Sarılık Nedir?
Sarılık, cilt ve mukoza zarının sararması durumudur. Bu sarı renge, sarı-turuncu safra pigmenti olan yüksek düzeyde bilirubin neden olur. Safra, karaciğer tarafından salgılanan sıvıdır. Bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasıyla oluşur.
Cildin ve gözlerin beyazlarının rengi bilirubin seviyelerine bağlı olarak değişecektir. Bilirubin, kanda bulunan atık bir maddedir. Orta seviyeler sarı renge yol açarken, çok yüksek seviyeler kahverengi görünecektir.
Sarılık Nedenleri?
Sarılık, vücut bilirubini düzgün bir şekilde işlemediğinde ortaya çıkan cilt ve göz beyazlarının sararmasıdır. Bu, karaciğerdeki bir sorundan kaynaklanıyor olabilir. Aynı zamanda ikterus olarak da bilinir.
Bilirubin, kandan demir çıkarıldıktan sonra kan dolaşımında kalan sarı renkli bir atık maddedir. Karaciğer filtreleri atıkları kandan çıkarır. Bilirubin karaciğere ulaştığında, diğer kimyasallar ona yapışır. Konjuge bilirubin adı verilen bir madde oluşur. Çok fazla bilirubin varsa çevre dokulara sızabilir. Bu hiperbilirubinemi olarak bilinir ve ciltte ve gözlerde sarı renge neden olur.
Sarılık yetişkinlerde nadirdir, ancak birçok nedenden dolayı alabilirsiniz. Bunlardan bazıları şunları içerir:
- Hepatit: Çoğu zaman bu enfeksiyona bir virüs neden olur. Kısa ömürlü (akut) veya kronik olabilir, yani en az 6 ay sürer. İlaçlar veya bazı bozukluklar hepatite neden olabilir. Zamanla karaciğere zarar verebilir ve sarılığa neden olabilir.
- Alkole bağlı karaciğer hastalığı: Uzun bir süre boyunca çok fazla içerseniz- tipik olarak 8 ila 10 yıl- karaciğerinize ciddi şekilde zarar verebilirsiniz. Özellikle alkolik hepatit ve alkolik siroz olmak üzere iki hastalık karaciğere zarar verir.
- Tıkalı safra kanalları: Bunlar, safra adı verilen bir sıvıyı karaciğer ve safra kesesinden ince bağırsağa taşıyan ince tüplerdir. Bazen safra kesesi taşları, kanser veya nadir görülen karaciğer hastalıkları tarafından engellenirler.
- Pankreas kanseri: Bu, erkeklerde ve kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Safra kanalını tıkayarak sarılığa neden olabilir.
Sarılığın Belirtileri Nelerdir?
Bazen kişide sarılık semptomları olmayabilir ve durum tesadüfen bulunabilir. Semptomların ciddiyeti, altta yatan nedenlere ve hastalığın ne kadar hızlı veya yavaş geliştiğine bağlıdır.
Kısa süreli bir sarılık vakanız varsa (genellikle enfeksiyondan kaynaklanır), aşağıdaki semptom ve belirtilere sahip olabilirsiniz:
- Ateşlenme
- Titreme
- Karın ağrısı
- Grip benzeri rahatsızlıklar
- Ten renginde değişiklik
- Koyu renkli idrar ve / veya kil renkli dışkı
Sarılığınız bir enfeksiyondan dolayı kaynaklanmayabilir. Bu durumda kilo kaybı veya kaşıntılı cilt gibi semptomlarınız olabilir. Sarılık pankreas veya safra yolları kanserlerinden kaynaklanıyorsa, büyük ihtimalle gösterdiği semptom karın ağrısı olacaktır.
Sarılık Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Sarılıklar genellikle yetişkinlerde tedavi gerektirmez (bebeklerde daha ciddi bir sorundur). Sarılığa neden olan belirtiler ilaç ile tedavi edilebilir. Örneğin, sarılık belirtisi olarak kaşıntı hissediyorsanız bu ilaç ile tedavi edilebilmektedir.
Sarılık tedavilerinin bazı yan etkileri vardır. Bunlar;
- Kabızlık
- Şişkinlik
- Karın Ağrısı
- Gaz
- Mide Bulantısı
- Kusma
- İshal