Hamilelikte beslenme; besin, yaşam ve büyüme için çok önemlidir. Vücudun gerek duyduğu kadar besin ve besin öğelerini almaması durumunda organizmalar normal büyüyemez ve gelişemezler.
Hamilelikte Beslenmenin Önemi
Hamilelik, anne rahmi içinde döl, zigot ya da embriyonun bulunmasıdır. Normal şartlarda gebelik süresi 266-280 gün = 40 haftadır.
Sağlıklı olmanın en önemli faktörü, yeterli ve dengeli beslenmektir. Bebekler, anne karnında beslenirken annenin kaynaklarını kullanır. Bu sebeple gebelikte beslenme bebeğin gelişmesi ve anne sağlığı için oldukça önemlidir. Bu sebeple Hamilelikte beslenme dikkat edilmesi gereken bir husustur.
Gebelikte beslenme, bebeğin beyin gelişimi ve sağlığı için çok önemlidir. Günümüzde bebeklerin düşük kilo da olmasının sebebi annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesinin sonucudur. Hamilelik süresince kadının enerji ve besin öğelerine ihtiyacı fazladır. Bu ihtiyaçlar karşılanmazsa eğer bebek annenin dokularını kullanır. Bu sebeple de hamile kadında birçok sorun ortaya çıkabilir.
Hamilelikte annenin yetersiz beslenmesi sonucunda şu sorunlar ortaya çıkabilir;
- Kansızlık,
- Tansiyon,
- Vücudun su tutması,
- Yorgunluk,
- Diş çürükleri,
- Kemik problemleri.
- Bebeklerde ise, ölü doğum, erken doğum, düşük kilo, fiziksel ve zihinsel gerilik.
Bu sebeplerden dolayı hamile kadın günlük beslenmesinde;
- Bebeğin kemik, göz gelişimi için süt ve türevleri,
- Bebeğin kas, kan ve beyin gelişimi için et, süt ürünleri, kurubaklagiller vb. yumurta,
- Vitamin ihtiyacı için meyve sebze tüketimi,
- Sağlıklı karbonhidratlar,
- Protein kaynağı besinler,
- Kalsiyum kaynaklarını,
- Folik asit ve demir takviyesi,
- Kafeinden Uzak Durun.
- Günde En Az 2 Litre Su İçin.
- Kalori Hesabı Yapmayın.
- Öğünlerinizi Düzenleyin.
Sağlıklı ve güzel gebelik geçirmek istiyorsanız, sağlık sorunları veya ortaya çıkabilecek sorunları yaşamamak için, bebeğin olması gereken kiloya ulaşıp, dünyaya geldikten sonra rahatça emzirebilmek için de gebelik sırasındaki beslenmenize önem gösterin.
Gebelikte sağlıklı beslenme, bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimi için çok önemlidir. Gebelik kadın için fizyolojik bir olaydır. Bu sebeple vücutta anatomik ve fizyolojik değişiklikler oluşur. Bu sorunlar, gebeliğin başınsan bitene kadar devam eder.
Gebeliğin başlamasıyla birlikte, kan hacmi de artış gösterir. Kanın sıvı kısmı yani plazma gebe olmayanlarda 2600 ml iken, gebeliğin üçüncü ayından 34. Haftaya kadar kan hacminde %50 artış olur. Kırmızı kan hücreleri dereceli bir şekilde arttığı için demir içeren ilaçlar içilerek kırmızı kan hücresi arttırılır.
Gebelikte, kan hücresi %50 artarken bu kalp damar sisteminde de değişiklik meydana getirir. Kalbin atma hızı dakikada %15-20 fazlalaşır. Gebeliğin başlarında büyük- küçük tansiyonda düşüşler olur.
Hamilelikte Görülen Sağlık Sorunları
- Preeklemsi: Dengesiz ve yetersiz beslenme sorunu ortaya çıkar. Bacakta ödem, idrarda protein kaybı gibi belirtileri vardır. Günlük tuz alımı azaltılmalıdır. Uygun tedaviyle düzelir.
- Anemi: Anemi, kanda kırmızı kan ve hemoglobin miktarında azalmadır. Anemi olan gebede, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi vb. etkileri vardır. Hayvansal besin ve sebze meyve tüketimi arttırılarak sorun ortadan kalkar.
- Pika (aş erme): İlk 3 ayda görülür. Pika, alışılmamış maddelere karşı aşırı istektir. Pika genelde alışılmışın dışında besin tüketme isteğidir. Mesela, toprak, kömür, kil, kireç vb.
- Diş çürükleri: Değişen hormonlardan kaynaklanır. Tedavi edilmelidir.
- Kabızlık: Bol sıvı tüketilerek posa alımı arttırılmalıdır.
- Gebelik diyabeti: Hormonsal nedenlerden dolayı şeker hastalığı olma riski vardır. Genetik yatkınlıkta önemli etmenlerdendir.
- Tat alma da değişiklik: Nedeni belli olmasa da her gebe kadında bulantı, kusma, tiksinti ve tat alma da sorunlar görülebilir. Bu durum oldukça doğaldır.
Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler
- Tatlı ve şekerleme
- Şekerli marmelatlar
- Aperatifler
- Kızartmalar
- Gazlı ve şekerli içecekler (gazoz, kola vb.)
- Aşırı kahve veya çay tüketimi
Gebelikte Beslenme Listesi
- Süt, yoğurt, peynir, kalsiyum, protein
- Yeşil yapraklı sebzeler (fosa, folik asit, C vitamini)
- Yağsız kırmızı et (demir ve protein)
- Tavuk eti (demir ve protein)