Site icon Kültür Denizi

İthalat Nedir

İthalat Nedir

İthalat Nedir

İthalat Nedir; İthalat ya da dışalım, yurt dışında üretilmiş malların, ülkedeki alıcılar tarafından satın alınmasıdır. Yurtiçinde üretilen veya üretilemeyen ürün ve hizmeti dış ülkelerden ithal edilmesine ithalat denir. İthalat nedir sorusunu cevaplarken aynı zamanda faydalarından ve ithalat türlerinden bahsedeceğiz. Bir ülkede yapılan ve başka bir ülke tarafından satın alınan mal veya hizmet olarak da tanımlanmaktadır.  İthal ürün temin etmenin ülkeden ülkeye veya anlaşılacağı şekilde amaç ve kara odaklı olabileceği etkeni göz ardı edilmemelidir.

Bir ülke hammadde veya yarı mamul ithal ediyor ve daha iyi bir ürün veya hizmet ortaya koyuyorsa ve ihracat yapıyorsa bu ithalat ülke için karlı bir durumdur. Fakat hazır ürünü veya hizmeti ithal edip devlet veya tüketiciler tarafından direk kullanılıyorsa ülke için bir gider anlamına gelmektedir. Daha detaylı düşünülürse ülkede döviz kaybına ve ipin ucu kaçırılırsa cari açığa kadar yolu vardır.

Burada ki temel mantık her zaman ithal edilen ürünün işlenip satılması olmadır.

İthalatın Faydaları Nelerdir?

En önemli faydası yukarıda açıkladığım gibi hammaddeyi veya yarıımamülü üretim gerekçesiyle ithal edilmesidir. Ülkenizdeki fabrikalar veya işletmelerde üretimi ithal ettiğiniz ürünlerle tamamlayarak ihraç edip veya yerel pazarda satarak avantaj elde edilebilir. Faydaları aşağıdaki gibi maddeleyerek sınıflandırıyorum;

İthalat Türleri

Başka ülkelerde üretilmiş malların, ülkede ki alıcılar tarafından satın alınmasıdır. İthalat, özel yada devlet tarafından yapılır. İthalat türleri aşağıdaki gibi sıralanır;

1-Akreditifli ithalat

Alıcının ürünün sevkinden önce bir banka aracılığıyla satıcının bankasıyla iletişime geçerek, ürünün sevk belgesinin teslimi karşılığında ödenmek üzere kredi açtırmasıdır.

2-Mal karşılığı ithalat

Ürünün gümrüklenmesi işleminden sonra bedelini ödeyerek ürünün gelmiş olma şartı aranmaksızın ithalat yapılan ülkeden yola çıkarılmış olduğunu gösteren belgenin çekilmesi ile gerçekleşen ithalattır.

3-Bedelsiz ithalat

Vergisi olmaksızın ülkeye sokulan ürünlerdir. (özel eşyalar)

4-Belge (vesaik) karşılığı ithalat

Ürünün gelme şartı aranmaksızın ithalat yapılan ülkeden yola çıkarılmış olduğunu gösteren belgenin bedelini ödeyerek bankadan belge alınması ile gerçekleştirilen ithalattır.

5-Kredi ithalat

Bedeli daha sonra ödenmek üzere yapılan vadeli ithalattır.

6-Geçici kabullü ithalat

İhraç etme amacıyla yapılan ithalattır.

7-Ankonsinyasyon ithalat

Satışın yapılması ve belirli bir vade sonunda mal bedelinin transfer edilmesi şartıyla yapılan ithalattır.

Exit mobile version