Kimyasal kirlilik, çevremizde doğal olarak bulunmayan veya doğal arka plan değerlerinden daha yüksek miktarlarda bulunan kimyasal kirleticilerin varlığı veya artışı olarak tanımlanır. Çevreyi kirleten kimyasalların çoğu insan yapımıdır ve toksik kimyasalların çeşitli amaçlarla kullanıldığı çeşitli faaliyetlerden kaynaklanmaktadır.
Kimyasal zehirlenme, kimyasal kirletici maddelere maruz kalmadan kaynaklanır ve ani etkileri veya gecikmiş etkileri olabilir, bunlar maruziyetten haftalar sonra hatta aylar sonra ortaya çıkabilir. Ciddi kimyasal zehirlenme, bu tür maddeleri artan miktarda soluyan kişinin ölümüne neden olabilir.
Kimyasal bileşikler, kimyasal kirliliğin ana nedenleri olan organik veya inorganik kimyasallardır. En yaygın kimyasal kirleticiler, geniş alanlarda kullanılan ve kalıcı olan, yani doğada kolayca bozulmayan bileşiklerdir. Örnekler, tarım ve bahçecilikte kullanılan çoğu böcek ilacı, herbisit, böcek ilacı ve ayrıca birçok endüstriyel işlemde ve kuru temizleme faaliyetlerinde kullanılan klorlu çözücülerdir.
Kimyasal yapılarına bağlı olarak, kimyasal kirleticiler doğal olarak oluşan ve insan yapımı kategoriler halinde sınıflandırılabilir. Organik veya inorganik olabilirler (organik bileşikler her zaman karbon ve karbon-hidrojen bağları içerirken çoğu inorganik bileşik karbon içermez).
Kimyasal Kirlilik Örnekleri
Kimyasal kirleticiler çoğunlukla kimyasalların üretimi, taşınması, depolanması ve bertarafı gibi çeşitli insan faaliyetlerinden kaynaklanır. Bunlar petrol rafinerileri, kömürlü termik santraller, inşaat, madencilik ve eritme, nakliye, zirai ilaç kullanımı ve böcek ilaçları gibi endüstriyel yerlerde ve faaliyetlerde ve ev faaliyetlerinde meydana gelir.
Kimya endüstrisi, bu anlamda başka bir örnektir, çünkü genellikle kirli atık akışlarıyla bağlantılıdır. Aslında, kimya endüstrisinden gelen atık akışları artık çevreye salınmadan önce sıkı bir şekilde kontrol ediliyor ve işleniyor. Ancak geçmişte bu her zaman böyle değildi ve birçok nehir ve yüzey suyu, çeşitli kimyasal tesislerden ve diğer endüstriyel kaynaklardan gelen çok sayıda atık akışı ile kirlendi. Bu tür kirliliği azaltmak için önlemler alınmış olsa da etkileri hala görülebilmektedir.
Ev kimyasalları, çevreye salındığında kolayca kimyasal kirletici haline gelebilen çeşitli kimyasal ürünleri ve karışımları içerir. Günlük deterjanlar bile çevremizi kirletebilecek kimyasal bileşiklerdir!
Kimyasal Kirliliğin Etkileri
Kimyasal kirlilik, çeşitli kaynaklardan elde edilen çeşitli kimyasallardan kaynaklanabilir ve basit sindirim sorunlarından kimyasal zehirlenmeye ve zehirlenmeden kaynaklanan ani ölüme kadar çeşitli sağlık etkilerini içerebilir. Etkiler genellikle yüksek miktarda kimyasala maruz kalma ile ilgilidir. Kimyasal kirlilik, genellikle zehirli yiyecekler tüketerek, çok kirli su içerek veya çok kirli havayı soluyarak çeşitli ciddi hastalıklara yol açar.
Kimyasal zehirlenme, anında semptomları ve hastalıkları tetikleyebilecek ciddi sağlık etkilerine veya maruziyetin meydana gelmesinden haftalar veya aylar sonra ortaya çıkabilecek gecikmiş etkilere sahip olabilir. Bu, kirleticilerin türüne ve maruz kaldığınız miktarlara bağlıdır.
Uzun süreler boyunca sudaki çökeltilerde çeşitli kimyasal kirleticiler birikebilir. Bu, herhangi bir test yapılmazsa, okyanus suyundaki kimyasal kirliliğin ekosistem için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceği ve nihayetinde balık veya deniz ürünlerinin tüketilmesinden sonra insanlarda hafif veya ölümcül kimyasal zehirlenmeye neden olabileceği anlamına gelir.