Karbonhidrat

Karbonhidrat

18 Kasım 2019

Meyve, sebze, fasulye ve tahılların hepsi karbonhidrat kaynağıdır. Karbonhidratlar, yediğimiz yiyeceklerden elde edilen basit ve karmaşık şekerlerdir. Tüm karbonhidratlar aynı değildir. Basit karbonhidratlar sofra şekeri veya sukroz ve meyve şekeri veya fruktoz gibi şekerleri içerir. 

Kompleks karbonhidratlara bazen besin değerleri nedeniyle “iyi karbonhidrat” denir. Kompleks karbonhidratlar birbirine bağlı birkaç basit şekerden oluşur ve nişastalar ve fiber içerir. Karbonhidratlar, sağlıklı bir diyetin ve normal biyolojik aktiviteleri gerçekleştirmek için gereken değerli bir enerji kaynağının önemli bir parçasıdır.

Reklamlar

Karbonhidratlar, canlı hücrelerdeki dört ana organik bileşik sınıfından biridir. Fotosentez sırasında üretilirler   ve bitkiler ve hayvanlar için ana enerji kaynaklarıdır. 

Karbonhidrat terimi bir sakarit veya şekere ve bunun türevlerine atıfta bulunurken kullanılır. Karbonhidratlar, basit şekerler veya monosakaritler , çift şekerler veya disakaritler , birkaç şeker veya oligosakaritten oluşan veya birçok şeker veya polisakkaritten oluşabilir.

Organik Polimerler

Karbonhidratlar yalnızca organik polimer türleri değildir. Diğer biyolojik polimerler şunları içerir:

  • Lipitler: yağlar, yağlar, steroidler ve balmumları içeren çeşitli organik bileşikler grubu.
  • Proteinler: vücutta çok sayıda işlevi yerine getiren amino asitlerden oluşan organik polimerler. Bazıları yapısal destek sağlarken, diğerleri kimyasal haberci olarak davranır.
  • Nükleik Asitler: DNA ve RNA da dahil olmak üzere genetik kalıtım için önemli olan biyolojik polimerler.

Monosakkaridler

Bir monosakarit veya basit şeker, CH2O’nun birkaç katı olan bir formüle sahiptir. Örneğin, glikoz (en yaygın monosakarit) bir C6H12O6 formülüne sahiptir. Glikoz, monosakaritlerin yapısının tipik bir örneğidir. 

Hidroksil grupları (-OH), biri hariç tüm karbonlara bağlanır. Bağlı bir hidroksil grubu olmayan karbon, bir karbonil grubu olarak bilinen şeyi oluşturmak için bir oksijene çift bağlanır.

Bu grubun yeri, bir şekerin bir keton veya bir aldehit şekeri olarak bilinip bilinmediğini belirler. Eğer grup terminal değilse, şeker bir keton olarak bilinir. Grup sonunda ise, aldehit olarak bilinir. 

Glikoz canlı organizmalarda önemli bir enerji kaynağıdır. Hücresel solunum sırasında, depolanan enerjisini serbest bırakmak için glikozun parçalanması meydana gelir.

Disakkaritler

Bir glikosidik bağ ile birleştirilen iki monosakarit,  bir çift şeker veya disakarit olarak adlandırılır. En yaygın disakarit sukrozdur. Glikoz ve fruktozdan oluşur. Sükroz, bitkilerin bir bölümünden diğerine glikozu taşımak için yaygın olarak kullanılır.

Disakaritler de oligosakaritlerdir. Bir oligosakarit, birleştirilmiş (yaklaşık iki ila 10 arası) az sayıda monosakarit ünitesinden oluşur. Oligosakaritler, hücre zarlarında bulunur ve hücre tanınmasında glikolipitler adı verilen diğer zar yapılarına yardımcı olur.

Polisakkaritler

Polisakaritler, bir araya getirilen yüzlerce ila binlerce monosakkaritten oluşabilir. Bu monosakaritler dehidrasyon sentezi ile bir araya getirilir. Polisakaritler, yapısal destek ve depolama gibi çeşitli fonksiyonlara sahiptir. Bazı polisakarit örnekleri arasında nişasta, glikojen, selüloz ve kitin bulunur.

Nişasta, bitkilerde depolanmış glikozun hayati bir şeklidir. Sebzeler ve tahıllar iyi nişasta kaynaklarıdır. Hayvanlarda, glukoz glikojen olarak karaciğer ve kaslarda depolanır.

Selüloz, bitkilerin hücre duvarlarını oluşturan lifli bir karbonhidrat polimeridir. Tüm bitkisel maddelerin yaklaşık üçte birini oluşturur ve insanlar tarafından sindirilemez.

Chitin, bazı mantar türlerinde bulunabilen sert bir polisakarittir. Chitin ayrıca örümcekler, kabuklular ve böcekler gibi eklem bacaklıların dış iskeletini oluşturur. Chitin, hayvanın yumuşak iç yapısını korumaya yardımcı olur ve kurumasını önlemeye yardımcı olur. 

Karbonhidrat Sindirim

Yediğimiz yiyeceklerdeki karbonhidratlar depolanan enerjiyi çıkarmak için sindirilmelidir. Ağızdaki enzimler, ince bağırsaklar ve pankreas, karbonhidratların monosakarit bileşenlerine parçalanmasına yardımcı olur. Bu maddeler daha sonra kan dolaşımına emilir.

Dolaşım sistemi nakliye kandaki glikoz hücreler ve dokuların üzerine tespit edilir. İnsülinin pankreas tarafından serbest bırakılması, hücrelerin solunum yoluyla enerji üretmek için kullanılmasına glikozun girmesini sağlar. 

Aşırı glikoz, karaciğerde ve daha sonra kullanılmak üzere kaslarda glikojen olarak depolanır. Glikoz fazlalığı aynı zamanda yağ ve adipoz dokuda saklanabilir;

Sindirilebilir karbonhidratlar arasında şekerler ve nişastalar bulunur. Sindirilemeyen karbonhidratlar çözünmez lif içerir.

Değerli Okurlarımız;

Karbonhidratlar hakkında sizleri bilgilendirdiğimize inanıyoruz. Bunlar dışında, Karbonhidrat ağırlıklı besinler, Karbonhidrat bağımlılığı, Karbonhidrat besin değerleri, Karbonhidrat çeşitleri, Karbonhidrat döngüsü, Karbonhidrat eksikliği, Karbonhidratların görevleri, Karbonhidratın faydaları, Karbonhidratın zararları, Karbonhidrat içeren besinler, Karbonhidrat kaynakları, Karbonhidratların özellikleri, Karbonhidrat protein tozu, Karbonhidrat protein yağ, Karbonhidratların sindirimi, Karbonhidrat tozu, Karbonhidratlı yiyecekler, Karbonhidrat zinciri başlıkları hakkında bilgi almak için Google’da arama yapabilirsiniz. 

Makale Kategorileri:
Bilim · Gıdalar

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir