Yağlar

Yağlar

12 Kasım 2019

Yağlar Hakkında Bazı Gerçekler

Yağlar, vücut için enerji sağlayan temel besinlerdir. Sadece metabolik bir işleve hizmet etmekle kalmaz, aynı zamanda hücre zarlarının yapımında da yapısal bir rol oynar. 

Yağ esasen cildin altında bulunur ve sağlıklı bir cildin korunması için gereklidir. Aynı zamanda, organları ısıtan ve vücudun ısı kaybına karşı yalıtmasına yardımcı olur. Bazı türleri sağlıklı olmamakla birlikte, diğerleri iyi bir sağlık için gereklidir.

Reklamlar

Tüm Lipitler Yağ Değildir

Lipitler, genellikle suda çözünmezlikleri ile karakterize edilen çeşitli biyolojik bileşiklerdir. Büyük lipid grupları arasında yağlar, fosfolipitler , steroidler ve mumlar bulunur. 

Trigliseritler olarak da adlandırılan yağlar, üç yağ asidi ve gliserolden oluşur. Oda sıcaklığında katı olan trigliseritler yağlar olarak adlandırılırken, oda sıcaklığında sıvı olan trigliseritler yağlar olarak adlandırılır.

Vücutta Milyarlarca Yağ Hücresi Vardır

Yeni doğanlar bebekler 5 milyar yağ hücresine sahiptir. Normal vücut kompozisyonu olan sağlıklı yetişkinler için, bu sayı 25-30 milyar arasında değişmektedir. 

Ortalama kilolu yetişkinler yaklaşık 80 milyar yağ hücresine sahip olabilir ve obez yetişkinler 300 milyar kadar yağ hücresine sahip olabilirler.

Yağ Dokusu Adipositlerden Oluşur

Yağ dokusu (adipoz doku) çoğunlukla adipositlerden oluşur. Adipositler, depolanmış damlacıkları içeren yağ hücreleridir. Bu hücreler, yağın depolanıp depolanmadığına bağlı olarak şişer veya küçülür. Yağ dokusu içeren diğer hücre tipleri arasında fibroblastlar, makrofajlar, sinirler ve endotelyal hücreler bulunur.

Yağ Dokusu Beyaz, Kahverengi veya Bej Olabilir

Beyaz yağ dokusu enerji olarak yağını depolar ve vücudu yalıtmaya yardımcı olurken, kahverengi adipoz yağları yakar ve ısı üretir. Bej adipoz, hem kahverengi hem de beyaz adipozdan genetik olarak farklıdır, ancak kahverengi adipoz gibi enerji salmak için kalori yakar. 

Hem kahverengi hem de bej renkli yağlar renklerini kan damarlarının bolluğundan alırlar ve doku boyunca demir içeren mitokondriler bulunur.

Şişman Doku Obeziteye Karşı Koruyan Hormonlar üretir

Yağ dokusu, metabolik aktiviteyi etkileyen hormonlar üreterek bir endokrin organ olarak davranır. Adipoz hücrelerinin önemli bir işlevi, yağ metabolizmasını kontrol eden ve vücudun insüline olan duyarlılığını arttıran adiponektin hormonunu üretmektir. Adiponektin, iştahı etkilemeksizin, vücut ağırlığını azaltmak ve obeziteye karşı korumak için kaslardaki enerji kullanımını artırmaya yardımcı olur.

Yağ Hücrelerinin 10 Yıllık Ömrü Var

Ortalama olarak, yağ hücreleri ölmeden önce yaklaşık 10 yıl yaşar ve değiştirilir. Yağın depolandığı ve yağ dokusundan çıkarıldığı oran, normal kilolu bir yetişkin için yaklaşık bir buçuk yıldır. Yağ depolama ve kaldırma oranları, yağda net bir artış olmayacak şekilde dengelenir. 

Kadınlar Erkeklerden Daha Fazla Vücut Yağına Sahiptir

Kadınlar erkeklerden daha fazla vücut yağ yüzdesine sahiptir. Kadınların adet kanamasını korumak ve ayrıca hamilelik için hazırlamak için daha fazla vücut yağına ihtiyaçları vardır. 

Hamile bir kadın kendini ve gelişmekte olan çocuğu için yeterince enerji depolamalıdır. Amerikan Konsey Konseyine göre, ortalama kadınlarda vücut yağ oranı% 25-31 arasındayken, ortalama erkeklerde vücut yağının% 18-24 arasında olduğu görülmektedir.

Makale Kategorileri:
Bilim · Sağlık

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir