Plastik, herhangi bir sentetik veya yarı sentetik organik polimerdir. Plastiklerin hemen hemen her organik polimerden yapılabilmesine karşın, çoğu endüstriyel plastikler petrokimyasallardan yapılır. Termoplastikler ve ısıyla sertleşen polimerler iki plastik türüdür.
“Plastik” ismi, kırılma olmaksızın deformasyon yapabilme kabiliyeti olan plastiklik özelliğini ifade eder.
Bir plastik yapmak için kullanılan polimer, renklendiriciler, plastikleştiriciler, stabilizatörler, dolgu maddeleri ve takviyeleri içeren katkı maddeleri ile hemen hemen her zaman karıştırılır.
Bu katkı maddeleri bir plastik maddenin kimyasal bileşimini, kimyasal özelliklerini ve mekanik özelliklerini etkiler ve ayrıca maliyetini etkiler.
Termosetler Ve Termoplastikler
Termoset olarak da bilinen termoset polimerleri kalıcı bir şekle katlanırlar. Amorf olup sonsuz molekül ağırlığına sahip oldukları düşünülmektedir.
Diğer taraftan, termoplastikler tekrar tekrar ısıtılabilir ve yeniden kalıplanabilir. Bazı termoplastik amorf iken bazıları kısmen kristal yapısına sahiptir. Termoplastikler tipik olarak 20,000 ila 500,000 arasında bir molekül ağırlığına sahiptir.
Plastiklerin Özellikleri
Plastiklerin özellikleri, alt ünitelerin kimyasal bileşimine, bu alt ünitelerin düzenlenişine ve işleme yöntemine bağlıdır.
Tüm plastikler polimerlerdir, ancak tüm polimerler plastik değildir. Plastik polimerler, monomerler olarak adlandırılan bağlı alt birimler zincirlerinden oluşur. Özdeş monomerler birleştirilirse bir homopolimer oluşturur.
Fark monomerleri, kopolimerleri oluşturmak için bağlanır. Homopolimerler ve kopolimerler ya düz zincirler ya da dallanmış zincirler olabilir.
- Plastikler genellikle katı maddelerdir. Amorf katılar, kristal halinde katılar veya yarı kristalli katılar (kristalitler) olabilirler.
- Plâstikler genellikle ısı ve elektrik açısından zayıf iletkenlerdir. Çoğu, yüksek dielektrik gücüne sahip izolatörlerdir.
- Camsı polimerler serttir. Bununla birlikte, bu polimerlerin ince tabakaları filmler (örneğin polietilen) olarak kullanılabilir.
- Neredeyse tüm plastikler stres altındayken gerilimi gösterirler ki bu stres kaldırıldıktan sonra geri kazanılamaz. Buna “sürünme” denir.
- Plastikler yavaş bir bozulma derecesine dayanıklı olma eğilimindedir.