Organ sistemleri; Kan dolaşım sistemi, Sindirim sistemi, Endokrin Sistem, Örtü sistemi, Kas sistemi, Gergin sistem, Üreme sistemi, Solunum Sistemi ve Üriner Boşaltım Sisteminden oluşur. Organ sistemleri aşağıda gördüğünüz üzere açıklayarak bahsettim. Şimdi bunları inceleyelim;
Kan dolaşım sistemi
Dolaşım sisteminin temel işlevi, besinleri ve gazları vücuttaki hücrelere ve dokulara taşımaktır. Bu kan dolaşımı ile gerçekleştirilir. Bu sistemin iki bileşeni kardiyovasküler ve lenfatik sistemlerdir.
Kardiyovasküler sistem kalp, kan ve kan damarlarından oluşur. Kalbin atması, vücuda kan pompalayan kardiyak döngüyü etkiler. Lenfatik sistem kan dolaşımı için tübüller ve toplamak kanallar, filtre ve dönüş lenf bir damar ağıdır.
Bağışıklık sisteminin bir bileşeni olarak, lenfatik sistem, lenfosit adı verilen bağışıklık hücrelerini üretir ve dolaşır. Lenfatik organlar, lenf damarlarını, lenf düğümlerini, timus, dalak ve bademcikleri içerir.
Sindirim Sistemi
Sindirim sistemi gıda parçalayan polimerler daha küçük moleküller halinde vücut için enerji sağlar. Sindirim suları ve enzimler, gıdalardaki karbonhidrat, yağ ve proteini parçalamak için salgılanır. Birincil organlar ağız, mide, bağırsaklar ve rektumdur. Diğer aksesuar yapıları dişleri, dili, karaciğeri ve pankreası içerir.
Endokrin Sistem
Homeostazı, metabolizma ve cinsel gelişim. Endokrin organları vücut süreçlerini düzenlemek için hormon salgılarlar. Ana endokrin yapılar arasında hipofiz bezi, pineal bez, timus, yumurtalıklar, testis ve tiroid bezi bulunur.
Örtü sistemi
Örtü sistemi hasarı, önler dehidrasyon, mağaza yağdan vücudun iç yapılarını koruyan ve vitamin ve hormonları üretir. Bütüncül sistemi destekleyen yapılar deri, tırnak, saç ve ter bezlerini içerir.
Kas sistemi
Kas sisteminin hareket sağlaması için kasılması gerekir . İnsanlarda üç tür kas vardır: kalp kası, düz kas ve iskelet kası. İskelet kası binlerce silindirik kas lifinden oluşur. Lifler, kan damarları ve sinirlerden oluşan bağ dokusu ile birbirine bağlanır.
Gergin sistem
Sinir sistemi, dış çevre değişikliklerine izler ve koordinatları iç organ fonksiyon ve yanıt verir. Sinir sisteminin ana yapıları beyin, omurilik ve sinirleri içerir.
Üreme sistemi
Üreme sistemi aracılığıyla bir erkek ve kadın arasındaki yavru üretimini sağlayan cinsel üreme sistemidir . Sistem, erkek ve dişi üreme organları ve cinsiyet hücreleri üreten ve yavruların büyümesini ve gelişmesini sağlayan yapılardan oluşur.
Başlıca erkek yapıları testis, skrotum, penis, vas deferens ve prostat içerir. Başlıca kadın yapıları, yumurtalıklar, uterus, vajina ve meme bezlerini içerir.
Solunum sistemi
Solunum sistemi, kandaki karbondioksit (CO2) gazının oksijen gazı (O2) ile yer değiştirmesini sağlayan sistemdir. Ana solunum sistemi akciğerleri ve burnu içerir.
İskelet sistemi
İskelet sistemi vücudu destekler ve korur. Ana yapılar 206 kemik, eklem, bağ, tendon ve kıkırdak içerir. Bu sistem hareketi sağlamak için kas sistemi ile yakın çalışır.
Üriner Boşaltım Sistemi
İdrar boşaltım sistemi maddeleri uzaklaştırır ve vücutta su dengesini korur. İşlevinin diğer yönleri arasında vücut sıvılarında elektrolitlerin düzenlenmesi ve kanın normal pH’sının korunması sayılabilir. Üriner boşaltım sisteminin ana yapıları arasında böbrekler, idrar kesesi, üretra ve üreterler bulunur.