Ksantom Nedir?
Ksantom, cilt yüzeyinin altında belirli yağların biriktiği bir cilt rahatsızlığıdır. Yağların birikimi vücudun herhangi bir yerinde olabilmektedir. Ancak tipik olarak vücudun şu bölgelerinde oluşurlar:
- Eklemler, özellikle dizler ve dirsekler
- Ayaklar
- Eller
- Kalçalar
Genellikle cilt altında düz bir yumru gibi görünürler. Renkleri ise sarı veya turuncu olabilmektedir.
Ksantomlar genellikle ağrıya neden olmazlar. Ancak, hassas ve kaşıntılı olabilirler. Vücudun aynı bölgesinde birden fazla büyüme olabilir. Ya da vücudun farklı bölgelerinde ksantomlar büyüyebilmektedir. Yağlı topaklar göz kapaklarındaysa buna ksantelazma denir.
Ksantomaya Nasıl Oluşur?
Ksantom genellikle yüksek seviyelerde kan lipidleri veya yağlarından kaynaklanır. Bu, aşağıdaki gibi altta yatan bir tıbbi durumun belirtisi olabilir:
- Hiperlipidemi veya yüksek kan kolesterol seviyeleri
- Diyabet, yüksek kan şekeri seviyelerine neden olan bir grup hastalık
- Tiroidin hormon üretmediği durumlarda
- Karaciğerden safra akışının yavaşladığı veya durduğu bir durum olan
- Böbreklerdeki kan damarlarına zarar veren bir bozukluk
- Kanserler
- Pankreasın iltihaplanması ve şişmesi
- Safra kanallarının tıkanması nedeniyle karaciğerde yaralanma
Ksantom Tedavisi Nedir?
Kan lipidlerinin artmasına neden olan bir hastalığınız varsa, durumu tedavi etmek ksantomların gelişimini azaltmaya yardımcı olabilir.
Büyüme sizi rahatsız ediyorsa, sağlayıcınız onu ameliyatla veya lazerle çıkarabilir. Bununla birlikte, ksantomlar ameliyattan sonra geri gelebilir.
Ksantomaları kaldırma seçenekleri şunları içerebilir:
- Lazer Tedavisi: farklı ışık türleri kullanılabilir
- Etkilenen bölgeye kimyasalların uygulanması
- Onları kesmek için ameliyat
Onları çıkarırsanız, geri gelmeleri olasılıkları yüksektir.
Ksantom Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuz veya dermatoloğunuz tipik olarak ksantomu belirtisini teşhis edebilir. Sadece cildinizi inceleyerek teşhisi koyabilir. Deri konusunda uzman doktorlar, cildin altında bir yağ birikintisinin varlığını doğrulayabilir.
Bu prosedür sırasında, doktorunuz büyümeden küçük bir doku örneği alabilir ve analiz için bir laboratuvara gönderebilir. Sonuçları görüşmek için doktorunuz sizinle iletişime geçecektir.
Ayrıca kan lipid seviyelerini kontrol etmek, karaciğer fonksiyonunu değerlendirmek ve diyabeti kontrol etmek için kan testleri isteyebilirler.
Ksantom Nasıl Önlenir?
Ksantoma tamamen önlenemez. Ancak durumu geliştirme riskinizi azaltmak için yapılabilecek şeyler vardır. Ksantomların gelişimini azaltmak için kan trigliserit ve kolesterol seviyenizi kontrol etmeniz gerekebilir.