kök hücre

Kök Hücre

20 Kasım 2019

Kök hücre vücudun eşsiz hücreleridir, uzmanlaşmamış olmaları ve birkaç farklı hücre tipinde gelişme kabiliyetine sahip olmaları. Kalp veya kan hücreleri gibi uzmanlaşmış hücrelerden farklıdır, çünkü uzun süre birçok kez çoğalabilirler. 

Bu yetenek, çoğalma olarak bilinen şeydir. Diğer hücrelerin aksine, hücreler de ayırt veya belirli için özelleşmiş hücrelere geliştirmek yeteneğine sahip kök organlara veya içine geliştirmek için dokulara sahiptir. 

Reklamlar

Bazı dokularda, kas veya beyin dokusu, hücreleri, daha hasarlı hücreler ile değiştirilmesi maksadı ile rejenere gerçekleşmektedir. 

Kök hücre araştırması kök hücrelerinin yenilenme özelliklerinden yararlanarak doku onarımı ve hastalığın tedavisi için hücreler üreterek bunları kullanmaya çalışır.

Kök Hücreler Nerede Bulunur?

Kök hücreler vücuttaki çeşitli kaynaklardan gelir. Aşağıdaki hücrelerin adları, türetildikleri kaynakları gösterir.

Embriyonik kök hücreler

Bu kök hücreler gelişimin erken aşamalarında embriyolardan gelir. Gelişimin ilk aşamalarında herhangi bir hücreye farklılaşabilme ve olgunlaştıkça biraz daha uzmanlaşmış olma yeteneğine sahiptirler.

Fetal Kök Hücreler

Bu kök hücreler bir fetüsten gelir. Yaklaşık dokuz haftada olgunlaşan bir embriyo, gelişimin fetal aşamasına girer. Fetal kök hücreler fetal dokularda, kanda ve kemik iliğinde bulunur. Neredeyse her tür hücreye dönüşme potansiyeli vardır.

Göbek kordonu kan kök hücreleri

Bu kök hücreler göbek kordon kanından elde edilir. Göbek kordonu kök hücreleri olgun veya yetişkin kök hücrelerinde bulunanlara benzer. Belirli hücre tiplerine dönüşen özelleşmiş hücrelerdir.

Plasental Kök Hücreler

Bu kök hücreler plasenta içinde bulunur. Kordon kanı kök hücreleri gibi, bu hücreler de spesifik hücre türlerinde gelişen özel hücrelerdir. Bununla birlikte plasentalar, göbek kordonlarından birkaç kat daha fazla kök hücre içerir.

Yetişkin Kök Hücreler

Bu kök hücreler bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde olgun vücut dokularında bulunur. Fetal ve göbek kordonu kan hücrelerinde de bulunabilirler. 

Yetişkin kök hücreler, belirli bir doku veya organa özgüdür ve o belirli doku veya organ içindeki hücreleri üretir. Bu kök hücreler, bir insanın yaşamı boyunca organları ve dokuları korumaya ve onarmaya yardımcı olur.

Kök Hücre Türleri

Kök hücreler, farklılaşma yeteneklerine veya güçlerine bağlı olarak beş tipe ayrılabilir. Kök hücre tipleri aşağıdaki gibidir:

Totipotent Kök Hücreler

Bu kök hücreler, vücuttaki herhangi bir hücre tipine farklılaşma yeteneğine sahiptir. Totipotent kök hücreler, cinsel üreme sırasında erkek ve dişi gametler döllenme sırasında bir zigot oluşturmak üzere kaynaştıklarında gelişir. 

Zigot totipotenttir, çünkü hücreleri herhangi bir hücre tipi olabilir ve sınırsız çoğaltma yetenekleri vardır. Zigot bölünmeye ve olgunlaşmaya devam ettikçe, hücreleri pluripotent kök hücreler adı verilen daha özel hücrelere dönüşür.

Pluripotent Kök Hücreler

Bu kök hücreler, birkaç farklı hücre tipine farklılaşma yeteneğine sahiptir. Pluripotent kök hücrelerde uzmanlaşma minimumdur ve bu nedenle hemen hemen her hücre tipinde gelişebilir. Embriyonik kök hücreler ve fetal kök hücreler iki tip pluripotent hücredir.

İndüklenmiş Pluripotent kök hücreler

Bir laboratuarda embriyonik kök hücrelerin özelliklerini üstlenmeleri için uyarılan veya yönlendirilen genetik olarak değiştirilmiş yetişkin kök hücrelerdir. 

Her ne kadar iPS hücreleri normal olarak embriyonik kök hücrelerde eksprese edilen aynı genlerin bazılarına benzer davranır ve ifade etseler de bunlar embriyonik kök hücrelerin tam kopyaları değildir.

Çok Noktalı Kök Hücreler

Bu kök hücreler sınırlı sayıda uzmanlaşmış hücre tipine farklılaşma yeteneğine sahiptir. Çok noktalı kök hücreler tipik olarak belirli bir grup veya tipteki herhangi bir hücreye dönüşür. Örneğin, kemik iliği kök hücreleri herhangi bir tür kan hücresi üretebilir. 

Bununla birlikte, kemik iliği hücreleri kalp hücreleri üretmez. Yetişkin kök hücreler ve göbek kordonu kök hücreleri, multipotent hücrelerin örnekleridir.

Mezenkimal Kök Hücreler

Kan hücreleri ile ilgili olan ancak içermeyen çeşitli özelleşmiş hücre tiplerine farklılaşma yeteneğine sahip çok kemikli kemik iliği hücreleridir. Bu kök hücreler, özel bağ dokusu oluşturan hücrelere ve ayrıca kan oluşumunu destekleyen hücrelere yol açar.

Oligopotent Kök Hücreler

Bu kök hücreler, birkaç hücreye farklılaşabilme yeteneğine sahiptir. Bir lenfoid kök hücre, bir oligopotent kök hücrenin bir örneğidir. 

Bu tip kök hücre, kemik iliği kök hücreleri gibi, hiçbir tür kan hücresi içinde gelişemez. Sadece T hücreleri gibi lenfatik sistemin kan hücrelerine neden olurlar.

Unipotent Kök Hücreler

Bu kök hücreler sınırsız üreme kabiliyetine sahiptir, ancak sadece tek bir hücre veya doku türünü ayırt edebilirler. Tek kutuplu kök hücreler çok kutuplu kök hücrelerden türetilir ve yetişkin dokusunda oluşturulur. 

Deri hücreleri, unipotent kök hücrelerin en üretken örneklerinden biridir. Bu hücrelerin hasarlı hücreleri değiştirmek için kolayca hücre bölünmesine uğraması gerekir.

Değerli Okurlarımız,

Kök Hücreler hakkında sizleri bilgilendirdiğimize inanıyoruz. Bunlar dışında, Kök hücreyi ayrıştırma cihazı, Kök hücrenin alımı, Kök hücrenin aşısı nedir, Kök hücrenin araştırmacısı, Kök hücrenin bağışı, Kök hücrelerin bankası, Kök hücre çalışmaları, Kök hücrenin enjeksiyonu, Kök hücre farklılaşması, Kök hücreler hangi hastalıklarda kullanılır, Kök hücre hangi alanda kullanılır, Kök hücre kullanım alanları, Kök hücre merkezi, Kök hücrenin nakli, Kök hücrenin tedavisi, Kök hücre serumu, Kök hücreleri yenileyen besinler, Kök hücrelerin zararları başlıkları hakkında bilgi almak için Google’da arama yapabilirsiniz.

Makale Kategorileri:
Bilim · Sağlık

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir