Ticaret Politikası Savunma Araçları

Ticaret Politikası Savunma Araçları

28 Ocak 2019

Ticaret Politikası Savunma Araçları, Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) benzer veya doğrudan rakip mallar üreten yerli üreticilerin ithalattan ciddi zarar görmesinin önüne geçmek amacıyla dampinge ve sübvansiyona karşı önlemler alınmasına verilen genel bir isimdir.

Dampinge ve Sübvansiyona Karşı Önlemler

Damping: Bir malın normal değerinden daha düşük bir fiyata ihraç edilmesine damping denir. Dampingli ithalattan zarar gördüğünü iddia eden bir yerli üretim dalı, önlem alınması için usule uygun hazırlanmış bir başvuruyu İthalat Genel Müdürlüğü’ne iletebilir. Başvuru üzerine ilgili mevzuat gerekli şartları sağlayarak bir soruşturma açabilir ve zarar tespit edilmesi durumunda önlem alabilir.

Reklamlar

Sübvansiyon: Menşe ve ihracatçı ülkenin fayda sağlayan, doğrudan veya dolaylı mali katkısı veya GATT(Gümrük Tarifleri ve Ticaret Genel Anlaşması) 1994’ün 16.maddesi gereğince herhangi bir gelir veya fiyat desteğine sübvansiyon denir. Sübvansiyona konu olan ithalata karşı önlem alınabilmesi içini sübvansiyonlar ve Telafi Edici Tedbirler Anlaşması’na göre yasaklanmış olması gerekir.

Koruma Önlemleri

Bir malın benzer veya doğrudan rakip ürünler üreten yerli üreticiler üzerinde ciddi zararlar veya ciddi tehditler oluşturacağı sırada koruma önlemi alınabilir. Korunma önlemi gümrük vergisinde artış ve miktar sınırlandırılması yaparak uygulanabilmektedir. Sonuç olarak Ticaret Politikası Savunma Araçları bu şekildedir.

Makale Kategorileri:
Ekonomi ve Finans · Ticaret · Ticaret Hukuku

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir