Bilgisayar Nedir

Bilgisayar Nedir?

28 Nisan 2021

Bilgisayar, bir yazılım veya donanım programı tarafından sağlanan talimatlara göre işlemleri, hesaplamaları ve işlemleri gerçekleştiren bir makine veya cihazdır. Verileri (girdi) kabul etme, işleme ve ardından çıktılar üretme yeteneğine sahiptir. Bilgisayarlar ayrıca verileri daha sonra kullanmak üzere uygun depolama cihazlarında depolayabilir ve gerektiğinde geri alabilir.

Modern bilgisayarlar, web’de gezinme, belge yazma, video düzenleme, uygulama oluşturma, video oyunları oynama vb. gibi durumlarda kullanılmaktadır. Tümleşik donanım ve yazılım bileşenlerini birleştirerek uygulamaları yürütmek ve çeşitli çözümler sunmak için tasarlanmıştır.

Reklamlar

Bilgisayar Kısa Tarihi

İlk modern bilgisayar olarak tanımlanabilecek en eski dijital elektronik cihaz Colossus’tur. 1943-44’te inşa edilen Colossus, II.Dünya Savaşı sırasında askeri iletişimi desteklemek için kullanılan bir Alman şifreleme makinesi olan Lorenz SZ 40 / 42’yi kırmak için tasarlandı. Cihaz, şifrelenmiş verilerin kodunu çözmek için birden fazla mantıksal mantıksal işlem gerçekleştirmek için 2.400 vakum tüpü kullandı.

Modern bilgisayarlar ise, çok çeşitli farklı işlevleri yerine getirmek için tüm şekil ve boyutlarda gelir. İlk akla gelenler masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar olsa da daha az kullanılan diğer birçok cihazlar (market tarayıcıları, ATM’ler ve akıllı TV’ler gibi) aslında bilgisayardır.

Akıllı telefonların, oyun konsollarının ve akıllı cihazların yaygınlaşması, bilgisayarları günlük hayatımızda çok daha kolay erişilebilir hale getirdi. Bir bilgisayar, kullanıcı işlevselliğini kolaylaştıran çok sayıda parça ve bileşenden oluşur. Bir bilgisayarın iki ana kategorisi vardır:

Bilgisayar Donanımı

Bir bilgisayarın işlemcisini, belleğini, depolamasını, iletişim bağlantı noktalarını ve çevresel aygıtları barındıran fiziksel bir yapıdır. Bu bileşenlerin her birinin (cihazlar olarak adlandırılır) farklı bir amacı vardır; örnek olarak ise girişleri kabul etmek, verileri depolamak veya çıktıları göndermek olabilir.

Örneğin, bir fare ve bir mikrofon, kullanıcı etkinliklerini kaydetmek ve bunları sistem birimine iletilen verilere dönüştürmek için kullanılan giriş cihazlarıdır. Sabit disk, verilerin saklandığı ve diğer cihazlar tarafından erişildiği bir depolama birimidir. Bir monitör veya bir hoparlör, işlenmiş verileri (sırasıyla) video ve ses sinyallerine dönüştüren çıkış cihazlarıdır.

Genellikle, bir bilgisayarın çalışmasına izin veren minimum minimum değeri temsil eden temel bileşenler şunlardır:

İşlemci (CPU)

Donanım ve yazılımdan alınan girdileri işleyen ve yürüten bileşendir.

Anakart

Diğer tüm donanım bileşenleri ve aygıtlar (dahili ve harici) arasında temel bağlantı sağlayan bir bileşendir.

Bellek (RAM)

CPU’nun aktif olarak kullandığı bilgileri depolayan geçici bir veri depolama alanıdır.

Depolama aygıtı

Verilerin kalıcı olarak depolandığı bir bileşendir. RAM ‘den daha yavaş ama daha çok kayıt yapmaktadır.

Güç Kaynağı Ünitesi

Cihazın güç aldığı ve elektrik ile birleştiği noktadır.

Bilgisayar Yazılımı

Bir bilgisayarın veriler, programlar, uygulamalar, protokoller vb. Gibi kesinlikle fiziksel olmayan tüm parçaları geniş anlamda “yazılım” olarak tanımlanır. Yazılımın maddi bir formu olmamasına rağmen, bilgiyi almak, kodlamak, saklamak ve işlemek diğerlerine göre daha az kritik değildir.

Bilgisayar yazılımı; belgeler, dijital ortam, kitaplıklar ve çevrimiçi bilgiler gibi tüm yürütülebilir ve yürütülemeyen verileri içerir. Bir bilgisayarın işletim sistemi ve tüm uygulamaları yazılımdır.

Bir bilgisayar, okuma, yorumlama ve yürütme için temel donanım mimarisine gönderilen yazılım programlarıyla çalışır. Bilgisayarlar, bilgi işlem gücü, kapasite, boyut, hareketlilik ve diğer faktörlere göre kişisel bilgisayarlar (PC), masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, mini bilgisayarlar, el bilgisayarları ve cihazları, ana bilgisayarlar veya süper bilgisayarlar olarak sınıflandırılır.

Bilgisayar Sınıflandırması

Bilgisayarlar, veri işleme yeteneklerine göre farklılık gösterir. Amaca, veri işlemeye ve işlevselliğe göre sınıflandırılırlar.

  • Kişisel bilgisayar: Masa üstü ve diz üstü bilgisayarlardır. Sunucu ve süper bilgisayarlara kıyasla güçleri ve boyutları düşüktür.
  • Ana Bilgisayarlar (Sunucular): Tüm bir şirketi çalıştıran büyük bilgisayar türüdür.
  • Notebooklar: Kişisel bilgisayarların küçükleridir. Normal bilgisayarlara oranla güçleri azdır.
  • Süper Bilgisayarlar: Dünyadaki en devasa, en hızlı ve en pahalı bilgisayardır.

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir