Kanserojen

Kanserojen

20 Şubat 2019

Kanserojen Nedir?

Kanserojen, kanser oluşumu veya karsinogenezi teşvik eden herhangi bir madde veya radyasyon olarak tanımlanır. Kimyasal kanserojenler doğal veya sentetik, toksik veya toksik olmayabilir. 

Pek çok kanserojenik madde, piren ve virüsler gibi doğada organiktir. Kanserojenler radyasyona bir örnek ultraviyole ışığıdır. 

Reklamlar

Kanserojen Madde

Kanserojenler, normal hücre ölümü ( apoptoz ) oluşumunu önler, bu nedenle hücresel bölünme kontrolsüzdür. (kanser oluşumu)

Bu bir tümörle sonuçlanır. Tümör yayılma veya metastaz yapabiliyorsa (kanser olur) kanser ortaya çıkar. Bazı kanserojenler DNA’ya zarar verir, ancak ciddi genetik hasar oluşursa, genellikle bir hücre ölür. 

Kanserojen maddeler, hücresel metabolizmayı başka şekillerde değiştirerek etkilenen hücrelerin daha az uzmanlaşmasına ve onları bağışıklık sisteminden gizlemesine veya bağışıklık sisteminin onları öldürmemesine neden oluyor.

Herkes kanserojenlere her gün maruz kalmaktadır, ancak her maruziyet kansere neden olmaz. Vücut, kanserojenleri çıkarmak veya hasarlı hücreleri onarmak / kaldırmak için çeşitli mekanizmalar kullanır:

  • Hücreler birçok kanserojeni tanıyor ve biyotransformasyon yoluyla onları zararsız hale getirmeye çalışıyor. Biyotransformasyon, bir kanserojenin sudaki çözünürlüğünü arttırarak vücuttan atmayı kolaylaştırır. Bununla birlikte, bazen biyotransformasyon bir kimyasalın kanserojenliğini arttırır.
  • DNA tamir genleri, hasar görmüş DNA’yı çoğaltmadan önce onarır. Genellikle mekanizma çalışır, ancak bazen hasar sabit değildir veya sistemin onarımı için çok geniş kapsamlıdır.
  • Tümör süpresör genler hücre büyümesini sağlar ve bölünme normal davranır. Bir kanserojen, proto-onkojen (normal hücre büyümesinde rol oynayan gen) etkilenirse, bu değişim, hücrelerin normalde olmazlarsa bölünmesine ve yaşamasına izin verebilir. Genetik değişiklikler veya kalıtsal yatkınlık, kanserojen aktivitede rol oynar.

Kanserojene Örnekler

Radyonüklidler kanserojenler olup olmadığına bakılmaksızın toksiktirler çünkü dokuları iyonlaştıracak alfa, beta, gamma veya nötron radyasyon yayarlar. bu kanser oluşumu tetikler.

Birçok radyasyon tipi, ultraviyole ışığı (güneş ışığı dahil), x-ışınları ve gama ışınları gibi kanserojenik özelliktedir. Genellikle mikrodalgalar, radyo dalgaları, kızılötesi ışık ve görünür ışık kanserojen değildir çünkü fotonlar kimyasal bağları kırmak için yeterli enerjiniz yok. 

Bununla birlikte, uzun süreli yüksek yoğunluklu maruz kalma ile artmış kanser oranı ile ilişkili olan genellikle “güvenli” radyasyon formlarının belgelenmiş vakaları vardır. 

Elektromanyetik radyasyonla (örneğin x-ışınları, gama ışınları) ışınlanmış gıdalar ve diğer maddeler kanserojen değildir. Bunun aksine, nötron ışınlaması, maddeleri sekonder radyasyon yoluyla kanserojen hale getirebilir.

Kimyasal kanserojenler DNA’ya saldıran karbon elektrofiller içerir. Karbon elektrofil örnekleri hardal gazı, bazı alkenler, aflatoksin ve benzo [a] pirendir. 

Gıdaların pişirilmesi ve işlenmesi kanserojen üretebilir. Özellikle ızgarada pişirme veya kızartma, akrilamid (kızarmış patates ve patates cipsi) ve polinükleer aromatik hidrokarbonlar (ızgara ette) gibi kanserojen maddeler üretebilir.

Sigara dumanındaki ana kanserojenlerden bazıları benzen, nitrosamin ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH’lar) ‘dir. Bu bileşiklerin birçoğu diğer dumanlarda da bulunur. Diğer önemli kimyasal kanserojenler formaldehit, asbest ve vinil klorürdür.

Doğal kanserojen maddeler, aflatoksinleri (hububat ve fıstıklarda bulunur), hepatit B ve insan papilloma virüsleri, Helicobacter bakteri ve karaciğer kurdu Clonorchis sinensis ve Oposthorchis veverrini’yi içerir.

Kanserojenin Sınıflandırılması

Karsinojenleri sınıflandırmasında pek çok farklı sistem vardır; bunlar genelde bir maddenin insanlarda kanserojen olduğu, şüphelenilen bir kanserojen veya hayvanlarda bir kanserojen olduğu bilinir. 

Bazı sınıflandırma sistemleri, bir kimyasalın insan kanserojeni olma ihtimali düşük olduğu haliyle etiketlenmesine izin verir.

Bir sistem, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ‘nın bir parçası olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından kullanılan sistemdir.

  • Grup 1: Bilinen maruz kalma kanseri riski, tipik maruz kalma koşullarında kansere neden olma olasılığı yüksek
  • Grup 2: Muhtemelen bir insan kanserojeni
  • Grup 3: Sınıflandırılamaz
  • Grup 4: Muhtemelen bir insan kanserojeni değil

Kanserojen maddeler, neden oldukları hasar türüne göre kategorize edilebilir. Genotoksinler DNA’ya bağlanan, mutasyona uğratan veya geri dönüşü olmayan hasara neden olan kanserojen maddelerdir. 

Genotoksin örnekleri ultraviyole ışığı, diğer iyonize radyasyon, bazı virüsleri ve N-nitrozo-N-metilüre (NMU) gibi kimyasalları içerir. 

Nongenotoksinler DNA’ya zarar vermez, ancak hücre büyümesini teşvik eder ve / veya programlanmış hücre ölümünü önlerler. Nongenotoksik karsinojenlerin bazı örnekleri bazı hormonlar ve diğer organik bileşiklerdir.

Bilim insanları karsinojenleri nasıl tanımlar

Bir maddenin bir kanserojen olup olmadığını öğrenmenin tek yolu insanların kansere neden olup olmadıklarını göstermektir. Açıkçası, bu ne etik, ne de pratik, bu nedenle çoğu kanserojeni başka yollarla tanımlanmıştır. 

Bazen bir ajanın kansere neden olduğu öngörülür, çünkü bilinen bir kanserojen olarak hücreler üzerinde benzer bir kimyasal yapı veya etki vardır. 

Bir kişi karşılaşacaklarından çok daha yüksek kimyasal / virüs / radyasyon konsantrasyonlarını kullanarak hücre kültürleri ve laboratuvar hayvanlar üzerinde yapılan diğer çalışmalar yapılır. 

Hayvanlardaki etki insanlarda farklı olabileceğinden, bu çalışmalar “şüpheli kanserojenler” belirlemektedir. Bazı çalışmalar, insan maruziyeti ve kanser eğilimlerini bulmak için epidemiyolojik verileri kullanmaktadır.

Prokalsinojenler ve Eş karsinojenler

Kanserojen olmayan, ancak vücuda metabolize olduğunda karsinojen haline gelen kimyasallara prokalsinojenler denir.

Bir prokarjinojen örneği, kanserojen nitrosamin üretmek üzere metabolize olan nitrittir.

Birlikte kanserojenin veya yükseltici kendiliğinden kansere neden olmayan, ancak kanserojen etkinliği teşvik eden bir kimyasaltır. Her iki kimyasalın varlığı birlikte karsinogenez olasılığını arttırır. Etanol (tahıl alkolü) bir destekleyici örneğidir.

Değerli Okurlarımız;

Kanser Oluşumu hakkında sizleri bilgilendirdiğimize inanıyoruz. Bunlar dışında; Kanser aşısı, Kanser ameliyatı, Kanser ağrısı, Kanser çeşitleri, Kanser evreleri, Kanser genetiği, Kanser ışın tedavisi, Kanser ilaçları, Kanser mutasyon mudur, Kanser lekeleri, Kanser morlukları, Kanser ölüm oranı, Kanser psikolojisi, Kanser sebepleri, Kanser tedavisi, Kanser uykusu, Kanser yapan yiyecekler başlıkları hakkında bilgi almak için Google’da arama yapabilirsiniz.

Makale Kategorileri:
Bilim · Sağlık · Yaşam

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir