Pisagor

Pisagor

21 Şubat 2019

Pisagor, bir filozof ve matematikçiydi. M.Ö. altıncı yüzyılda Samos’ta doğdu. Bugün bulunan bilgilerin çoğunun ölümünden birkaç yüzyıl sonra kaydedildi ve sonuç olarak mevcut hesapların birçoğu birbiriyle çelişiyor. 

Bununla birlikte, bu onun Tire’den bir tüccardan doğduğu ve çocukluğundan beri çeşitli öğretmenler tarafından eğitildiğinden emindir. Kırk yaşlarında Samos’tan ayrıldı. 

Reklamlar

Bazıları, tapınak rahibelerinin altında çalışmak üzere Mısır’a gittiğini ve on beş yıl sonra geri döndüğünü, diğerleri ise bir okul açmak için doğrudan Croton’a gittiğini söylüyor. 

Bununla birlikte, ana faaliyet alanının Croton olduğunu ve orada bir kardeşlik kurduğunu ve matematiğe, felsefe ve müziğe önemli katkılarda bulunduğu kesindir. Pisagorluk olarak bilinen takipçileri sıkı sadakat ve gizlilik içinde olmaya devam ettiler. 

Bir diğer belirgin gerçek ise, Pisagorlar çok fazla seyahat etti. Bazı hesaplar Hindu Brahmins’e göre çalışmak üzere Hindistan’a gittiğini iddia ediyor. Ölümü hakkında da çelişki var; ancak düşmanları tarafından gasp edildiği ve öldürüldüğü düşünülmektedir.

Pisagor’un Çocukluğu

  • Pisagor, M.Ö. 570’de doğu Ege adasında, Samos, Yunanistan’da doğdu. Annesi Pythias’ın adanın bir yerli olduğu, babası Mnesarkus’un ise Tire (Lübnan) ‘da taşlarla uğraşan bir tüccar olduğuna inanılıyor. Ayrıca iki ya da üç kardeşi olduğu söyleniyor.
  • Pisagor çocukluğunun çoğunu Samos’a geçirdi. Büyüdüğü sırada ticaret gezilerinde babasına eşlik etmeye başladı. Mnesarkus’un bir keresinde onu Suriye’deki akademisyenler altında okuduğu Tire’e götürdüğüne inanılıyor. Bu ilk yıllarda İtalya’yı ziyaret etmiş olması da mümkündür.
  • Daha sonra, Pisagor farklı öğretmenler tarafından kapsamlı olarak eğitim gördü. Şiir öğrenmiş, Homerayı okumalı ve lirayı çalabilmiş. Suriyeli araştırmacılar dışında, Chaldea bilge adamları üzerinde eğitim gördü. Syros’un feleklileri de felsefe okuduğu ilk öğretmenlerinden biriydi. .
  • On sekiz yaşında Pisagor, Matematik ve astronomi ustası olan Thales ile tanışmak için Milet’e gitti. O zamana kadar Thales öğretmek için çok yaşlı olmasına rağmen, toplantı oldukça verimliydi; ona bilim, matematik ve astronomi ilgisini çekti.
  • Thales’in öğrencisi Anaximander’in yanında okuduğu da olmalıdır. Pisagorların sonraki çalışmaları, Anaksimand’ın eserleriyle çarpıcı bir benzerlik göstermektedir. Hem onun astronomik hem de geometrik teorileri, yaşlı filozofun teorilerinden doğal olarak gelişmiştir.
  • M.Ö. 535’te, Pisagoralar tapınak rahiplerinin yanında çalışmak üzere Mısır’dan ayrıldı. Daha önce Thales de ona aynı tavsiyeyi vermişti. Bununla birlikte, diğer hesaplara göre, Samos’un o zaman hükümdarı olan Polycrates’in zulmünden kaçmak için Mısır’a gitti.
  • Pisagor yaklaşık on yıl boyunca Mısır’da yaşıyordu. Gerekli ritimleri tamamladıktan sonra önce Diospolis tapınağına girdi ve rahiplik kabul edildi. Ayrıca bazı yıllarca Heliopolis’teki Mısır rahibi Oenuphis tarafından eğitim gördüğü düşünülmektedir.
  • M.Ö. 525 yılında Pers İmparatoru Cambyses II Mısır’ı fetheder. Pisagor yakalandı ve Babil için esir olarak alındı. Burada kendisini Magi olarak bilinen Pers rahibelerine hızla bağladı ve matematik ve matematik bilimleri ile bunların altındaki müzik çalışmalarına başladı.
  • M.Ö. 522’de İranlı Cambyses II esrarengiz koşullar altında öldü ve Somas’ın zorbalığı olan Polycrates de öldürüldü. Bu olaylar Pythagoras’ı, M.Ö. 520’de Somas’a dönme fırsatı sundu.

Pisagor’un Hayatı Ve Kariyeri

  • Samos’a döndüğünde, Pisagor The Semicircle adlı bir okul açtı. Bununla birlikte, öğretme metodu farklıydı ve azlığına itiraz ettiler. Aynı zamanda, liderler kendisine itiraz etmeyen şehir yönetimiyle birlikte olmasını istediler.
  • M.Ö. 518 yılında üssünü Güney İtalya’da Croton’a kaydırdı. Bazı hesaplar, orada hukuk eğitimi almak için gittiğini ve geri kaldığını söylüyor. Diğer hesaplar Mısır’a değil Polycrates’ın zulmünden kaçmak için M.Ö. 530’da oraya gittiğini iddia ediyor.
  • Durum ne olursa olsun, Croton’da ilk önce tam kapsamlı bir şekilde öğretime başladı, bir grup takipçiyi hızla topladı. Daha sonra hem erkek hem de kadınlara açık bir kardeşlik kurdu. Dini bir felsefe okuluna dönüştü ve siyasi nüfuzu önemli ölçüde arttı.
  • Pisagorların izinde bulunduğu Pisagorlar, iki mezhebe ayrılabilirler. Okulda yaşayan ve çalışan kişiler matematikçi veya öğrenci olarak biliniyordu. Okulun dışında yaşayan diğerleri, dinleyicisi olarak biliniyordu. Pisagorlar mezheplerin ustasıydı.
  • Mathematikoi, hayatlarını, yediklerini, giydiklerini veya giydiklerini tanımlayan kurallara göre önderlik etmek zorunda kaldılar. Hiçbir kişisel mülkiyete sahip değildi ve sıkı vejetaryenliği izledi. 
  •  Topluluk yalnızca ayin ve ayinler konusunda değil, aynı zamanda öğretilen şey hakkında da sıkı gizlilik uyguluyordu. Dolayısıyla, matemata olağanüstü katkılarda bulunmuş olmasına rağmen, Pisagorların ve takipçilerinin eserlerini ayırt etmek zordu.
  • Pisagorların inancı, matematik, müzik ve astronomi gözlemlerinden kaynaklandı. Örneğin, titreşen dizelerin yalnızca dizelerin uzunlukları arasındaki oranlar tam sayılar olduğunda uyumlu tonlar ürettiğini fark etti. Daha sonra bu oranların diğer araçlara da genişletilebileceğini fark etti.
  • Ayrıca ruhun ölümsüz olduğuna dikkat çekti. Bir insanın ölümü üzerine, yeni bir şekil alır ve bu nedenle, saf hale gelinceye dek müzikten ve matematik vasıtasıyla yapılabilir hale gelinceye kadar, bir insandan insana ve hatta bir dizi enkarnasyon yoluyla hayvanları aşağıya çeker.
  • Ayrıca, Dünya’nın Kozmos’un merkezinde bir küre olduğunu öğretti. Diğer bütün gezegenlerin ve yıldızların küre biçiminde olduğunu ileri sürdü, çünkü küre en mükemmel katı figürdü.

Pisagor’un Büyük Eserleri

  • Pisagor en çok geometri kavramıyla ünlüdür. Bir üçgenin açılarının toplamının iki dik açıya eşit olduğunu ve dik açılı üçgen için hipotenüs üzerindeki karenin diğer iki kenardaki karelerin toplamına eşit olduğunu ilk kez kurduğu sanılmaktadır.
  • Son bahsedilen teorem Babiller tarafından keşfedilmiş olsa da, Pythagoras bunu kanıtlamıştır. Kendisine göre mükemmel sayı olan on’a kadar toplam dört sıradaki üçgen şekilli tetrafikleri de tasarladığı düşünülmektedir.

Pisagor’un Yaşamı ve Mirası

  • Pythagoras Croton’daki ilk öğrencisi Theano ile evlendi. Ayrıca kendi başına bir filozoftu. ‘Fazilet Üzerine’ adlı bir tez yazmış ve altıncı doktrin de içine dâhil edilmiştir. Bununla birlikte, bazıları onun eşi olmadığını, ancak bir öğrenci olduğunu söylüyor.
  • Çeşitli hesaplara göre, çiftin Telauges adında bir oğlu ve Damo, Arignote ve Myia adlı üç kızı vardı. Bazı kaynaklar da sayıları yedi koydu. İkinci kızı Arignote tanınmış bir akademisyendir ve ‘Dionysos’un Riteleri’, ‘Kutsal Sözler’ gibi eserleri ona borçludur.
  • Çoğu dahi gibi, Pisagor da birçok düşman edindi. Biri mafyayı Pisagorlara karşı kışkırttı ve kaldıkları binayı ateşe verdiler. Ancak Pisagoralar kaçmayı başardı. Daha sonra Metapontum’a gitti ve kendini açlıktan öldü.
  • Bazı diğer değerlendirmeler Agrigentum ve Syracuslar arasında bir çatışma içinde olduğunu ve Syracuse’cular tarafından öldürüldüğünü söylüyor. Ölüm nedeni ne olursa olsun, en hesaplarına göre M.Ö. 495 yılında öldü. ‘Pisagorların Teoremi’ veya ‘Pisagor Teoremi’ hala mirasını taşır.
Makale Kategorileri:
Biyografiler

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir