Site icon Kültür Denizi

Şarbon

Şarbon

Şarbon Şarbon nedir Şarbon hastalığı nedir Şarbon hastalığı tedavisi

Şarbon, spor oluşturan bakteri Bacillus anthracisinin neden olduğu potansiyel olarak ölümcül bir enfeksiyonun adıdır. Bakteriler, genellikle 48 yıllık bir süre boyunca hayatta kalabilen canlı sporlar halinde bulunan topraklarda yaygındır. 

Mikroskop altında yaşayan bakteriler büyük çubuklardır. Bakterilere maruz kalmak, onun tarafından enfekte olduğu ile aynı değildir. Tüm bakterilerde olduğu gibi, enfeksiyon, gelişmek için zaman alır, bu da hastalık önleme ve iyileştirme için bir fırsat penceresi sunar. 

Şarbonlar, başlıca toksiktir çünkü bakteriler toksinler salmaktadır. Toksisite, yeterli bakteri olduğunda ortaya çıkar.

Şarbonlar çoğunlukla hayvancığı etkiler, ancak insanlar etkilenen hayvanlarla doğrudan veya dolaylı temastan enfeksiyonu alması mümkündür. Sporları solumak veya doğrudan enjeksiyon veya açık yarayla vücuda giren bakterilerden bulaştırmak da mümkündür. 

Kişi ile kişi arasında şarbon transmisyonu teyit edilmediği halde, cilt lezyonlarıyla temasının bakteri iletebileceği olasılığı var. Bununla birlikte, genel olarak, insanlardaki şarbonlar, bulaşıcı bir hastalık değildir.

Antraks Virüsü Bulaşma Yolları ve Belirtileri

Şarbonun enfeksiyonu için dört yol vardır. Enfeksiyon belirtileri maruz kalmanın yoluna bağlıdır. Şarbon enhalasyonundan kaynaklanan semptomlar haftalarca sürebilirken, diğer rotalardan gelen belirtiler ve bulgular genellikle maruz kaldıktan sonra bir ila bir hafta içinde ortaya çıkar.

Kutanöz Şarbon

Şarbon kullanan en yaygın yol, bakterileri veya sporları ciltteki kesik veya açık bir boğaz yoluyla vücuda getirmektir. Şarbon bu formu nadiren ölümcüldür, çünkü tedavi edilir. Şarbonlar toprakta bulunurken enfeksiyon, enfekte olmuş hayvanlara veya onların derilerine bulaştırma eğilimindedir.

Enfeksiyon belirtileri, böcek veya örümcek ısırmasına benzeyebilen, kaşıntılı şişmiş bir yumru içerir. Darbe sonunda siyah bir merkez geliştiren ağrısız bir boğaz haline gelir ( eschar olarak adlandırılır ). Boğazı çevreleyen dokuda ve lenf nodlarında şişme olabilir.

Gastrointestinal Antraks

Gastrointestinal şarbon, hastalıklı bir hayvandan az pişmiş et yemekten gelir. Belirtileri baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, ateş, karın ağrısı ve iştah kaybı sayılabilir. Bunlar boğaz ağrısı, boynun şişmesi, yutma zorluğu ve kanlı diyare şeklinde ilerleyebilir. Bu şarbon türü nadirdir.

İnhalasyon Şarbon

İnhalasyon şarbon ayrıca pulmoner şarbon olarak da bilinir.  Şarbon hastalığına maruz kalmanın tüm biçimlerinden, bu tedavi edilmesi en zor ve en ölümcüldür.

İlk belirtiler grip benzeri, yorgunluk, kas ağrıları, hafif ateş ve boğaz ağrısı gibidir. Enfeksiyon ilerledikçe bulgular bulantı, ağrılı yutma, göğüs rahatsızlığı, yüksek ateş, nefes darlığı, öksürme kanı ve menenjit olabilir.

Enjeksiyon Şarbon

Enjeksiyon şarbon, bakteriler veya sporlar vücuda doğrudan enjekte edildiğinde oluşur.  İskoçya, yasadışı uyuşturucu (eroin) enjekte gelen enjeksiyon şarbon vakası olmuştur. Birleşik Devletlerde enjeksiyon şarbonu bildirilmemiştir.

Semptomlar kızarıklık ve enjeksiyon yerindeki şişmeyi içerir. Enjeksiyon bölgesi kırmızıdan siyaha değişebilir ve apse oluşturabilir. Enfeksiyon organ yetmezliği, menenjit ve şoka neden olabilir.

