Yeni Doğan Bebeklerde Sarılık Nedir?
Yeni Doğan Bebeklerde Sarılık, bir bebeğin cildinde ve gözlerinde sarı renk değişimidir. Bebek sarılığı, bebeğin kanında kırmızı kan hücrelerinin sarı bir pigmenti olan fazla miktarda bilirubin içerdiğinden oluşur.
Bebek sarılığı, özellikle 38. gebelik haftasından önce doğan bebeklerde (erken doğmuş bebekler) ve emzirilen bazı bebeklerde sık görülen bir durumdur. Bebek sarılığı genellikle bir bebeğin karaciğeri kan dolaşımındaki bilirubinden kurtulacak kadar olgunlaşmadığı için oluşur. Bazı bebeklerde genlerinde yatan bir hastalık bebek sarılığına neden olabilir.
35. gebelik haftası ile 36. gebelik haftası arasında doğan bebeklerin çoğu sarılık için tedaviye ihtiyaç duymaz. Nadiren, alışılmadık derecede yüksek bir bilirubin seviyesi görülmesi durumunda tedavi uygulanır. Özellikle şiddetli sarılık için belirli risk faktörlerinin oluşumu sonucunda yeni doğan bebeğin beyin hasarı riski oluşabilmektedir.
Bebeklerde Sarılık Belirtileri
Bebek sarılığının ana belirtisi olan deride ve göz beyazlarında sararma, genellikle doğumdan sonraki ikinci ve dördüncü günler arasında ortaya çıkar.
Bebek sarılığını kontrol etmek için bebeğinizin alnına veya burnuna hafifçe bastırın. Bastığınız yerde cilt sarı görünüyorsa, muhtemelen bebeğinizde hafif sarılık vardır. Bebeğinizde sarılık yoksa, ten rengi bir anlığına normal renginden biraz daha açık görünmelidir.
Bilirubin seviyelerinin genellikle en yüksek olduğu doğumdan sonraki üçüncü ve yedinci gün arasında bebeğiniz sarılık açısından muayene edilmelidir. Bebeğiniz doğumdan 72 saat sonra taburcu edilirse, taburcu olduktan sonraki iki gün içinde sarılığı kontrol etmek için doktorunuzdan randevu alınız.
Aşağıdaki belirti veya semptomlar, şiddetli sarılık veya aşırı bilirubinden kaynaklanan komplikasyonları gösterebilir. Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu arayın:
- Bebeğinizin cildi sarı olursa,
- Bebeğinizin karnında, kollarında veya bacaklarında sarılık görünüyorsa,
- Bebeğinizin gözlerinin beyazları sarı görünüyorsa,
- Bebeğiniz halsiz veya hasta görünüyor gibiyse,
- Bebeğiniz kilo almıyor veya beslenmesi yetersizse,
- Bebeğiniz çok ağlıyor ve çığlık atıyorsa,
- Bebeğiniz sizi ilgilendiren başka herhangi bir belirti veya semptom geliştirirse kesinlikle doktora gidiniz.
Bebeklerde Sarılığın Nedenleri
Fazla bilirubin (hiperbilirubinemi), sarılığın ana nedenidir. Sarılığın sarı renginden sorumlu olan bilirubin, “kullanılmış” kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasından salınan pigmentin normal bir parçasıdır.
Yeni doğan bebeklerin, ilk birkaç gününde kırmızı kan hücrelerinin daha fazla üretimi ve daha hızlı parçalanması nedeniyle yetişkinlerden daha fazla bilirubin üretir. Normalde karaciğer, bilirubini kan dolaşımından filtreler ve onu bağırsak yoluna bırakır. Yeni doğmuş bir bebeğin olgunlaşmamış karaciğeri genellikle bilirubini yeterince hızlı çıkaramaz ve fazla bilirubine neden olur. Bu normal yenidoğan koşullarından kaynaklanan sarılık, fizyolojik sarılık olarak adlandırılır ve tipik olarak doğumundan sonra ikinci veya üçüncü gününde ortaya çıkar. Yeni Doğan Bebeklerde Sarılık nedenlerine dikkat edilmelidir.
Sarılığa neden olabilecek hastalıklar veya durumlar şunları içerir:
- İç kanama (kanama)
- Bebeğinizin kanında bir enfeksiyon
- Diğer viral veya bakteriyel enfeksiyonlar
- Annenin kanı ile bebeğin kanı arasında bir uyumsuzluk
- Karaciğer yetmezliği
- Enzim eksikliği
- Bebeğinizin kırmızı kan hücrelerinin hızla parçalanmasına neden olan bir anormallik