Kredi Kartı Nedir?
Kredi kartı, finans kurumları tarafından verilen, satın alma işlemlerinizin ödemesi için önceden onaylanmış bir limitten borç almanıza olanak tanıyan ince, dikdörtgen bir plastik veya metal kart parçasıdır. Limit, kredi puanınıza ve geçmişinize göre kartı veren kurum tarafından belirlenir. Genellikle, puan ne kadar yüksekse ve geçmiş ne kadar iyi olursa, sınır da o kadar yüksektir. Kredi kartları ile banka kartları arasındaki temel fark, banka kartını ATM’den çektiğinizde paranın banka hesabınızdan çekilmesidir. Oysaki kredi kartında para önceden onaylanmış limitinizden alınır.
Kullanıcılar, ödeme yapmak için kredi kartını kaydırabilir veya çevrimiçi işlemler için kullanabilir. Kredi kartı başvurusu yaptıktan sonra cezadan kaçınmak için ödünç alınan tutarın öngörülen süre içinde geri ödendiğinden emin olun. Kredi kartınızın bilgilerini her zaman kartı veren kuruluş tarafından güvence altına alınmıştır ve dolandırıcılığı önlemek için kredi kartınızın bilgilerinizi kimseyle
Türkiye finans kuruluşları farklı ihtiyaçlarınıza uygun farklı türde kredi kartları sunar. Dahası, Ziraat Bankası, Finans Bank, Garanti Bankası, Halk Bank vb. gibi kuruluşlar sizlere kredi kartı sunabilmektedir. Alışverişlerinizde ise sizin için ödüllendirici bir deneyim haline getirmek amacıyla harika teklifler ve avantajlar sunmaktadırlar.
Kredi Kartları Nasıl Çalışmaktadır?
Kredi kartınızı herhangi bir işlem için kullandığınızda, kredi kartının kuruluşu sizin adınıza işyeri ücretini öder. Ancak her işlem yaptığınızda mevcut kredi limitiniz azalır ve onaylanan kredi limiti dahilinde dilediğiniz kadar işlem ve satın alma yapabilirsiniz. Harcadığınız tutarı öngörülen bir süre içinde geri ödeyebilirsiniz, ardından limitiniz geri yüklenir ve taksitlerinizi ödemeye devam edip harcama yapmayı da ihmal etmeyebilirsiniz.
Ayrıca her ay, size işlemlerinizin ayrıntılı bir özetini veren bir hesap özeti alırsınız. Hesap özetinde ayrıca şu hususlar da vurgulanmaktadır:
- Kullanılabilir kredi ve nakit limiti
- Ödeme metotları
- Vadesi dolan minimum ödeme
- Toplam son ödeme tarihi
- Faiz ve tahsil edilen ücretler
Kredi Kartının Türleri
Çoğu kredi kartları (Visa, Mastercard vb.) bankaları veya finansal kuruluşlar tarafından verilir. Birçok kredi kartı, havayolları ücretsiz uçuş, otel odası kiralama, büyük perakendecilere hediye çekleri ve satın alımlarda nakit iadesi gibi teşvikler sunarak müşterileri cezbeder. Bu tür kredi kartları genellikle ödül kredi kartları olarak adlandırılır.
Teminatlı kredi kartları, kart sahibinin kartı bir depozito ile güvence altına aldığı bir kredi kartı türüdür. Bu tür kartlar, güvenlik depozitolarına eşit değerde sınırlı kredi limitleri sunar ve kart sahipleri zaman içinde tekrarlanan ve sorumlu kart kullanımını gösterdikten sonra genellikle iade edilir. Bu kartlar genellikle sınırlı veya zayıf kredi geçmişine sahip kişiler tarafından aranmaktadır.
Kredi Kartı ile Banka Kartı Arasındaki Fark Nedir?
Birçok banka kartı ve kredi kartları benzer özelliklere sahiptir. Tipik olarak, her iki kartta da Visa veya Mastercard gibi büyük bir kredi kuruluşlarının logosu bulunur. Ancak banka kartı, banka hesabınızdaki parayı kullanır. Kredi kartları ise, geri ödenebilen bir kredi limiti kullanır ve bu durum size ödeme için zaman kazandırır. Bir müşterinin kredi limiti, kredi itibarına bağlıdır ve kredi limitini nasıl ve ne zaman harcayacaklarına karar verebilirler. Kredi kartları genellikle aylık bir döngüde faturalandırılırlar.
Banka Kartı Nedir?
Banka kartları, bankalar tarafından cari veya tasarruf hesaplarınıza karşı verilir ve yalnızca hesaplarınızda mevcut olan parayı harcamak için kullanabilirsiniz. Bir ödeme yapmak veya bir ATM’den para çekmek için banka kartınızı kaydırdığınızda, para doğrudan hesabınızdan çekilir. Hesabınızda harcamak için yeterli bakiyeniz olmaması durumunda para çekemezsiniz.
Kredi Kartı Nedir?
Kredi kartları, gerektiğinde ödeme yapabilmeniz için kuruluş tarafından borç para verilmesidir. Bir diğer değişle kredi limiti verilmesidir. Kullandığınız tutarı öngörülen süre içinde geri ödemeniz gerekir, ardından kredi limitiniz geri yüklenir. Kredi limiti, kredi puanınız, yaşınız, geliriniz vb. gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Faiz, yalnızca ödemelerin gecikmesi durumunda ödenmemiş tutara uygulanır. Sinema biletleri, çevrimiçi satın alımlar, seyahat rezervasyonları vb. gibi durumlar sonucunda geri ödeme ve indirimlerden de yararlanabilirsiniz.