Görünmez El

Görünmez El

29 Ocak 2019

Ekonomi tarihinde, yanlış anlamış ve yanlış kullanılmış, çoğunlukla “görünmez el” den az sayıda kavram vardır. Bunun için, çoğunlukla bu cümleyi icat eden kişiye teşekkür edebiliriz. 18. yüzyıl İskoç ekonomisti Adam Smith, etkili kitaplarında Ahlaki Düşünceler Teorisi ve (daha da önemlisi) Ulusların Zenginlikleri bölümünde bahsetmiştir.

Basitçe söylemek gerekirse, tüm paraları kendileri için koruyamazlar!

Reklamlar

1776’da yayınlanan Ulusların zenginliğini yazarken Smith, “görünmeyen el” kavramını geniş bir şekilde yaygınlaştırdı: zengin bir kişi, “endüstriyi en iyi şekilde üretebilecek şekilde yönetmekle” değeri, sadece kendi kazanımını amaçlıyor ve bu, diğer birçok davada olduğu gibi, niyetinin bir parçası olmayan bir sonun gelmesi için görünmez bir elin öncülüğünü yapıyor “dedi. 

Süslü 18. yüzyıl dilini yıkmak için Smith’in söylediği, kendi bencillerini sürdüren kişilerin pazarda son bulması (örneğin, malları için en iyi fiyatlarla ücret almak veya işçilerine mümkün olduğunca az ödeme yaparak) gerçekte ve bilmeyerek herkesin fakir ve zengin yararlandığı daha büyük bir ekonomik düzene katkıda bulunur.

Muhtemelen bununla nereye gittiğimizi görebilirsiniz. Saf görünüşte, “görünmez el”, serbest pazarların düzenlenmesine karşı çok amaçlı bir argümandır.

Fabrika sahibi çalışanlarımızın borcunu ödemekte, onları uzun saatler çalıştırıyor ve standart altı konutlarda yaşamaya zorluyor mu? Pazar “ın kendiliğinden düzeldiğini ve işverenin daha iyi ücret ve menfaat sağlamak ya da işinden çıkmaktan başka seçeneği olmadığı için” görünmez el “sonunda bu adaletsizliği düzeltecektir.

Ve sadece görünmez el kurtarmaya gelecektir, ancak hükümet tarafından uygulanan herhangi bir “yukarıdan aşağıya” düzenlemeden daha makul, adil ve verimli bir şekilde çalışacaktır (örneğin, bir buçuk saatlik bir ücret karşılığında bir buçuk ücret ödemek zorundadır)

Görünmez El Çalışıyor mu?

Adam Smith, Ulusların Zenginlikleri kitabının yazıldığı tarihte, dünya tarihindeki en büyük ekonomik genişleme, ülkeyi fabrikalar ve fabrikalarla örtbas eden “endüstriyel devrim” in eşiğindeydi (ve hem yaygın servet hem de yaygınlık kazandı yoksulluk). 

Tarihin bir olgusunun ortasında şaşkınlık içinde olduğunuzu anlamak son derece zordur ve aslında tarihçiler ve ekonomistler günümüzde Endüstri Devrimi’nin yakın nedenleri (ve uzun vadeli etkileri) hakkında hala tartışmaktadırlar.

Geçmişe bakılırsa, Smith’in “görünmez el” argümanı içindeki bazı açısal boşlukları tespit edebiliriz. Sanayi Devriminin sadece bireysel çıkarlara ve devlet müdahalesinin eksikliğine yaklaştırılması muhtemel değildir.

Diğer en önemli etkenler (en azından İngiltere’de) bilimsel yeniliğin hızlandığı bir hızdaydı ve popülasyonda bir patlama vardı, bu da hulk yapan, teknolojik açıdan ileri düzeydeki fabrikalar ve fabrikalar için daha fazla “insanlık” yaratıyordu.

Görünmez elin, yüksek finans (bağlar, ipotek, para manipülasyonu, vb.) Gibi olağan dışı olgularla ne kadar iyi donanımlı olduğunu ve akılcı olmayan tarafı cezbetmek için tasarlanmış sofistike pazarlama ve reklamcılık teknikleriyle ne kadar donanımlı olduğu da belli değil (“görünmez el” muhtemelen rasyonel alanda çalışmaktadır).

İki ülkenin birbirine benzemediği ve 18. ve 19. yüzyılda İngiltere’nin ekonomik başarıya katkıda bulunan diğer ülkeler tarafından zevk almayan bazı doğal avantajları olduğu tartışmasız bir gerçektir. 

Protestan bir iş etiği ile güçlendirilmiş, güçlü bir donanmaya sahip, anayasal bir monarşiyle beslenen ve parlamenter demokrasiye yavaş yavaş zemin hazırlayan bir ada ülkesi olan İngiltere, hiçbiri “görünmez el” ekonomisi tarafından kolayca hesaplanmayan benzersiz bir koşullar esnasında oluştu.

Şaşmaz bir şekilde ele alındığında, Smith’in görünmeyen eli, kapitalizmin başarısı (ve başarısızlıkları) için gerçek bir açıklama olmaktan çok rasyonalizasyona benziyor.

Modern Çağdaki Görünmez El

Bugün dünyada görünmeyen el kavramını kullanan ve onunla birlikte çalışan tek ülke var ve bu Amerika Birleşik Devletleri’dir. 

Ancak “görünmez el” gerçekten modern bir ekonomide mi çalışıyor? Anlaşılacak bir örnek vermek gerekirse, sağlık bakım sisteminden başka bir yere bakmanız gerekmez. 

Makale Kategorileri:
Ekonomi ve Finans · Ticaret

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir