Henry Fayol

Henry Fayol

3 Mart 2019

Fransa, sorunlu bir madencilik şirketini kurtarmaya yönelik bir kahraman haline gelen bir mühendis olan Henry Fayol (1841-1925) tarafından geliştirilen bir sistem olan Fayolism tarafından devrildi ve onu Fransa’nın en başarılı adamı haline getiriyor.

İstanbul’da doğmuş olmasına rağmen, Fayol tüm çalışma hayatını büyük bir Fransız madencilik holdingi olan Compagnie de Commentry-Fourchambeau-Decazeville’de yönetici olarak geçirdi. 

Reklamlar

Çalışma hayatının son 30 yılı boyunca (1888-1918) şirketin genel müdürüdür. Yönetim süreç yaklaşımı olarak bilinen durumun kurucu babasıdır. 

Fayol’un yönetsel sorumluluğun planlama, örgütleme, koordine etme, komuta etme ve kontrol etme konusundaki beş noktalı çöküşünden bu yana çok yönetim düşüncesini yaygınlaştıran bir bölüm kalbindeydi.

Komuta ve Kontrol

“Komuta ve kontrol”, 1950’ler ve 1960’lar boyunca moda yönetiminin otoriter tarzı için slogandı. Fayol’un yöntemi bundan daha nüanslıydı. Örneğin, “emir” etmesi, çalışanların enerjiye dönüştürülmesini ve kontrolü genel planın değişen koşullara uyarlanmasını içeriyordu.

Fayol’un teorisi, büyük çağdaşları olan Taylor’un teorisine tam tersiydi. Fayol şunları söyledi: “Taylor’un yaklaşımı, şirketi yukarıdan aşağıya incelerken ana hatlarıyla belirttiğimiz yaklaşımdan farklı. 

En temel temelli faaliyet birimleri -işçilerin eylemleri- ile başlar; daha sonra eylemlerinin verimlilik üzerindeki etkilerini araştırır, onları daha verimli hale getirmek için yeni yöntemler geliştirir ve daha düşük seviyelerde öğrendiklerini hiyerarşiye uygular. “Fayol’un yaklaşımı; üst-üstü, üst düzey yöneticiler açısından örgüte baktı.

Ayrıca, geniş bir organizasyon yelpazesine, iş, mali veya hükümet uygulanabilecek genel yönetim ilkelerine de baktı. Uzmanlaşma ve komuta birliği değerinde büyük bir müminti, her çalışanın yalnızca bir başkasına karşı sorumlu olması gerekirdi. 

W. Edwards Deming gibi, yönetim konusundaki düşüncesini uzmanlıktan birlik birliğine (bir işçi, bir patron) kadar 14 ilkeye damıtır.

Fayol, “Fransa’nın dışında bilinmiyordu. En önemli eseri olan” Genel ve Endüstriyel Yönetim “nihayetinde İngilizceye tercüme edildi. Onun etkisi daha sonra hızla yayılmış ve devam etmiştir. 1993 yılının sonlarında, tüm zamanların en popüler yönetim yazarı olarak bir ankette listeleniyordu.

Henry Fayol ve 14 İlkesi

Örgüt yapısı ile ilgili ilkeler Süreç ile ilgili ilkeler Sonuç ile ilgili ilkeler
İş bölümü Kumanda birliği Düzen
Yetki ve sorumluluk Disiplin Personelin devamlılığı
Yönetim birliği Adil ve eşit davranma İnisiyatif
Merkezcilik Ödüllendirme Birlik ve beraberlik
Hiyerarşi Genel çıkarların üstünlüğü  

Henry Fayol ve İşletme Faaliyetleri

Faaliyet Nitelikleri
Teknik Faaliyetler Üretime ilişkin faaliyetler
Ticari Faaliyetler Alım-satım faaliyetleri
Finansal Faaliyetler Para bulma ve kullanmaya ilişkin faaliyetler
Muhasebe Faaliyetleri Kayıtların ve istatistiklerin tutulması ve hazırlanmasına ilişkin faaliyetler
Güvenlik Faaliyetleri İşyeri ve işgörenlerin korunmasına ilişkin faaliyetler
Yönetim Faaliyetleri Planlama, organizasyon, yürütme, eşgüdümleme ve denetim faaliyetleri

Değerli Okurlarımız,

Henry Fayol hakkında sizlere detaylıca bahsetmeye çalıştık. Bunlar dışında, Henry Fayol yaklaşımı nedir, Henry Fayol yönetim ilkeleri nelerdir, Yönetim süreci yaklaşımı nedir, Yönetsel faaliyet nedir, Yönetim nedir ve özellikleri nedir, Henry Fayol yönetim ve emir birliği ilkesi, Henry Fayol yönetim süreci yaklaşımı, Henry Fayolun hayatı, Henry Fayolun kamu yönetimi, Henry Fayol klasik yönetim akımı, Henry Fayol klasik dönem, Henry Fayolun resmi organizasyon ve yönetim özellikleri, Henry Fayol teori, Henry Fayol 14 ilkesi başlıkları hakkında bilgi almak için Google da arama yapabilirsiniz.

Makale Kategorileri:
Biyografiler · Genel Kültür

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir