Toprak kirliliği, toprakta insan sağlığı ve / veya ekosistem için risk oluşturmaya yetecek kadar yüksek konsantrasyonlarda toksik kimyasalların varlığı olarak tanımlanır. Toprakta doğal olarak oluşan kirleticiler söz konusu olduğunda, seviyeleri risk oluşturacak kadar yüksek olmasa bile, topraktaki kirletici madde seviyeleri doğal olarak bulunması gereken seviyeleri aşarsa, toprak kirliliğinin hala meydana geldiği söylenmektedir.
Toprak Kirliliğinin Nedenleri
Toprak ister kirli ister kirlenmemiş olsun, tüm topraklar, doğal olarak mevcut olan çeşitli bileşikler (kirleticiler) içerir. Bu tür kirleticiler arasında metaller, inorganik iyonlar ve tuzlar (örneğin; Fosfatlar, karbonatlar, sülfatlar, nitratlar) ve birçok organik bileşik (örneğin; Lipitler, proteinler, DNA, yağ asitleri, hidrokarbonlar, PAH’lar, alkoller vb.) Yer alır.
Bu bileşikler esas olarak toprak mikrobiyal aktivitesi ve organizmaların (örneğin bitkiler ve hayvanlar) ayrışması yoluyla oluşur. Ek olarak, çeşitli bileşikler atmosferden, örneğin yağış suyundan, rüzgâr aktivitesinden veya diğer toprak rahatsızlıklarından ve topraktan akan yüzey suyu kütleleri ve sığ yeraltı sularından toprağa girer. Toprak kirleticilerinin miktarı doğal seviyeleri aştığında (çeşitli topraklarda doğal olarak bulunan), kirlilik üretilir.
Toprak Kirliliği Doğal ve Antropolojik nedenlerden dolayı ikiye ayrılmaktadır;
Doğal Kirleticiler
Doğal süreçler toprakta toksik kimyasalların birikmesine neden olabilir. Bu tür kirlenme, Şili’deki Atacama Çölü’nden toprakta daha yüksek seviyelerde perklorat birikimi gibi, yalnızca kurak ortamlardaki doğal süreçlerden kaynaklanan bir birikim türü gibi yalnızca birkaç durumda kaydedilmiştir.
İnsan Yapımı Kirleticiler
İnsan yapımı kirleticiler, toprak kirliliğinin ana nedenleridir ve hem organik hem de inorganik çok çeşitli kirletici maddelerden veya kimyasallardan oluşur. Toprağı tek başlarına veya çeşitli doğal toprak kirleticileriyle birlikte kirletebilirler. İnsan kaynaklı toprak kirliliği genellikle endüstriyel veya kentsel kaynaklardan, endüstriyel faaliyetlerden ve tarımsal pestisitlerden gelen atıkların uygunsuz bir şekilde bertaraf edilmesinden kaynaklanır.
Toprak Kirliliği Türleri
Toprak kirleten türler aşağıdaki gibidir;
Biyolojik Etmen
Biyolojik etmenler, gübre ve sindirilmiş çamuru (insan, kuş ve hayvan dışkısından gelen) toprağa sokmak için toprağın içinde çalışır.
Tarımsal Uygulamalar
Ekinlerin toprağı büyük ölçüde pestisitler, gübreler, herbisitler, bulamaç, döküntü ve gübre ile kirlenmiştir.
Radyoaktif Kirleticiler
Radyum, Toryum, Uranyum, Azot gibi radyoaktif maddeler toprağa sızarak toksik etkiler yaratabilir.
Kentsel Atık
Kentsel atıklar, çöp ve çöp maddelerinden, kurutulmuş çamurdan ve evsel ve ticari atıklardan gelen lağımdan oluşmaktadır.
Endüstriyel Atık
Çelik, böcek ilacı, tekstil, ilaç, cam, çimento, petrol vb. Kâğıt fabrikaları, petrol rafinerileri, şeker fabrikaları, petrol endüstrileri ve benzeri tarafından üretilir.
Toprak Kirleticilerine Örnekler
Toprağı zehirleyebilecek çok çeşitli kirleticiler vardır. En yaygın ve sorunlu toprak kirleticilerinin örnekleri aşağıda bulunabilir.
- Kurşun
- Cıva
- Arsenik
- Bakır
- Çınko
- Nikel
- Pah’lar (Polıaromatık Hıdrokarbonlar)
- Herbısıtler / Böcek Öldürücüler
Toprak Kirliliğinin Etkileri
Toprak kirliliği bitkileri, hayvanları ve insanları aynı şekilde etkiler. Herkes toprak kirliliğine duyarlı olsa da, toprak kirliliği etkileri yaşa, genel sağlık durumuna ve solunan veya yutulan kirletici veya kirletici türü gibi diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bununla birlikte, çocuklar genellikle kirletici maddelere maruz kalmaya daha yatkındırlar çünkü onlar yerde oynayarak toprakla yakın temasa geçerler; daha düşük hastalık eşikleri ile birleştiğinde bu, yetişkinlere göre daha yüksek riskleri tetikler.
Toprak Kirliliğinin Neden Olduğu Hastalıklar
İnsanlar toprak kirliliğinden yukarı doğru hareket eden topraklardan çıkan gazların solunması yoluyla veya yerdeki çeşitli insan faaliyetleri nedeniyle rüzgâr tarafından rahatsız edilen ve taşınan maddenin solunması yoluyla etkilenebilir. Toprak kirliliği, baş ağrısı, mide bulantısı, yorgunluk, deri döküntüsü, göz tahrişi gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir ve potansiyel olarak tıkanma, böbrek ve karaciğer hasarı ve çeşitli kanser türleri gibi daha ciddi durumlarla sonuçlanabilir.