Su

Su

26 Şubat 2019

Su, Dünya yüzeyindeki en bol molekül ve kimyada çalışacak en önemli moleküllerden biridir. İşte suyun kimyası ile ilgili bazı gerçeklere bir göz atın.

Su Nedir?

Su kimyasal bir bileşiktir. Su her molekülünde, H2O ya da HOH, bir oksijen atomuna bağlanmış iki hidrojen atomundan oluşur.

Reklamlar

Su Özellikleri

Suyun diğer moleküllerden ayıran ve onu yaşam için kilit bileşene dönüştüren birkaç önemli suyun özellikleri vardır:

  1. Uyum suyun önemli bir özelliğidir. Moleküllerin polaritesi nedeniyle suyun molekülleri birbirine çekilir. Hidrojen bağları komşu moleküller arasında oluşur. Bağlılığı nedeniyle, sular normal sıcaklıklarda sıvı halde kalır, buharlaşarak gaz haline gelir. Kohezyon aynı zamanda yüksek yüzey gerilimi sağlar. Yüzey gerginliğine bir örnek, suyun yüzeylerde boncuklanmasıyla ve böceklerin batmadan suyun üzerinde yürüyebilme kabiliyeti ile görülür.
  2. Yapışma suyun başka bir özelliğidir. Yapışkanlık, suyun diğer molekül türlerini çekme kabiliyetinin bir ölçüsüdür. Suların, onunla hidrojen bağları oluşturabilen moleküllere yapışkandır. Yapışma ve kaynaşma kılcal damar hareketine yol açar; bu su, dar bir cam boruya yükseldiğinde veya bitkilerin gövdelerinde yükselir.
  3. Yüksek özgül ısı ve buharlaşma yüksek ısısı, su molekülleri arasındaki hidrojen bağlarını kırmak için çok fazla enerjiye ihtiyaç duyulması demektir. Bu nedenle, su aşırı sıcaklık değişikliklerine karşı direniyor. Bu hava ve ayrıca canlı yaşam için önemlidir. Yüksek buharlaşma ısısı, buharlaşan suyun önemli bir soğutma etkisine sahip olduğu anlamına gelir. Birçok hayvan bu efekti kullanarak serin tutmak için ter kullanır.
  4. Sular, birçok farklı maddeyi çözebildiği için evrensel çözücü olarak adlandırılabilir.
  1. Su kutupsal bir moleküldür. Her molekül bir taraftan negatif yüklü oksijen ve molekülün diğer tarafında pozitif yüklü hidrojen molekülü ile bükülür.
  2. Normal, doğal koşullar altında katı, sıvı ve gaz fazında bulunan tek ortak bileşik sudur.
  3. Su hem amfoterik, hem asit hem de baz olarak işlev görebilir. Suyun kendiliğinden iyonlaşması H + ve OH  iyonları üretir.
  4. Buz, sıvı sudan daha az yoğun. Çoğu malzeme için katı faz sıvı fazdan daha yoğundur. Suyun molekülleri arasındaki hidrojen bağları, buzun daha düşük yoğunluğundan sorumludur. Önemli bir sonuç, göllerin ve nehirlerin buz üstünde yüzen suyun üstünde donmasıdır.

Suyun Gerçek Değerleri

  • Su için diğer isimler şunlardır: dihidrojen monoksit, oksidan, hidroksilik asit ve hidrojen hidroksit
  • Suyun moleküler formülü: H 2 O
  • molar suyun kütlesi: 18,01528 (33) g / mol
  • Yoğunluk 1000 kg / m 3, sıvı (4 ° C) veya 917 kg / m 3, katı. 
  • Erime noktası: 0 ° C, 32 ° F (273,15 K)
  • Kaynama noktası: 100 ° C, 212 ° F (373,15 K)
  • Asitlik (pKa): 15.74
  • Bazlık (pKb): 15.74
  • Kırma indisi: (nD) 1,3330
  • Viskozite: 20 ° C’de 0.001 Pa s
  • Kristal yapı: altıgen
  • Moleküler şekil: bükülmüş
  • Oda sıcaklığında saf sıvı su kokusuz, tatsız ve neredeyse renksizdir. Sular, daha belirgin hale gelen soluk mavi bir renge sahiptir.
  • Su, tüm maddenin füzyonun ikinci en yüksek spesifik entalpisine sahiptir (amonyaktan sonra). Suyun kaynaşma entalpisi 0 ° C’de 333,55 kJ · kg-1 ‘dir.
  • Sular bilinen tüm maddelerin en yüksek ikinci ısı kapasitesine sahiptir. (Amonyak en yüksek özgül ısıya sahiptir.) Suyun ayrıca buharlaşma ısısına (40.65 kJ · mol-1) sahiptir. Yüksek özgül ısı ve buharlaşma ısısı, su molekülleri arasındaki hidrojen bağının yüksek derecesinden kaynaklanır. Bunun bir sonucu suyun hızlı sıcaklık dalgalanmalarına maruz kalmamasıdır. Dünya’da, bu, dramatik iklim değişikliklerini önlemeye yardımcı olur.
Makale Kategorileri:
Bilim · Genel Kültür · Sağlık · Yaşam

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir