Thomson Atom Modeli

Thomson Atom Modeli

2 Mart 2019

Thomson atom modeli keşfeden kişi; Sir Joseph John Thomson veya JJ Thomson en iyi elektronu keşfeden adam olarak bilinir. İşte bu önemli bilim adamının kısa bir biyografisini sizlere bahsedeceğim.

Joseph John Thomson’ın Biyografisi

Thomson 18 Aralık 1856, Cheetham Hill, Manchester, İngiltere yakınlarında doğdu. 30 Ağustos 1940, Cambridge, Cambridgeshire, İngiltere’de öldü. Thomson Sir Isaac Newton yakınlarındaki Westminster Manastırı’nda gömülür. JJ Thomson, atomdaki negatif yüklü elektronun keşfi ile alakalıdır.

Reklamlar

Thomson Atom Teorisi

Pek çok bilim adamı katod ışını tüpünün elektrik boşalımını inceledi. Önemli olan Thomson’un yorumuydu. O mıknatıslar tarafından ışınların sapmasını aldı ve plakaları “cisimler atomlardan çok daha küçük” delil olarak yükledi. 

Thomson, bu cesetlerin büyük bir yük-kütle oranına sahip olduğunu ve şarjın değerini tahmin ettiğini hesapladı. 

1904’te Thomson atomun bir modelini, elektronlar elektrostatik kuvvetler temelinde yerleştirilmiş bir pozitif madde küresi olarak önerdi. Bu yüzden, sadece elektronu keşfetmekle kalmadı, bir atomun temel bir parçası olduğuna karar verdi.

Thomson’ın Aldığı Ödüller

  • Nobel Fizik Ödülü (1906) “elektriklerin gazlar tarafından iletilmesi konusundaki teorik ve deneysel araştırmalarının büyük avantajlarından ötürü”.
  • Knighted (1908)
  • Cavendish Cambridge Deneysel Fizik Profesörü (1884-1918)

Thomson Atom Teorisi

Thomson’ın elektron keşfi, insanların atomları gördükleri yolları tamamen değiştirdi. 19. yüzyılın sonuna kadar atomların küçük katı küreler olduğu düşünülüyordu. 1903’te Thomson, atomun elektriksel olarak tarafsız olabilmesi için eşit miktarda bulunan pozitif ve negatif yüklerden oluşan bir atom modeli önermişti.

Atomun bir küre olduğunu ileri sürdü, ancak pozitif ve negatif yükler onun içine yerleştirildi. Thomson’un modeli “erik puding model” veya “çikolatalı kurabiye modeli” olarak anılmaya başlandı. 

Modern bilim adamları, atomların pozitif yüklü protonların ve nötr nötronların çekirdeğinden oluştuğunu ve negatif yüklü elektronların çekirdeği dolaştığını anlar. Bununla birlikte, Thomson’un modeli önemlidir, çünkü bir atomun yüklü parçacıklardan oluştuğu fikrini ortaya atmıştır.

Thomson Hakkında İlginç Gerçekler

  • Thomson’un elektron keşfinden önce, bilim adamları atomun maddenin en küçük temel birimi olduğuna inanıyorlardı.
  • Thomson, elektronlardan ziyade ‘parçacıklar’ bulduğu parçacığı çağırdı.
  • Thomson’un master çalışması,  girdap halkalarının hareketi ile ilgili makale, William Thomson’un atomların vorteks teorisinin matematiksel bir tanımını sağlar. 1884’te Adams Ödülü’ne layık görüldü.
  • Thomson, 1905 yılında doğal radyoaktif potasyumu keşfetti.
  • 1906’da Thomson bir hidrojen atomunun yalnızca bir elektrona sahip olduğunu gösterdi.
  • Thomson’ın babası JJ’ye mühendis olmak istedi, ancak ailede çıraklığı destekleyecek para yoktu. Böylece, Joseph John, Manchester’daki Owens Koleji’ne ve daha sonra matematiksel fizikçisi olan Cambridge’deki Trinity Koleji’ne gitti. 
  • 1890’da Thomson, öğrencilerinden Rose Elisabeth Paget’le evlendi. Bir oğlu ve bir kızı vardı. Oğlu Sir George Paget Thomson, 1937’de Nobel Fizik Ödülünü aldı.
  • Thomson da pozitif yüklü parçacıkların doğasını araştırdı. Bu deneyler kütle spektrografının geliştirilmesine yol açtı.
  • Thomson o zamanın kimyagerleriyle yakından alakalıydı. Atom teorisi, atom bağını ve moleküllerin yapısını açıklamaya yardımcı oldu. Thomson, 1913 yılında kütle spektrografının kimyasal analizde kullanılmasını öngören önemli bir monograf yayınladı.
  • Birçoğu bilime JJ Thomson’un en büyük katkısını öğretmen rolü olarak görüyor. Araştırma görevlilerinin yedi yanı sıra kendi oğlu da Nobel Fizik Ödülünü kazandı. En tanınmış öğrencilerinden biri, Thompson’u Cavendish Physics Profesörü olarak seçen Ernest Rutherford’du.

Değerli Okurlarımız;

Thomson Atom Teorisi hakkında sizleri bilgilendirdiğimize inanıyoruz. Bunlar dışında; Thomson atom modeli, Thomson katot ışınları özellikleri, Thomson deneyi, Thomson çalışmaları, Thomson elektron yükü, Thomson elektron deneyi, Thomson kimya, Thomson katot ışınları deneyi, Thomson üzümlü kek, Atomun yapısı başlıkları hakkında bilgi almak için Google’da arama yapabilirsiniz.

Makale Kategorileri:
Bilim · Genel Kültür

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir