Üretim

Üretim

6 Mart 2019

Üretim; Belirli üretim faaliyetlerinin bir araya getirilmesiyle kar beklentisine dayalı ürün veya hizmet oluşturulması ve iyileştirilmesiler yapılmasına denir. Bunlar;

Maliyet

Bir ürünün üretilmesi süreci oluşan ve gerçekleştirilen tüm harcamalarıdır. 2’ye ayrılır;

Reklamlar

Sabit

Toplam üretim hacmindeki değişimlerden etkilenmeye ilk yatırım kararına ilişkin ortaya çıkan maliyette uzun döneli kapasite kararları ile değişir.

Değişken maliyet

Değişken maliyet kararlarına ilişkin ortaya çıkan maliyet üretim hacmindeki değişimlere bağlı olarak farklılaşan maliyetlerdir.

Ürün

İnsan ihtiyaçlarını karşılamak için üretilmiş somut ve soyut değerler bütünüdür.

Hizmet

İnsan ihtiyaçlarını karşılamak için üretilmiş soyut değerlerdir.

Yarı mamul

Ürünün tamamlanmasında kullanılan üretilmiş ürünlere yarı mamul denir.

Yardımcı Malzeme

Bir üretim sürecinin gerçekleştirme aşamasında kullanılan her türlü malzemedir.

Hammadde

Ürünlerin üretilmesinde kullanılan her türlü doğal kaynaklardır.

Teknoloji

Üretimin daha etkin yapılabilmesi için gerekli olan yöntem ve amaçların bütünüdür.

Üretim Nedir?

İstenmeyen ya da sadece eğlenmek için yapılan şeylerin yapımı ya da yapılması üretim olarak nitelendirilmez. Öte yandan, istekleri karşılamayı amaçlayan tüm işler üretimin bir parçasıdır. Buna hizmette dahildir. Hizmet üretilebilmektedir.

Kuaför, avukat, otobüs şoförü, postacı ve katip gibi hizmet sunanlar, çiftçiler, madenciler, fabrika işçileri ve fırıncılar kadar istekleri karşılama sürecinin bir parçasıdır. 

Herhangi bir faaliyetin verimli olup olmadığının testi, kimsenin son ürününü alıp almayacağıdır. Bir şey alacaksak, onu istemeliyiz; eğer satın almaya istekli değilsek, o zaman ekonomik açıdan onu istemiyoruz.

Üretim Çeşitleri

Birincil Üretimler:

Birincil üretimler, tarım, ormancılık, balıkçılık, madencilik ve petrol çıkarma gibi ‘maden çıkarma’ endüstrileri tarafından gerçekleştirilmektedir. İşletmeler tarafından yürütülmektedir.

Bu endüstriler, Doğa’nın armağanlarını yeryüzünden, yeryüzünün altından ve okyanuslardan çıkarmak gibi faaliyetlerde bulunmaktadır.

İkincil Üretimler:

Buna imalat sanayisinde üretimi, yani yarı mamul ve bitmiş malların hammaddeden ve ara mallardan çıkarılması durumudur.

Genel olarak otomobil, mobilya, giyim ve kimyasalların yanı sıra mühendislik ve inşaat imalatı gibi imalat ve inşaat endüstrileri olarak tanımlanırlar.

Üçüncül Üretimler:

Üçüncül sektördeki endüstriler, bitmiş ürünlerin tüketicilerin eline geçmesini sağlayan tüm bu hizmetleri üretir. Aslında bu hizmetler her sektördeki firmalara ve doğrudan tüketiciye sunulmaktadır. 

Makale Kategorileri:
Ekonomi ve Finans · Genel Kültür · Ticaret

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir