Asitler, hidrojen iyonları protonları bağışlamak veya elektronları kabul etmek için suda ayrışan bileşiklerdir.
1.Asetik asit
Asetik asit: HC 2 H 3 O 2
Diğer bir deyişle: etanoik asit, CH3COOH, AcOH.
Asetik asit sirke bulunur. Bu asitler çoğunlukla sıvı formda bulunur. Saf asetik asit (buzulumsu) oda sıcaklığının hemen altında kristallenir.
2.Borik asit
Borik Asit: H 3 BO 3
Ayrıca: asidum borikum, hidrojen ortoborat
Borik asit bir dezenfektan veya zirai ilaç olarak kullanılabilir. Genellikle beyaz bir kristal toz olarak bulunur.
3.Karbonik Asit
Karbonik Asit: CH 2 O 3
Ayrıca: hava asidi, hava asidi, dihidrojen karbonat, kihidroksiketon.
Karbondioksitin sudaki (karbonatlı su) çözeltileri karbonik asitler olarak adlandırılabilir. Akciğerler tarafından gaz olarak atılan tek asittir. Karbonik asit zayıf bir asittir. Kalkarların erimesinden dikitler ve sarkıtlar gibi jeolojik özellikler üretmek üzere çözülmesinden sorumludur.
4.Sitrik asit
Sitrik asit: H 3 Cı- 6, H 5 O 7
Ayrıca: 2-Hidroksi-l, 2,3-propantrikarboksilik asit olarak bilinir.
Sitrik asit, narenciye meyvelerinde doğal bir asit olduğu için adını alan zayıf bir organik asittir. Kimyasal, aerobik metabolizmanın anahtarı olan sitrik asit döngüsündeki bir ara türe aittir. Asit, yiyeceklerde aroma ve asitleştirici olarak yaygın olarak kullanılır.
5.Hidroklorik asit
Hidroklorik asit: HC1
Deniz asidi, kloronyum, tuz ruhu olarak da bilinir.
Hidroklorik asit berrak, aşındırıcı güçlü bir asittir. Seyreltik halde muriatik asit olarak bulunur. Kimyasalın birçok endüstriyel ve laboratuvar kullanımı vardır. HC1 gastrik suyun içinde bulunan asittir.
6.Hidroflorik asit
Hidroflorik
Asit: HF
Ayrıca bilinir: hidrojen florür, hidroflorür, hidrojen monofluorür, florhidrik
asit.
Çok aşındırıcı olmasına rağmen, hidroflorik asit zayıf bir asittir çünkü genellikle tamamen ayrışmaz. Asit cam ve metal yiyebilir, bu nedenle HF plastik kaplarda saklanır. HF, Teflon ve Prozac da dahil olmak üzere flor bileşikleri yapmak için kullanılır.
7.Nitrik asit
Nitrik
Asit: HNO 3
Ayrıca: aqua fortis, azotik asit, gravürcüler, asit, nitroalkol.
Nitrik asit güçlü bir mineral asittir. Saf haliyle, renksiz bir sıvıdır. Zamanla, bozunumdan azot oksitlere ve suya sarı renk oluşur. Nitrik asit patlayıcılar ve mürekkepler yapmak için ve endüstriyel ve laboratuvar kullanımı için güçlü bir oksitleyici olarak kullanılır.
8.Oksalik asit
Oksalik asit: H 2 C 2 O 4
Ayrıca adı: etandioik asit, hidrojen oksalat, etandionat, asit oksalikum, HOOCCOOH, oksirik asit.
Oksalik asit ismini alır, çünkü ilk defa kuzukulardan bir tuz olarak izole edilmiştir ( Oxalis sp.). Yeşil, yapraklı gıdalarda asit nispeten bol miktarda bulunur. Aynı zamanda metal temizleyiciler, pas önleyici ürünler ve bazı beyazlatıcı türlerinde bulunur.
9.Fosforik asit
Fosforik
Asit: H 3 PO 4
Ayrıca: orthophosphoric acid, trihydrogen phosphate, acidum phosphoricum.
Fosforik asit, evde kullanılan temizleme ürünlerinde, kimyasal reaktif olarak, pas önleyici olarak ve dişte etchant olarak kullanılan bir mineral asittir. Fosforik asit de biyokimyada önemli bir asittir.
10.Sülfürik asit
Sülfürik
asit: H 2 SO 4
Ayrıca bilinir: akü
asidi, daldırma asit,
mattling asit, Terra Alba, vitriol yağı.
Sülfürik asit, aşındırıcı mineral güçlü bir asittir. Normalde açık sarıya kadar berrak olmasına rağmen, insanları bileşimine uyarmak için koyu kahverengi renkte boyanmış olabilir.
Sülfürik asit, ciddi kimyasal yanıklara neden olurken, ekzotermik dehidratasyon reaksiyonundan gelen termal yanıklara da neden olur. Asit, kurşun pillerde, drenaj temizleyicilerde ve kimyasal sentezde kullanılır.
Değerli okurlarımız; Asitler hakkında sizleri bilgilendirdiğimize inanıyoruz. Bunlar dışında; Asit baz tepkimeleri, asit camı eritir mi, asit çözeltisi, asit dereceleri, asit metal tepkimeleri, asit lekesi nasıl çıkar, asit su tepkimesi, asit yağmurları, asit zehirlenmesi, baz bileşikleri, baz etkisi nedir, baz metal tepkimesi, baz olan maddeler, baz turnusol kâğıdı rengi, baz rengi, baz zehirlenmesi başlıkları hakkında bilgi almak için Google’da arama yapabilirsiniz.