Osmanlı Devleti

Osmanlı Devleti

23 Nisan 2021

Osmanlı Devleti Temelleri

Osmanlı Devleti; Anadolu’daki Türk aşiretlerinin lideri Osman I, Osmanlı İmparatorluğu’nu 1299 yılı civarında kurdu. “Osmanlı” terimi, Osman’ın Arapça “Osman” olan adından türetilmiştir.

Osmanlı Devleti Türkleri resmi bir hükümet kurdular ve I. Osman, Orhan, I. Murad ve I.  Bayezid önderliğinde topraklarını genişletti.

Reklamlar

1453’te Fatih Sultan Mehmed, Osmanlı Devleti Türklerinin Bizans İmparatorluğu’nun başkenti olan Konstantinopolis’in antik kentini ele geçirmesine önderlik etti. Bu, Bizans İmparatorluğunun 1000 yıllık hükümdarlığına Osmanlı Devleti tarafından son verdi.

Sultan Mehmed, İstanbul’u yeniden adlandırdı ve onu Osmanlı İmparatorluğu’nun yeni başkenti yaptı. İstanbul, uluslararası bir ticaret ve kültür merkezi haline geldi. Fatih Sultan Mehmed 1481’de öldü. En büyük oğlu II. Bayezid, yeni padişah oldu.

Osmanlı Devleti Yükselişi

1517’de Bayezid’in oğlu Selim, Suriye, Arabistan, Filistin ve Mısır’ı Osmanlı kontrolü altına aldı.

Osmanlı İmparatorluğu, Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1520-1566 yılları arasında zirveye ulaştı. Bu döneme büyük güç, istikrar ve zenginlik damgasını vurdu.

Kanuni Sultan Süleyman tek tip bir hukuk sistemi yarattı ve farklı sanat ve edebiyat biçimlerini memnuniyetle karşıladı. Pek çok Müslüman, Kanuni Sultan Süleyman’ı hem dini bir lider hem de siyasi bir yönetici olarak görüyordu. Sultan Süleyman’ın yönetimi boyunca imparatorluk genişledi ve Doğu Avrupa bölgelerini kapsadı. 

Osmanlı Devleti’nin Himayesindeki Ülkeler

Osmanlı İmparatorluğu zirvesinde aşağıdaki bölgeleri içeriyordu:

  • Türkiye
  • Yunanistan
  • Bulgaristan
  • Mısır
  • Macaristan
  • Makedonya
  • Romanya
  • Ürdün
  • Filistin
  • Lübnan
  • Suriye
  • Arabistan’ın bir kısmı
  • Önemli miktarda Kuzey Afrika kıyı şeridi

Osmanlı Devleti Sanatı ve Bilimi

Osmanlılar sanat, bilim ve tıp alanındaki başarılarıyla tanınıyordu. İstanbul ve imparatorluktaki diğer büyük şehirler, özellikle Kanuni Sultan Süleyman döneminde sanat merkezleri olarak kabul edildi.

En popüler sanat biçimlerinden bazıları hat sanatı, resim, şiir, tekstil ve halı dokuma, seramik ve müziktir.

Osmanlı mimarisi de dönemin kültürünün tanımlanmasına yardımcı oldu. Bu dönemde ayrıntılı camiler ve kamu binaları inşa edildi.

Bilim, önemli bir çalışma alanı olarak kabul edildi. Osmanlılar ileri matematik, astronomi, felsefe, fizik, coğrafya ve kimyayı öğrendi ve uyguladı.

Ek olarak, tıptaki en büyük gelişmelerden bazıları Osmanlılar tarafından gerçekleştirildi. Forseps, kateter, neşter, kıskaç ve neşter gibi bugün hala kullanılan birkaç cerrahi alet icat ettiler.

Osmanlı Devleti Gerilemesi

1600’lü yıllardan itibaren Osmanlı İmparatorluğu ekonomik ve askeri hakimiyetini Avrupa’ya kaptırmaya başladı.

Bu zaman zarfında Avrupa, Rönesans ve Sanayi Devrimi’nin şafağıyla hızla güçlendi. Zayıf liderlik ve Amerika ve Hindistan’dan gelen ticaretle rekabet etmek zorunda kalma gibi diğer faktörler imparatorluğun zayıflamasına yol açtı.

1683’te Osmanlı Türkleri Viyana Savaşı’nda yenildi. Bu kayıp, halihazırda azalan durumlarına eklendi.

Sonraki yüz yıl içinde imparatorluk, önemli toprak bölgelerini kaybetmeye başladı. Bir isyanın ardından Yunanistan, 1830’da Osmanlı İmparatorluğu’ndan bağımsızlığını kazandı.

1878’de Berlin Kongresi Romanya, Sırbistan ve Bulgaristan’ın bağımsızlığını ilan etti.

1912 ve 1913’te gerçekleşen Balkan Savaşları sırasında Osmanlı İmparatorluğu, Avrupa’daki neredeyse tüm topraklarını kaybetti.

Osmanlı İmparatorluğu Ne Zaman Yıkıldı?

I. Dünya Savaşı’nın başlangıcında, Osmanlı İmparatorluğu zaten düşüşteydi. Osmanlı ordusu 1914’te İttifak Devletleri (Almanya ve Avusturya-Macaristan dahil) safında savaşa girdi ve Ekim 1918’de yenilgiye uğradı. Mondros Mütarekesi’nin ardından Osmanlı topraklarının çoğu İngiltere, Fransa, Yunanistan ve Rusya arasında bölündü.

Osmanlı İmparatorluğu, 1922’de Osmanlı Sultanı unvanının kaldırılmasıyla resmen sona erdi. Türkiye, 29 Ekim 1923’te ordu subayı Mustafa Kemal Atatürk’ün (1881-1938) bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmasıyla cumhuriyet ilan edildi. Daha sonra 1923’ten 1938’deki ölümüne kadar Türkiye’nin ilk cumhurbaşkanı olarak görev yaptı ve ülkeyi hızla laikleştiren ve Batılılaştıran reformları uyguladı.

Makale Kategorileri:
Tarih

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir