Site icon Kültür Denizi

İçten Yanmalı Motor

İçten Yanmalı Motor

İçten Yanmalı Motor İçten Yanmalı Motorun tarihi İçten Yanmalı Motorun keşfi İçten Yanmalı Motoru kim buldu

İçten yanmalı motor, silindirdeki pistonu itmek için yakıtın patlama sonrası enerjisini kullanan herhangi bir motordur.

Piston hareketi bir krank milini döndürür ve daha sonra otomobil tekerleklerini bir zincir veya bir tahrik mili vasıtasıyla döndürür. Otomobil yanma motorları için yaygın olarak kullanılan farklı yakıt türleri, benzin (veya benzinli), dizel ve kerosindir.

İçten yanmalı motorun geçmişinin kısa bir özetinde şu vurgulamalar yer almaktadır:

1680

Hollandalı fizikçi Christian Huygens, barutla doldurulacak olan içten yanmalı bir motoru tasarladı (ancak inşa etmedi).

1807

İsviçre’nin Francois Isaac de Rivaz, yakıt için hidrojen ve oksijen karışımını kullanan bir içten yanmalı motor icat etti. Rivaz, motoru için ilk otomobil olan içten yanmalı otomobil tasarladı. Ancak, çok başarısız bir tasarımdı.

1824

İngiliz mühendis, Samuel Brown gaz yakmak için eski bir Newcomen buhar motorunu uyarladı ve kısa sürede bir aracı Londra’daki Shooter’s Hill’e kadar güçlendirmek için kullandı.

1858

Belçika doğumlu mühendis Jean Joseph Étienne Lenoir, kömür gazı ile çalışan çift etkili, elektrikli kıvılcımlı, içten yanmalı bir motor icadı ve patenti verdi (1860). Lenoir, 1863 yılında, tarihi elli mil yolculuğunu tamamlamayı başaran üç tekerlekli bir vagona gelişmiş bir motor (petrol ve ilkel bir karbüratör kullanarak) taktı. 

1862

Fransız bir inşaat mühendisi olan Alphonse Beau de Rochas patentli ancak dört zamanlı bir motor yapmadı (Fransız patenti # 52,593, 16 Ocak 1862).

1864

Avusturyalı mühendis, Siegfried Marcus, ham karbüratörlü tek silindirli bir motor inşa etti ve motorunu kayalık bir 500 metrelik araba için bir arabaya bağladı. 

Birkaç yıl sonra Marcus kısa bir süre 10 mil hızla koşan ve birkaç tarihçinin dünyanın ilk benzinli aracı olmasıyla modern otomobilin öncüsü olarak gördüğü bir araç tasarladı (ancak aşağıdaki çakışan notları okudu).

1873

Amerikalı bir mühendis olan George Brayton başarısız iki zamanlı bir gaz yağı motoru geliştirdi (iki dış pompalama silindiri kullandı). Ancak, ilk güvenli ve pratik bir yağ motoru olarak kabul edildi.

1866

Alman mühendisleri Eugen Langen ve Nikolaus August Otto, Lenoir ve Rochas’ın tasarımlarında geliştirdiler ve daha verimli bir gaz motoru icat etti.

1876

Nikolaus August Otto icat etti ve daha sonra “Otto döngüsü” olarak bilinen başarılı bir dört zamanlı motoru patentledi. İlk başarılı iki zamanlı motor Sir Dougald Clerk tarafından icat edildi.

1883

Fransız mühendis, Edouard Delamare-Debouteville, soba gazı ile çalışan tek silindirli dört zamanlı bir motor kurdu. Delamare-Debouteville’in tasarımları o zamana kadar çok gelişmişti. Hem Daimler hem de Benz’in önünde en azından kağıda bir şeyler yapmış olmasından emin değilim.

1885

Gottlieb Daimler, modern gaz motorunun prototipi olarak dikey bir silindirle ve bir karbüratörle enjekte edilen benzinle (1887’de patentli) sık sık tanındı. Daimler ilk önce bu motorla “Reitwagen” (Binicilik Taşıyıcısı) iki tekerlekli bir araç kurdu ve bir yıl sonra dünyanın ilk dört tekerlekli motorlu taşıtını kurdu.

1886

Karl Benz, 29 Ocak tarihinde gaz yakıtlı bir otomobil için ilk patenti aldı.

1889

Daimler, mantar şeklindeki valfler ve iki V eğimli silindire sahip geliştirilmiş dört zamanlı bir motor geliştirdi.

1890

Wilhelm Maybach ilk dört silindirli, dört zamanlı motoru yaptı.

Motor tasarımı ve araba tasarımı, yukarıda değinilen neredeyse tüm motor tasarımcılarının da tasarladığı otomobillerin ayrılmaz birer parçasıydı ve birkaçı otomobillerin büyük üreticileri olmaya devam etti.

 Bütün bu mucitler ve daha fazlası, içten yanmalı araçların gelişiminde belirgin gelişmeler kaydetti.

Değerli Okurlarımız;

İçten Yanmalı Motor hakkında sizleri bilgilendirdiğimize inanıyoruz. Bunlar dışında; Dıştan yanmalı motor, motor tipleri, Dıştan yanmalı motor çeşitleri, içten yanmalı motor çeşitleri, motor yakıtları, Dıştan yanmalı motor yakıtı, İçten yanmalı motor yakıtı, İçten yanmalı motor parçaları, Dıştan yanmalı motor parçaları, İçten yanmalı motor deneyi, Dıştan yanmalı motor deneyi başlıkları hakkında bilgi almak için Google’da arama yapabilirsiniz.

Exit mobile version