dir; – 2001’deki nüfus sayımına göre, İngiltere’deki etnik azınlıkların oranının gerçek bir yansıması olması gerekirse bu sayı yarıdan az olmalıdır.
- Hemşirelikten gençliğe, kreşten üniversiteye kadar her seviyede sürekli olarak yetersiz performans gösterirler.
2010 Eşitlik Yasası Nedir
2010 Eşitlik Yasası, ilk kez özel, kamu ve gönüllü sektörlerin tüm yasal gereksinimlerini bir araya getirerek mevcut eşitlik yasa”larını daha basit, daha etkili ve anlamak daha kolay hale getiriyor.
2010 Eşitlik Yasası, tüm işverenlerin, hizmet sağlayıcıların ve eğitim sağlayıcıların korunan özelliklere sahip kişilere karşı ayrımcılığa maruz kalmamalarını, taciz etmelerini veya mağdur olmalarını yasaklar.
Kanun, korunan özelliklerin tümünde ve uygun olduğu yerde tüm sektörlerde ayrımcılığa benzer düzeyde koruma sağlıyor. ( uyumlaştırma adı verilen bir süreç.)
Yasadışı ayrımcılık, çocuğun ırklarından ötürü bir öğrenci olarak okula kabul edilmeyi reddetmesi gibi bir şey olacaktır. Örneğin Çingene ve Seyahat Topluluğu’ndan oldukları için veya bir kız öğrencinin Mühendislik’te bir ders almayı cesareti kırdığı için olabilir.
2010 Eşitlik Yasası uyarınca ayrımcılık yapıldığına, taciz edildiğine veya mağdur olduğuna inanan herhangi bir kişi, bir mahkeme veya gerekli yerlere başvurabilir.
Özürlü insanların ihtiyaçlarını karşılamak için 2010 Eşitlik Yasası özürlü insanlar için makul düzenlemeler yapılabileceğini ve özürlü oldukları için engellilere özürlü olmayanlara karşı daha iyi davranmanın yasalara aykırı bir ayrımcılık olmadığını belirtmektedir.
Olumlu Eylem
Yasa aynı zamanda, okulların bazı öğrencilere dezavantajları ifade etmek için ek menfaat sağlamasına, korunan özelliklere sahip bireylerin dezavantajlı olduğu, farklı ihtiyaçları olduğu veya düşük katılım oranına sahip olduklarının tespit edildiği olumlu eylem için hükümler de içermektedir.
Bu nedenle, kızların yeterince temsil edilmediği yerlerde daha fazla bilim dersi almalarını teşvik etmek için olumlu bir eylem olacaktır.
2010 Eşitlik Yasası Gençlerle İlişkisi
Zorbalık gibi çok zararlı ayrımcı davranış, çeşitli kültürler, yaşam biçimleri, inançlar ve bireyler arasındaki farklar konusunda bir anlayış eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
Gençleri kimlikler, çeşitlilik, eşitlik ve insan hakları konularında eğitmek, onlara saygı göstermeyi öğrenirken, farklılığı kutlar ve önyargı ve ayrımcılıkla mücadele etmede yardımcı olur.
Ayrıca onları ayrımdan koruyan yasaların farkında olmaları ve her bir öğrencinin potansiyellerine erişmek ve hayatlarının tadını çıkarmak için eşit fırsatlara sahip olması için endişe konusu veya nasıl yardım alacakları konusunda konuşmaları gerektiğini bilmek önemlidir.
Konuya ya da kariyer seçeneklerine girerken, eğitime erişirken, hizmet satın alırken ya da kullanırken ya da akranları ile arkadaş edinirken eşitlik, gençlerin hayatlarını her geçen gün etkileyen önemli bir kavramdır.