Biyoterörizm Silah Olarak Şarbon

Şarbon, ölü hayvanlara dokunmaktan ya da az pişmiş et yemesinden yakalamak mümkün olsa da, çoğu insan biyolojik bir silah olarak potansiyel kullanımından endişe ediyor.

Sporlar Amerika Birleşik Devletleri’nde postayla gönderildiğinde 2001’de 22 kişi şarbon ile enfekte oldu. Enfekte kişilerin beşi enfeksiyon nedeniyle öldü. ABD posta servisi, büyük dağıtım merkezlerinde şarbon DNA’sını test ediyor.

Birleşik Devletler ve Sovyetler Birliği silahlı antraks stoklarını yok etmeyi kabul ederken, muhtemelen diğer ülkelerde kullanımdadır. Biyo-silah üretimini sona erdirme konusundaki ABD-Sovyet anlaşması 1972’de imzalanmış ancak 1979’da Rusya’nın Sverdlovsk kentinde bir milyondan fazla insan yakındaki bir silah kompleksinden şarbon taşınmasına maruz kalmıştı.

Şarbon biyoterörizm bir tehdit olmaya devam ederken, bakteri tespit etme ve tedavi etme konusunda gelişmiş bir yetenek, bir enfeksiyonun önlenmesini çok daha muhtemel hale getirir.

Şarbon Yanma ve Tedavisi

Şarbonya maruz kalma belirtileri varsa ya da bakterilere maruz kalmış olabileceğini düşünmek için aklınız varsa, profesyonel tıbbi yardım isteyin. Şarbona maruz kalındığınızı kesin olarak biliyorsanız acil servis ziyareti yapılır. Aksi halde, şarbona maruziyet belirtilerinin pnömoni veya gribe benzer olduğunu unutmayın.

Şarbonun yanıklarını teşhis etmek için doktorunuz influenza ve pnömoniyi ekarte eder. Bu testler negatifse, sonraki testler enfeksiyon türüne ve belirtilere bağlıdır. 

Deri testleri, bakterileri veya antikorları aramak için kan testi, göğüs röntgeni veya BT taraması (inhalasyon şarbonu), lumbar ponksiyon veya omurilik musluğu veya dışkı numunesi gastrointestinal antraks içindir.

Maruz kalmış olsanız bile, doksisiklin (örn. Monodox, Vibramisin) veya siprofloksasin (Cipro) gibi oral antibiyotiklerle genellikle bir enfeksiyon önlenebilir. İnhalasyon şarbonu tedaviye o kadar duyarlı değildir. 

Gelişmiş evrelerinde, bakteriler tarafından üretilen toksinler, bakteriler kontrol edilse bile vücudu tahrip edebilir. Genel olarak, enfeksiyon şüphesi altındaysa tedavinin başlaması etkili olabilir.

Antraseks Aşı

Şarbonlar insanlar için tasarlanmamıştır. Aşı canlı bakterileri içermez ve bir enfeksiyona yol açmazken, potansiyel olarak ciddi yan etkiler ile ilişkilendirilir. Ana yan etki enjeksiyon yerinde ağrıdır, ancak bazı insanlar aşı bileşenlerine alerjiktir. 

Çocuklarda veya yaşlı erişkinlerde kullanılması çok riskli olarak kabul edilir. Aşı, yüksek riskli meslek mensupları, örneğin askeri personel gibi çalışan bilim insanları tarafından kullanılabilir. 

Enfeksiyon riski yüksek olan hayvanlarda hayvancılık veteriner hekimleri, oyun hayvanlarını tutan insanlar ve yasadışı uyuşturucu enjekte edenler bulunur.

Şarbonun yaygın olduğu bir ülkede yaşıyorsanız veya bir ülkeye seyahat ediyorsanız, hayvanlar veya hayvan derileri ile temastan kaçınarak eti emniyetli bir sıcaklığa getirmeye çalışarak bakterilere maruz kalma riskinizi en aza indirebilirsiniz. 

Şarbonun enfeksiyonu öncelikle Sahra altı Afrika, Pakistan, İran, Irak ve diğer gelişmekte olan ülkelerde görülür. Batı yarıkürede nadirdir. Her yıl dünya çapında yaklaşık 2.000 şarbon vakası bildirilmektedir. Ölüm oranının, enfeksiyon yoluna bağlı olarak, tedavi olmaksızın % 20 ila% 80 arasında değiştiği tahmin edilmektedir.

Exit mobile version