II. Dünya Savaşı

İkinci Dünya Savaşı (1939-1945)

30 Nisan 2021

İkinci Dünya Savaşı, 1939 yılında başlamak üzereydi. Almanya’nın Hayat Sahası politikası sebebiyle 15 Mart 1939 yılında Çekoslovakya’yı işgal etti. Sonrasında ise Memel şehrini Litvanya’dan talep etti ve kendi topraklarına kattı.

İtalya ise Almanya’nın işgallerinin devamı niteliğinde Arnavutluk’u işgal etti. Almanya ve İtalya işgaller sonrasında 22 Mayıs tarihinde Çelik Pakt ile ittifakını resmileştirdi. Fransa ve İngiltere işgallere ve ittifaka çok sert tepki gösterdi.

Reklamlar

Almanya işgallerine Polonya’nın Danzig şehrini katmak istiyordu. Fakat Polonya bu isteği ve talebi reddedince Almanya Polonya2ya savaş açtı. Ancak ittifakı İtalya 1942 yılına kadar savaşacak gücü olmadığından Almanya SSCB’ye yöneldi ve aralarında Saldırmazlık Antlaşması imzaladılar. Böylece Almaya 1 Eylül tarihinde Polonya’ya saldırdı ve buna tepki olarak Fransa ve İngiltere 3 Eylül tarihinde Almanya’ya savaş ilan etti. Böylece İkinci Dünya Savaşı başlamış oldu.

SSCB’nin savaşa girmesiyle birlikte Estonya, Letonya ve Litvanya’yı işgal etmeye başladı. Polonya işgali ise hız kazandı. 1940 yılında; Finlandiya, SSCB’nin saldırılarına karşı dayanamadı ve bazı bölgelerini vermek zorunda kaldı.

3 Eylül’de başlayan savaş dünyanın üç bölgesinde sürdü. Bunlar Avrupa, Kuzey Afrika, Asya ve Pasifikti.

Avrupa Savaşları

Avrupa’da savaş Almanya’nın üstünlüğü ile başlamıştır. İngiltere ve Fransa yeterli güçte olamadığı için savaşa üç yıl geç müdahale edebilmişlerdir. Bu sırada İngiltere Almanya’yı ekonomik anlamda küçültmek için İsveç’ten Almanya’ya giden demir yollarını tahrip etti ve kömür cevherinin gidiş gelişi durduruldu. Buna tepki olarak Almanya Norveç ve Danimarka’yı ele geçirdi ve kısa süre içerisinde (1940) Hollanda ve Belçika’yı işgal etti.

Ardından Almanya hedefini Fransa’ya çevirdi. Fransızlar Almanya’nın gelişini durdurmak için Maginot Hattı kurdular fakat bu hat başarılı olamadı ve Almanya Fransa’nın büyük bölümü işgal etti. Fransa’da işgal ettiği bölgede kendi Vichy Hükümetini kurdu.

Almanya bu süreçten sonra İngiltere’yi hedef aldı ve Büyük Bir hava saldırısı düzenledi. Bu hava saldırısının ismi Kartal Hücumu oldu fakat Almanya başarılı olamadı. Sebebi ise İngiltere’nin güçlü hava ve deniz donanmasının bulunmasıdır. Almanya İngiltere karşısında başarısızlığı kabullenip ülkesi için kaynakları aramaya yönünü doğuya çevirdi. SSCB’ye karşı Saldırmazlık Antlaşmasını bozdu ve Barbarossa Harekâtını başlattı.

Öncesinde Romanya ve Bulgaristan ile ittifak yaparak SSCB’ye saldırdı. Fakat iklim şartlarından dolayı hazırlıksız olan Almanya başarısız oldu ve Ruslar iklime alışkın olduklarından Almanya’yı geri püskürttüler. Bunun üzerine Almanya 1942 yılında ikinci saldırıyı başlatsa bile Moskova’yı ele geçiremedi. Yönünü SSCB’nin kaynakları olan Maikop Petroller Bölgesine çevirdi. Orayı işgal ederek SSCB’nin kaynaklarının yarısını eline geçirmiş oldu. SSCB ise başlatmış olduğu saldırı ile Almanya’yı yenilgiye uğrattı. Almanya’nın yenilgisi üzerine Mihver Devletler (Japonya-İtalya-Almanya) ilk yenilgisini almış oldu.

Kuzey Afrika Savaşları

1940 yılında Almanya’nın Fransa’yı işgali ile Fransa devre dışı kalmıştır. İtalya se bunun fırsatıyla İngiltere’yi Doğu Akdeniz’de baskı altına almıştır. Cebelitarık, Malta, İskenderiye ve Süveyş’i bombalarken, İngiltere ise İtalya’nın endüstri bölgelerini bombalamıştır.

İtalya işgallerin ardından İngilizleri Afrika’dan çıkarmak düşüncesiyle Süveyş harekâtını başlattılar fakat harekatın ileriki süreçlerinde İngiltere’nin karşı saldırısıyla İtalya, 5 gün içerisinde Mısır’dan geri çekildi. Almanya’nın desteği ile İtalya yeni bir harekât başlattı. Bingazi, Derne, Tobruk ve Sallum İngilizlerden alındı. Fakat İngilizlerin karşı saldırısı sonucu alınan yerler kaybedildi ve İngiltere Kuzey Afrika’nın büyük kısmını geri aldı. 1943 yılında ise Almanya ve İtalya askerleri Kuzey Afrika’da esir alındı ve savaş Kuzey Afrika için son buldu.

Asya ve Pasifik Savaşı

ABD, İkinci Dünya Savaşı girme taraftarı olmadığı için ve savaş sonrasında olacaklar için bir bildiri yayınladı. Bu bildiri İngiltere ortaklığında yürütüldü. Atlantik Bildirisine göre;

  • Savaşta toprak kazanılmayacak,
  • Açık denizlerde ticaret serbestleşecek,
  • Uluslar kendi geleceğini belirleyebilecek,
  • İlgili Halk oyalaması olmadan toprak değişimi yapılamayacak,
  • İnsanlar korku ve açlıktan kurtarılacak
  • Mihver devletleri silahsızlaştırılacak
  • Uluslararası iş birliği gerçekleştirilecek

1942 yılında Almanya Avrupa’da, Japonya ise Uzak Doğu’da üstün konumdaydı. ABD savaş yanlısı olmamasına rağmen, Japonya’nın Pearl Harlbour Baskını (1941) sebebiyle ABD Japonya’ya savaş ilan etti ve pasifik savaşı başladı. Bu süreçte ABD’nin Manila, İngiltere’nin ise Singapur ve Hong Kong’da üstleri ele geçirildi. Pasifikte deniz savaşlarında Japonya Mercan Denizinde ve Midway Üssü saldırısı sonucunda yenilgiye uğradı. Sonuç olarak savaşın seyri Pasifikte ABD’ye yöneldi.

Japonya ve ABD arasındaki savaş ABD’nin atom bombalarını kullanmasıyla son buldu. Japonya büyük zarara uğradı. 6 Ağustos’ta Hiroşima’ya ilk atom bombası atılmasıyla 70.000 kişi, 9 Ağustos’ta 80.000 kişi hayatını kaybetti. Bunun üzerine SSCB, Japonya’nın zayıflığından faydalanarak savaş ilan etti ve Mançurya ve Kore topraklarını işgale başladı. Japonya ise 14 Ağustos’ta kayıtsız şartsız teslim oldu ve 2 Eylül 1945 tarihinde ateşkes imzalanmasıyla savaş resmen sona erdi.

İkinci Dünya Savaşı sonunda toplamda 60 Milyon kişi hayatını kaybetmiştir. Bunlardan yaklaşık olarak 21 Milyonu SSCB vatandaşı, 13.5 Milyonu Çin vatandaşı ve 7 Milyonu ise Almandır.

Makale Kategorileri:
Genel Kültür · Tarih · Yaşam

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir