Kişilik Bozuklukları

Kişilik Bozukluğu Nedir?

7 Mayıs 2021

Kişilik Bozukluğu Nedir?

Kişilik bozukluğu, katı ve sağlıksız bir düşünme, işleyiş ve davranış modeline sahip olduğunuz bir tür zihinsel bozukluktur. Bu hastalığa sahip olan bir kişi, durumları ve insanları algılama ve bunlarla ilişki kurma konusunda sorun yaşar. Ortalama bir insandan çok farklı şekilde başkalarını düşünür, hisseder, davranır veya başkalarıyla ilişki kurarlar. Bu, ilişkilerde, sosyal aktivitelerde, işte veya okulda önemli sorunlara neden olur.

Kişilik bozukluğunun Türleri

Çekingen Kişilik Bozuklukları

Aşırı utangaçlık, yetersizlik duyguları ve eleştiriye aşırı duyarlılıkla bilinirler. Çekingen kişilik bozukluğuna sahip kişiler, sevildiklerinden emin olmadıkça, eleştirilmekten veya reddedilmekten rahatsız olmadıkça veya kendilerini yeterince iyi veya sosyal olarak yetersiz görmedikçe, insanlarla ilgilenmeye isteksiz olabilirler.

Reklamlar

Bağımlı Kişilik Bozuklukları

Bağımlı kişilik bozukluğu olan kişiler, başkalarından güven almadan günlük kararlar vermekte güçlük çekebilir veya kendilerine bakamama korkusuyla yalnızken kendilerini rahatsız veya çaresiz hissedebilirler.

Histrionik Kişilik Bozuklukları

Aşırı duygu ve dikkat çekmeye çalışamlarıyla görülürler. Histrionik kişilik bozukluğuna sahip kişiler, ilgi odağı olmadıklarında rahatsız olabilirler, fiziksel görünümü kendilerine dikkat çekmek için kullanabilirler veya hızla değişen veya abartılı duygulara sahip olabilirler.

Sınırda Kişilik Bozuklukları

Kişisel ilişkilerde, yoğun duygularda, zayıf benlik imgesinde ve dürtüsellikte bir istikrarsızlık gösterirler. Sınırda kişilik bozukluğu olan bir kişi, terk edilmekten kaçınmak, tekrar tekrar intihar girişimlerinde bulunmak, yoğun öfke patlamaları yaşaması veya sergilemesi, sürekli duygularını yaşamak için çok ileri gidebilir.

Narsizm Kişilik Bozuklukları

  • Özel olduğuna ve diğerlerinden daha önemli olduğuna inanır
  • Güç, başarı ve çekicilik hakkında fanteziler kurar ve yaşar
  • Başkalarının ihtiyaçlarını ve duygularını fark edemez
  • Başarılarını veya yeteneklerinin abartılması sever ve abartır
  • Sürekli övgü ve hayranlık beklentisi içindedir
  • Kibirlidir
  • Genellikle başkalarından yararlanırlar
  • İnsanların onu kıskandığını düşünürler

Obsesif Kompulsif Kişilik Bozuklukları

Düzen, mükemmellik ve kontrolle meşgul olma eğilimdedirler. Obsesif kompulsif kişilik bozukluğuna sahip bir kişi, ayrıntılara veya programlara aşırı derecede odaklanmışlardır. Eğlence veya arkadaşlar için zaman ayırmadan aşırı çalışabilir veya ahlak ve değerleri konusunda esnek olmayabilir. Sert ve inatçıdırlar.

Paranoid Kişilik Bozuklukları

Başkalarından şüphelenme ve onları kaba veya kin dolu olarak görmektedirler. Paranoyak kişilik bozukluğu olan kişiler, genellikle insanların kendilerine zarar vereceğini veya aldatacağını düşünürler. İnsanların onlara güvenmediğini veya onlara yakın olmadığını varsayarlar.

Şizoid Kişilik Bozuklukları

Sosyal ilişkilerden kopukluk ve çok az duygu ifade etme şeklidir. Şizoid kişilik bozukluğu olan bir kişi tipik olarak yakın ilişkiler aramaz, yalnız olmayı seçer ve başkalarının övgü veya eleştirisini umursamaz.

Şizotipal Kişilik Bozuklukları

Yakın ilişkilerde çok rahatsız olmak, çarpık düşünmek ve eksantrik davranışa sahip olmalarıyla bilinir. Şizotipal kişilik bozukluğu olan bir kişi, tuhaf inançlara, tuhaf davranışlara ve tuhaf konuşmaya sahip olabilir. Aşırı sosyal kaygıya sahiptir. Bazı sıradan olayların yalnızca bu kişinin üzerine yönelik gizli mesajlar içerdiğine inanır.

Antisosyal Kişilik Bozuklukları

Başkalarının haklarını göz ardı etme veya ihlal etme durumudur. Antisosyal kişilik bozukluğu olan bir kişi sosyal normlara uymayabilir, başkalarını defalarca yalan söyleyebilir veya aldatabilir veya dürtüsel olarak hareket edebilir.

Kişilik Bozukluğu Nedenleri

Kişilik, sizi benzersiz kılan düşünce, duygu ve davranışların birleşimidir. Dış dünyayı görme, anlama ve onlarla ilişki kurma biçiminizin yanı sıra kendinizi nasıl gördüğünüz de budur. Kişilik, çocukluk döneminde aşağıdaki sebeplerle şekillenir:

  • Genler: Ebeveynleriniz tarafından kalıtsal genler yoluyla belirli kişilik özellikleri size aktarılabilir.
  • Çevre: Bu, içinde büyüdüğünüz çevreyi, meydana gelen olayları, aile üyeleri ve diğerleriyle olan ilişkileri içerir.

Kişilik Bozukluğunun Tedavisi

Kişilik bozukluğunun tedavisi genellikle psikoterapi içerir. Bu, kişinin kendi düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını daha iyi anlamak için bir terapistle konuşması gerekir. Bu sayede kişilik bozukluğunun türü anlaşılabilmektedir.

Tedavi, durumun ciddiyetine ve kişinin sahip olabileceği diğer sorunlara bağlı olarak birkaç ay veya yıl sürebilir.

Terapist, kişiyle önemli konuları dinleyip tartışmanın yanı sıra, sorunları çözmek için stratejiler belirleyebilir ve gerekirse tutumlarını ve davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olabilir.

Tedavi türü, belirli kişilik bozukluğuna, ne kadar şiddetli olduğuna ve bireyin koşullarına bağlı olacaktır.

Yaygın olarak kullanılan psikoterapi türleri şunları içerir:

  • Psikanalitik / psikodinamik terapi
  • Diyalektik davranış terapisi
  • Bilişsel davranışçı terapi
  • Grup terapisi
  • Psikoeğitim (bireye ve aile üyelerine hastalık, tedavi ve başa çıkma yolları hakkında bilgi vermek veya öğretmek)

Kişilik bozukluklarını tedavi etmek için özel olarak ilaç yoktur. Bununla birlikte, antidepresanlar, anti-anksiyete ilaçları veya duygu düzenleyici gibi ilaçlar, bazı semptomların tedavisinde yardımcı olabilir.

Makale Kategorileri:
Genel Kültür · Sağlık · Yaşam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir