Özgürlük Heykeli’nin Mavi-Yeşil Simgesi
Özgürlük heykeli, ikonik bir mavi-yeşil renk ile ünlü bir dönüm noktasıdır. Ancak, her zaman yeşil değildi. Heykel 1886’da açığa çıktığında, parlak, kahverengi bir renk, bir kuruş gibiydi.
1906 yılına gelindiğinde renk yeşil renge dönüştü. Özgürlük Heykeli’nin renk değiştirdiği nedeni, dış yüzeyi yüzlerce ince bakır levha ile kaplı olmasıdır. Bakır havayla reaksiyona girerek bir patine veya yamuk ipliği oluşturur.
Yumuşak deri tabakası alttaki metali korozyona ve bozulmaya karşı korur; bu nedenle bakır, pirinç ve bronz heykeller çok dayanıklıdır.
Özgürlük Heykeli Yeşil Yapan Kimyasal Reaksiyonlar
Çoğu insan özgürlük heykelinin neden yeşil renk olduğunu merak ediyor ve aslında sebebinin kimyasal reaksiyon olduğunu biliyor. Ancak gerçek şu ki Özgürlük heykeli çevresel koşulları nedeniyle yeşil rengini almıştır.
Düşünebileceğiniz gibi, yeşil oksit üretmek için bakır ve oksijen arasında basit bir tek reaksiyon değil. Bakır oksit, bakır karbonatlar, bakır sülfit ve bakır sülfat oluşturmak için reaksiyona devam eder.
Mavi-yeşil patini oluşturan üç ana bileşik vardır: Cu 4 SO 4 (OH) 6 (yeşil); Cu 2 CO 3(OH) 2 (yeşil); Cu 3 (CO 3 ) 2 (OH) 2 (mavi). İşte ne oluyor:
Başlangıçta, bakır bir oksidasyon redüksiyonunda veya redoks reaksiyonunda havadaki oksijen ile reaksiyona girer . Bakır, elektronu oksijene bağışlar; bakır oksitlenir ve oksijeni azaltır:
2Cu + O 2 → Cu 2 O (pembe veya kırmızı)
Daha sonra bakır (I) oksit bakır oksit (CuO) oluşturmak üzere oksijen ile reaksiyona girmeye devam eder:
2Cu 2 O + O 2 → 4CuO (siyah)
Özgürlük Anıtı’nın kurulduğu tarihte, hava kömürün yanması sonucu ortaya çıkan hava kirliliğinden çok miktarda kükürt içeriyordu:
Cu + S → 4CuS (siyah)
CuS hava ve hidroksit iyonlarından (OH – ) gelen karbondioksit (CO 2 ) ile su buharı reaksiyonu ile üç bileşik oluşturur:
2CuO + CO 2 + H 2 O → Cu 2 CO 3 (OH) 2 (yeşil)
3CuO + 2CO 2 + H 2 O → Cu 3 (CO 3 ) 2 (OH) 2 (mavi)
4CuO + SO 3 + 3H 2 O Cu → 4 SO 4 (OH) 6 (yeşil)
Patinanın gelişme hızı (Özgürlük Anıtı’nda 20 yıl) ve renk, yalnızca oksijen ve karbondioksit varlığı değil, nem ve hava kirliliğine bağlıdır.
Patine zamanla gelişir ve gelişir. Heykeldeki neredeyse tüm bakır hala orijinal metaldir, bu yüzden yem zarları 130 yılı aşkın bir süredir gelişmektedir.
Parite ile Basit Patina Deneyi
Özgürlük Anıtı heykeli benzetimini yapabilirsiniz. Sonuçları görmek için 20 yıl beklemenize gerek bile yok. İhtiyacın olacak olanlar:
- Bakır para (veya herhangi bir bakır, pirinç veya bronz metal)
- Sirke (seyreltik asetik asit)
- Tuz (sodyum klorür)
- Küçük bir kâseye bir çay kaşığı tuz ve 50 mililitre sirke karıştırın. Kesin ölçümler önemli değildir.
- Madalyonun yarısını veya diğer bakır bazlı nesneleri karışıma daldırın. Sonuçları gözlemleyin. Para donuk olsaydı, batırdığınız yarım şimdi parlak olmalıdır.
- Maddeyi sıvıya yerleştirin ve 5-10 dakika bekletin. Çok parlak olmalı. Niye ya? Sirke ve sodyum klorid (tuz) içindeki asetik asit sodyum asetat ve hidrojen klorid (hidroklorik asit) oluşturacak şekilde reaksiyona girdi. Asit, mevcut oksit tabakasını çıkardı. Statü yeni olduğu zaman böyle göründü.
- Yine de, kimyasal reaksiyonlar devam ediyor. Tuz ve sirke madalyonunu yıkamayın. Doğal olarak kurumasını bekleyin ve ertesi gün onu gözlemleyin. Yeşil patinayı şekillendiriyor musun? Havadaki oksijen ve su buharı, yamuk suyu oluşturmak için bakırla reaksiyona giriyor.
Not: Benzer bir kimyasal reaksiyon seti, bakır, pirinç ve bronz takıların cildinizi yeşil veya siyah hale getirmesine neden olur!
Özgürlük Heykeli’nin Boyanması?
Heykel ilk kez yeşile döndüğünde, yetkili kişiler resim yapmaları gerektiğine karar verdiler. New York gazeteleri, 1906 yılında projeyle ilgili hikâyeler bastırdı ve halka bir tepki gösterdi.
Bir Times gazetesi, bakır ve bronz üreticiyle röportaj yaparak heykelin yeniden boyanması gerektiğini düşünüyor. Şirketin başkan yardımcısı, resim patlamanın metali koruduğundan ve bu tür bir davanın vandalizm olarak düşünülebileceğinden, resmin gereksiz olduğunu söyledi.
Özgürlük Anıtı’nı boyama yıllar içinde birkaç kez öne sürülmüş olsa da, yapılmamıştır. Bununla birlikte, orijinal bakır olan meşale yenilendikten sonra pencereleri yerleştirmek için korozyona uğramıştır. 1980’lerde, orijinal meşale kesilmiş ve yerine altın yaprak ile kaplanmıştır.