İyonik Bileşikleri Adlandırma Kuralları
İyonik bileşikler katyonlardan (pozitif iyonlardan) ve anyonlardan (negatif iyonlardan) oluşur. İyonik bileşim adlandırma veya adlandırma, bileşen iyonlarının isimlerine dayanmaktadır.
Her durumda, iyonik bileşik adlandırması pozitif yüklü katyonu, ardından negatif yüklü anyonu verir. İyonik bileşikler için başlıca adlandırma kuralları ve bunların nasıl kullanılacağını gösteren örnekler:
İyonik Bileşik İsimlerdeki Roma Rakamları
Birden fazla pozitif iyon oluşturabilen öğeler için, parantez içindeki bir sayı, ardından da öğe adı kullanılır.
Eleman adı ile parantez arasında boşluk yoktur. Bu gösterim, genellikle birden fazla oksidasyon durumu veya değerlik sergilediğinden metallerle görülür. Elemanlar için olası valansları görmek için bir grafik kullanabilirsiniz.
Fe 2+ Demir (II)
Fe 3+ Demir (III)
Cu + Bakır (I)
Cu 2+ Bakır (II)
Örnek: Fe 2 O 3, demir (III) oksit olup.
İyonik Bileşikleri Adlandırmak -ous ve -ic kullanarak
Romen rakamları katyonların iyonik yükü belirtmek için kullanılır rağmen, görmek ve sonlar kullanmak hala yaygındır -lı veya -ic . Bu uçları elemanın Latince adı ilave edilir (örneğin, kalay / kalay kalay), sırasıyla, daha küçük veya daha büyük bir yük ile iyonlarını temsil etmek. Birçok iyonun ikiden fazla değere sahip olması nedeniyle, Roma rakam adlandırma kuralı daha geniş bir itiraza sahiptir.
Fe 2+ Demir
Fe 3+ Ferric
Cu + Cuprous
Cu 2+ Cupric
Örnek: FeCb 3 ferrik klorid ya da demir (III) klorürdür.
İyonik Bileşikleri İdrarla İsimlendirmek
-ide biten bir elemanın ise tek atomlu bir iyonun adı eklenir.
H – Hidrit
F – Florür
O 2- Oksit
S 2- Sülfür
K 3- Nitrür
P 3- Fosfit
Örnek: Cu 3 P, bakır fosfat veya bakır (I) fosfattır.
İyonik Bileşikleri, -ite ve -ate kullanarak adlandırmak
Bazı poliatomik anyonlar oksijen içerir. Bu anyonlara oksyanyonlar denir. Bir elemanın oluşturduğu zaman , iki oksianyonları , biten bir isim verilir az oksijen ile bir -ite ve biten bir isim verilir daha fazla oksijen ile bir -ate .
NO 2 – Nitrit
NO 3 – Nitrat
SO 3 2- Sülfit
SO 4 2- Sülfat
Örnek: KNO 2 potasyum nitritken KNO 3 ise potasyum nitrattır.
İyonik Bileşikleri Adlandırma Hipo- ve per-
Dört oksianyonları bir dizi olduğu durumda, hipo- ve per- önek ile bağlantılı olarak kullanılan -ite ve -ate eklerinden. Hipo- ve per- önekleri, sırasıyla daha az oksijen ve daha fazla oksijene işaret etmektedir.
ClO – Hipoklorit
ClO 2 – Klorit
ClO 3 – Klorat
ClO 4 – Perklorat
Örnek: Ağartma maddesi sodyum hipoklorit NaClO’dur. Bazen hipokloröz asitin sodyum tuzu olarak da adlandırılır.
Bi- ve di-Hidrojen ihtiva eden İyonik Bileşikler
Poliatomik anyonlar bazen daha düşük bir yük anyonu oluşturmak için bir veya daha fazla H + iyonu kazanırlar. Bu iyonlara, anyonun adının önüne hidrojen veya dihidrojen kelimesini ekleyerek isim verilir.
Tek bir hidrojen iyonunun eklenmesini belirtmek için bi- önekinin kullanıldığı eski isimlendirme kuralını görmek ve kullanmak halen oldukça yaygındır.
HCO 3 – Hidrojen
karbonat veya bikarbonat
HSO 4 – Hidrojen sülfat veya
bisülfat
H 2 PO 4 – Dihidrojen
fosfat
Örnek: Klasik örnek, su dihidrojen monoksit veya dihidrojen oksit olan H2O’nun kimyasal adıdır. Dihidrojen dioksit, H 2 O 2, daha yaygın olarak hidrojen dioksit veya hidrojen peroksit olarak adlandırılır.
Değerli okurlarımız; İyonik Bileşikler hakkında sizleri bilgilendirdiğimize inanıyoruz. Bunlar dışında; İyonik Bileşikler asit mi baz mı, İyonik Bileşiklerin bağ sağlamlığı, İyonik Bileşikler suda çözünür mü, İyonik Bileşikler elektriği iletir mi, İyonik Bileşikler oda koşullarında nasıl bulunur, İyonik Bileşikler erime noktası, İyonik bağlı bileşiklerin özellikleri, İyonik yapılı bileşikler, İyonik Bileşiklerin gösterimi başlıkları hakkında bilgi almak için Google’da arama yapabilirsiniz.