İmalat Nedir
Meta olarak satılmak üzere eşya ve mal imalatı yapılmasıdır. İmalat, kimi zaman ekonominin ikincil sektörü diye adlandırılan kesiminin en büyük kısmını oluşturur.
Üretim İşletmesi Nedir?
Üretim işi, bitmiş ürünleri monte etmek için ham maddeler, parçalar ve bileşenler kullanan herhangi bir işletmedir. Üretim yapan işletmeler, malları üretmek için genellikle makineleri, robotları, bilgisayarları ve insanları kullanır ve tipik olarak bir ürünün bir iş istasyonundan diğerine geçerek adım adım bir araya getirilmesini sağlayan bir montaj hattı kullanır.
İmalatçı işletmeler ürünlerini doğrudan tüketicilere, diğer üreticilere, distribütörlere veya toptancılara satmayı seçebilirler.
Bir Üretici ile Toptancı Arasındaki Fark Nedir?
Bir üretici, dizüstü bilgisayarlar, buzdolapları veya saatler gibi nihai ürünlerin montajından veya diğer üreticilerin arabalar veya uçaklar gibi daha karmaşık ürünler üretmek için kullandıkları parça ve bileşenleri üretmekten sorumludur.
Öte yandan bir toptancı, bir üretici ile perakendeci (veya son tüketici) arasındaki bir aracıdır. Ürünleri üreticiden toplu olarak satın alır ve daha yüksek bir fiyata daha küçük miktarlarda yeniden satar.
İmalat Üretim Türleri
Üç ana üretim türü vardır: Stoka üretim, siparişe göre üretim ve montaj için üretim.
Stok Üretim
Tüketici talebini tahmin etmek ve üretim faaliyetini önceden planlamak için geçmiş satış verilerine dayanan geleneksel bir üretim stratejisidir. Bu stratejinin dezavantajı, gelecekteki talebi tahmin etmek için geçmiş verileri kullanmasıdır, bu da tahminlerin kapalı olma olasılığını artırarak üreticiyi çok fazla veya yetersiz stokla bırakır.
Sipariş Üzerine Üretim
Müşterilerin spesifikasyonlarına göre özelleştirilmiş ve üretilen ürünleri sipariş etmesine olanak tanır. Üretim süreci ancak sipariş alındıktan sonra başlar, bu nedenle müşteri için bekleme süresi uzar, ancak aşırı stok riski ortadan kalkar.
Montaj Yapma
Bir ürünün temel bileşenlerini stoklamak için talep tahminlerine dayanan, ancak sipariş alındıktan sonra bunları birleştirmeye başlayan bir stratejidir. Stok üretim ve üretim yaklaşımlarının bir karışımıdır.
Müşteriler ürünleri özelleştirebilir ve daha hızlı teslim alabilirler çünkü üretici temel bileşenleri hazır bulundurur, ancak siparişler gelmezse, üretici istenmeyen parça stokuna takılır.
Her üç tür imalat işletmesinin de belirli riskleri vardır. Çok fazla mal üretmek, para istenmeyen stoklara bağlı olduğundan mali kayıplara yol açar; çok az üretmek, talebi karşılamamak anlamına gelir, bu da müşterinin rekabete yönelmesine ve üreticinin satışlarında düşüşe neden olabilir.
Riskleri azaltmak için, her türden üretim işi, üretim maliyetlerini düşük tutmaya, iyi kalite kontrolünü sürdürmeye ve mükemmel satış yönetimine yatırım yapmaya odaklanmalıdır.