Mide Bulantısı Nedir? Kusma Nedir?
Mide bulantısı bir sorunun belirtisi olduğu gibi bir semptomda olabilir. Mide bölgesinde huzursuzluk veren ve sürekli rahatsız eden bir histir. Mide bulantısı kusmanın ilk aşamasıdır. Kusmak, mide içeriğinin zorla, istemsiz ya da gönüllü olmadan ağızdan atılmasıdır. Genellikle mide bulantısı sindirim sistemi bozukluğundan ortaya çıkmaktadır.
Hamilelik, kötü koku, virüsler gibi birçok neden mideyi tetikleyebilir. Mide bulantısına nadir olarak karın ağrısı, ishal veya baş ağrısı eşlik edebilir. Bu durumlarla karşı karşıya kalınca tıbbı müdahale alınması gerekmektedir.
Mide Bulantısı Neden Olur?
Tıpkı mide bulantısı gibi kusma da bir hastalık değildir. Kusma tek başına zararsızdır ve vücudun kendisini düzeltmek için verdiği bir tepkidir. Hem kusma hem de mide bulantısı birden fazla tıbbi durumun belirtisi olabilirler. Ciddi hastalıklara sebep olabilirler bu sebeple tıbbı müdahaleye başvurulmalıdır.
- Apandisit,
- Aşırı miktarda alkol alımı veya zehirlenme,
- Bağırsak tıkanıklığı,
- Baharatlı veya yüksek yağlı yiyecekler gibi bazı besinleri aşırı miktarda tüketmek mideyi rahatsız edebilir ve bulantıya neden olur.
- Alerjimiz olduğu bir gıdayı tüketmekte sebep olabilir,
- Bazı kokulara karşı tepki
- Beyin sarsıntısı beyin hasarı,
- Psikolojik hastalıklar,
- Diyabetli kişilerde görülebilen bir durum olan Gastroparezi veya yavaş mide boşalması,
- Enfeksiyon, Bakteri veya virüsler mideyi etkileyebilir ve bulantıya neden olabilir.
- Gıda zehirlenmesi,
- Gebeliğin ilk zamanları,
- İlaç kaynaklı kusma,
- Mide ülseri
Mide Bulantısı Nasıl Önlenir?
Mide bulantısını önlemenin birkaç yolu vardır. Bunlar bulantının nedenine göre farklılık gösterebilir. Yemek alışkanlıklarını değiştirerek gün içinde üç büyük öğün yerine gün boyunca küçük öğünlerin tercih edilmesi bulantıyı önlemeye yardımcı olabilir. Besinler yavaş yenilmelidir.
Sindirimi zor, baharatlı, çok yağlı veya yağda pişirilmiş yiyeceklerden kaçınmak önemlidir. Öğün aralarında katı yemeklerden ziyade sıvı tüketimine ağırlık verilmelidir. Yemek yedikten sonra baş, ayaklardan en az 30 santim yüksekte olacak şekilde dinlenilmelidir. Mideyi ikiye katlayacak şekilde durmak mide bulantısını artırabilir.
Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
Mide bulantısı yaşandığında öncelikle mutlaka doktora başvurmak gerekir. Ek olarak bulantıyı hafifletmek için evde yapabileceğiniz bazı tedaviler de vardır. Mide bulantısına iyi gelen bu tedaviler bulantıya eşlik eden kusma, mide ağrısı gibi belirtilere de iyi gelecektir. Mide bulantısına iyi gelecek besinler;
Zencefil
Zencefil, sindirim sistemi bozuklukları için son derece faydalı bir bitkidir. Bulantıyı geçirecek bileşenlere sahiptir. Bu bileşenler sindirim fonksiyonunu düzenleyen özelliğe sahiptir. Taze zencefili dilimleyip üzerine kaynar su dökerek demledikten sonra içmek mide bulantısı ve ağrısına iyi gelir. Sindirim sorunları için taze zencefil yerine kuru toz zencefil de kullanılabilir.
Papatya ve Rezene Çayı
Papatya veya rezene çayı da mide bulantısını geçirmede oldukça etkilidir. Çay yapıldıktan sonra tatlandırılarak içilmelidir. Çok sıcak olmamalıdır. Mümkünse şeker yerine bal ile kullanılmalıdır.
Nane Limon Çayı
Nane ile kabuğuyla birlikte dilimlenmiş limon çay yapılıp içilirse bulantıya iyi gelir. Fakat bazı kişilerde bu çayın kuvvetli aroması bulantıyı tetikleyebilir dikkat edilmelidir.
Derin Nefes Alıp Vererek Rahatlamak
Hafif bulantı durumunda tercihen temiz havada derin nefes alıp vermek bulantının geçmesine yardımcı olabilir.
Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?
Mide bulantısına sıklıkla mide ağrısı da eşlik eder. Peki mide ağrısını hafifletmek için evde neler yapabilirsiniz?
- Elma sirkesi sindirimi harekete geçirir. Kabızlığa ve yağlı ağır besinlerin sindiriminde etkilidir. Bir bardak suya iki yemek kaşığı elma sirkesi karıştırarak karışımı günlük olarak içmek sindirimi düzenlemeye yardımcı olur.
- Yoğurt probiyotik özelliği ile bağırsak florasını düzenleyerek sindirime yardımcı olur.
- Patates kabuğuyla birlikte haşlanmış patates mide ağrısına iyi gelen besinlerdendir.