Çeşitli etkenlerden dolayı yani örneğin alkol, karaciğerin yapısının bozularak, buradaki hücrelerin görevini yerine getiremeyecek hale gelmesine siroz denir.
Siroz hastalığının Belirtileri
Sirozlu kişilerin karaciğer hastalığına yakalanma belirtileri az veya hiç olmayabilir. Belirtilerden bazıları nonspesifik olabilir, yani karaciğerin sebebini önermezler. Bazı siroz belirtileri ve belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır:
- Kanda bilirubin birikimi nedeniyle cildin sararması (sarılık)
- Yorgunluk
- Zayıflık
- İştah kaybı
- Kaşıntı
- Hastalıklı karaciğer tarafından kan pıhtılaşma faktörlerinin azaltılmış üretiminden kolay çürük.
Sirozlu kişiler siroz komplikasyonlarından da belirti ve bulgular gelişirler.
Siroz Hastalığı Korunma yolları
Sirozdan korunmanın en önemli yolları şekeri azaltmak ve beslenmeyi dengeye sokmaktır. Burguları olmayan bir insan ise 3 yılda bir kontrole gitmelidir. Özellikle Aşırı şekerli, kızartma yoğunluklu, hazır gıda ağırlıklı beslenmek karaciğerin hastalanmasına yol açacağından beslenme düzene sokulmalıdır.
Siroz hastalığı Teşhisi
Sinosun teşhisinde doktorunuza gittiğiniz zaman doktor öncelikle alkol kullanımınızı ve karaciğerinizi elle kontrol edecektir. Siroz hastalığından ötürü sert bir cisim gibi hissedilebilir. Tabi her zaman el ile anlaşılamayacağından kan ve idrar tahlilleri yapılmalıdır.
Siroz Hastalığı Tedavisi
Siroz hastalığının tedavisi yoktur. Fakat erken teşhis durumlarında ya belirtiler hafifleştirilip tedavi yoluna gidilir yada karaciğer nakli yapılabilir ve hastalıktan kurtulabilir.