RNA Nedir?

RNA Nedir?

27 Aralık 2019

RNA molekülleri, nükleotidlerden oluşan tek zincirli nükleik asitlerdir.  Bu, ribonükleik asit ve benzer DNA anlamına gelir; RNA nükleotitleri, üç bileşen içerir:

  • Azotlu Bir Baz
  • Beş Karbon Şekeri
  • Bir Fosfat Grubu

RNA’nın azotlu bazları, adenin (A), guanin (G), sitozin (C) ve uracil (U) içerir. RNA’daki beş karbonlu (pentoz) şeker ribozdur. RNA’nın molekülleri, bir nükleotidin fosfatı ile diğerinin şekeri arasındaki kovalent bağlarla birbirine bağlanan nükleotitlerin polimerleridir. Bu bağlara fosfodiester bağları denir.

Tek iplikli olmasına rağmen, RNA her zaman doğrusal değildir. Karmaşık üç boyutlu şekillere katlanma ve saç tokası döngüleri oluşturma yeteneğine sahiptir. Bu olduğunda, azotlu bazlar birbirine bağlanır. Urasil ile aden çiftleri (AU) ve sitozin (GC) ile guanin çiftleri. Saç tokası halkaları, mesajcı RNA (mRNA) ve transfer RNA (tRNA) gibi RNA’nın moleküllerinde gözlenir.

Reklamlar

RNA Çeşitleri

RNA molekülleri çekirdeğin eden bir hücrelerde üretilir ve aynı zamanda sitoplazma bulunabilir. Üç primer RNA molekülü tipi haberci, transfer ve ribozomal RNA’dır.

Mesaj (mRNA)

DNA‘nın transkripsiyonunda önemli bir rol oynar . Transkripsiyon, DNA içinde bulunan genetik bilginin bir mesajına kopyalanmasını içeren protein sentezindeki prosestir. 

Transkripsiyon sırasında, transkripsiyon faktörleri olarak adlandırılan bazı proteinler, DNA zincirini gevşetir ve enzim RNA polimerazının sadece bir DNA zincirini transkripsiyonuna izin verir. 

DNA, dört nükleotid baz adenin (A), guanin (G), sitozin (C) ve timin (T) ile birlikte çiftleştirilir (AT ve CG). RNA polimeraz DNA’yı bir mRNA molekülüne transkripsiyona soktuğunda, adenin uracil ve sitozin çiftleri ile guanin (AU ve CG) ile çiftleşir. Transkripsiyonun sonunda, protein sentezinin tamamlanması için mRNA sitoplazmaya taşınır.

Transfer(tRNA)

Protein sentezinin çeviri bölümünde önemli bir rol oynar. Görevi, mRNA’nın nükleotit sekansları içindeki mesajı spesifik amino asit sekanslarına çevirmektir. Amino asit dizileri bir protein oluşturmak için bir araya getirilir. 

Transfer RNA, üç firkete lupu olan bir yonca yaprağı şeklindedir. Bir ucunda bir amino asit bağlama bölgesi ve orta döngüde antikodon bölgesi olarak adlandırılan özel bir bölüm içerir. Antikodon, mRNA’da kodon adı verilen belirli bir alanı tanır. 

Bir kodon, bir amino asidi kodlayan veya çevirinin sonunu işaret eden üç sürekli nükleotid bazından oluşur. Ribozomlarla birlikte RNA aktarımı mRNA kodonlarını oku ve bir polipeptit zinciri üret. Polipeptit zinciri, tamamen işleyen bir protein olmadan önce birkaç modifikasyondan geçer.

Ribozomal(rRNA)

Ribozom adı verilen hücre organellerinin bir bileşenidir. Bir ribozom, ribozomal proteinlerden ve rRNA’dan oluşur. Ribozomlar tipik olarak iki alt birimden oluşur: büyük bir alt birim ve küçük bir alt birim. Ribozomal alt birimler, çekirdek içerisinde nükleol ile sentezlenir. 

Ribozomlar, mRNA için bir bağlanma bölgesi ve büyük ribozomal alt ünitede bulunan tRNA için iki bağlanma bölgesi içerir. Çeviri sırasında küçük bir ribozomal alt birim, bir mRNA molekülüne bağlanır. Aynı zamanda, bir başlatıcı tRNA molekülü, aynı mRNA molekülü üzerindeki spesifik bir kodon dizisini tanır ve bağlar. 

Büyük bir ribozomal alt birim daha sonra yeni oluşturulan kompleksi birleştirir. Her iki ribozomal alt birim, mRNA üzerindeki kodonları ilerledikçe bir polipeptit zincirine dönüştüren mRNA molekülü boyunca hareket eder. Ribozomal RNA, polipeptit zincirindeki amino asitler arasındaki peptid bağlarını oluşturmaktan sorumludur. 

MRNA molekülü üzerinde bir sonlandırma kodonuna ulaşıldığında, çeviri işlemi sona erer. Polipeptit zinciri, tRNA molekülünden salınır ve ribozom, büyük ve küçük alt birimlere ayrılır.

Mikro RNA

Küçük düzenleyici RNAlar olarak bilinen bazı RNA’lar, gen ekspresyonunu düzenleme yeteneğine sahiptir. MikroRNA’lar (miRNA’lar), translasyonu durdurarak gen ekspresyonunu inhibe edebilen bir düzenleyici RNA türüdür. 

Bunu, mRNA üzerinde belirli bir yere bağlanarak molekülün çevrilmesini önleyerek yaparlar. MikroRNA’lar ayrıca bazı kanser türlerinin ve translokasyon adı verilen belirli bir kromozom mutasyonunun gelişimiyle de bağlantılıdır.

RNA Aktarımı

Transfer RNA (tRNA), protein sentezine yardımcı olan bir RNA’nın molekülüdür. Eşsiz şekli, molekülün bir ucunda bir amino asit bağlama bölgesi ve amino asit bağlama bölgesinin karşı ucunda bir antikodon bölgesi içerir. 

Çeviri sırasında, tRNA’nın antikodon bölgesi, kodon adı verilen haberci RNA’nın (mRNA) üzerindeki belirli bir alanı tanır. Bir kodon, belirli bir amino asidi belirten veya translasyonun sonunu işaret eden üç sürekli nükleotid bazdan oluşur. 

TRNA molekülü, mRNA molekülü üzerindeki tamamlayıcı kodon sekansı ile baz çiftleri oluşturur. Bu nedenle, tRNA molekülü üzerindeki bağlı amino asit, büyüyen protein zincirinde uygun pozisyonuna yerleştirilir.

Değerli Okurlarımız,

RNA’nın hakkında sizleri bilgilendirdiğimize inanıyoruz. Bunlar dışında, rna’nın açılımı, rna’nın bazları, rna’nın bulunduran organeller, rna’nın bağları, rna’nın bulunma oranları, rna’nın çeşitleri, rna’nın enzimler, rna’nın fosfodiester, rna’nın fosfat sayısı, rna’nın görevleri, rna’nın hidrojen bağı, rna’nın kendini eşleyebilir mi, rna’nın molekülü, rna’nın molekülünün yapısı, rna’nın organik bazları, rna’nın özellikleri, rna’nın sentezi, rna’nın şekeri, rna’nın üretimi, rna’nın yapısı başlıkları hakkında bilgi almak için Google’da arama yapabilirsiniz.

Makale Kategorileri:
Bilim · Genel Kültür · Sağlık

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir