İletişim Nedir?
İletişim Nedir; İletişim, duygu ve düşüncelerin, davranış ve tavırların, anlatmak istediğiniz kişi veya kişilerle karşılıklı birbirlerine aktarmasıdır. Birey ve başka bir birey arasında algılanan sözel ve sözel olmayan davranışların tamamıdır.
Sohbetin başlaması için, iki kişinin birbirinin farkına varması gerekmektedir. Bir kişinin iletişim becerileri yaşantısı ve içsel duygularıyla ortaya çıkmaktadır. İnsanlar arasında yaşanan sorunlar aslında yanlış seçilen iletişimden kaynaklanmaktadır. Yani biriyle güzelce sohbet şeklinde iletişim kurmaya çalıştığınızda, sonu kavga ile bitiyorsa orada iletişim sorunu var demektir.
İletişim sorununu anneniz, babanız, yolda tanıştığınız vb. herhangi biriyle olabilir. Yaşanan iletişim sorununu çözmeden hayatınıza devam etmek pekte mümkün değildir.
Doğru bir şekilde iletişim kurmak istiyorsanız öncelikle karşı tarafa saygı duymanız gerekmektedir. Anlayışlı, hoşgörülü, gönlü zengin, sakin ve huzurlu bir insan olursanız o zaman doğru iletişim kurabilirsiniz.
İletişimin Öğeleri
İletişimde bir amaç vardır ve bu amaca ulaşabilmek için iletişim sürecinin olması gerekir. Bu yüzden iletişim öğelere ayrılmıştır. Bu öğeler;
- Gönderici (ana kaynak): iletişimi başlatır. Duygu ve düşüncelerini, karşısındakine aktarma yapan taraftır.
- Mesaj (ileti): ana konudur. Karşı tarafa iletilmek istenen his. Duygu ve düşüncelerdir. Mesaj illa söz değildir. Müzik, ses, ışık, resim vb. olabilir.
- Alıcı (hedef): mesajın ulaşması gereken yerdir. Eğer alıcı iletiyi doğru yorumlarsa iletişim olumlu olacaktır.
- Kanal: mesajın alıcıya iletildiği yoldur. Eğer çok fazla duyu organı kullanırsak iletişim başaralı olacaktır.
- Geri bildirim (dönüt): alıcının gelen mesajı yorumlayarak çözüme kavuşturması ile yeni bir mesaj oluşturma işlemidir. Oluşturduğu mesajı ana kaynağa göndererek iletişimi sonlandırır.
Kaynak- kodlama- kanal- çözümleme- alıcı- geri bildirim- kaynak diye devam eden bir iletişim sürecimiz vardır.
İletişim Türleri
- Psikolojik iletişim: insanın çevre ile iletişimi kendisiyle başlar. Kendi kendine düşünüp cevaplaması da bir iletişimdir aslında. İnsan iç dünyası ile iletişime geçerek hem kaynak hem de alıcı durumundadır. İçimizde yaşadığımız çatışmalar da kendimizle iletişim yoludur.
Mutlu bir hayat yaşamak için insan öncelikle kendini sevmelidir. Kendisini seven bir insan hem kendi içiyle hemde çevresiyle sağlıklı iletişim kurar.
- Sosyal iletişim: çevresiyle iletişim kurabilmek herkes için çok önemlidir. İki ya da daha fazla insanla iletişime sosyal iletişim denir. Mesela, yıllar önce yazılmış bir kitabı okumak, bir televizyon programı izlemek gibi.
- Birey – grup iletişimi: bağımsız olan biz insanlar hem hür hem de bir gruba ait olmak isteriz. Bireyin kendi içiyle olan iletişimi grup iletişimini etkiler. Gruptaki kişiler bireyin varlığını kabullenmeli ve ona değer vermelidir. Sen varsın ve oldukça değerli birisin dendiği zaman insanda değer duygusunu ortaya çıkarmaktadır.
- Kitle iletişimi: kişilerin yaptığı iletişim yüz yüze iletişim türüdür. Kitle iletişimde bu söz konusu değildir. Kitle iletişimi, televizyon, dergi, kitap, vb. oluşmaktadır. Kitle iletişimi, bir kaynak değil de birden fazla kaynaktan faydalanmaktır.
İletişim Yöntemleri
Biz insanlar iletişim kurarken bazen zorluk yaşıyoruz. Bu yüzden karşımızdaki kişi ile sözlü iletişim kuramıyorsak farklı şeylere bakarak sorunu çözebiliriz. Bakmamız gereken diğer iletişim yolları şunlardır;
- Sözlü iletişim: yüz yüze konuşularak yapılır.
- Sözsüz iletişim: beden hareketleriyle anlaşılabilir. (Kızgınlık, bağırma, öfke vb.)
- Göz iletişimi: göz ana iletişim kaynağıdır. Konuşmayı önemli etkiler. Gözler, duyguların ifade edilmesini kolaylaştırır.
- Beden dili: beden hareketleri iyi gözlemlenerek iletişimi kurabiliriz.
- Beden duruşu: iletişimde beden duruşu da oldukça önemlidir. Sözle ifade edemediğimiz duygularımızı bedenimizle ifade ederiz. Omuzların dik durması yada çökük olması, kolların açık yada kapalı olması gibi pek çok neden iletişimde olumsuzluk olduğunu gösterir.